Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

“Studiepunten mogen niet te snel vervallen”

Gepubliceerd: 24 June 2014 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De geldigheidstermijn van tentamens mag niet “onredelijk kort” zijn, schrijft onderwijsminister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Wat ze daarmee bedoelt, blijft onduidelijk.

Minister Bussemaker stuurt de zoveelste brief naar de Kamer in een lange discussie over het vervallen van studiepunten. Opleidingen mogen trage studenten hun studiepunten afnemen, bevestigt ze opnieuw. Ook als dat gebeurt om ze sneller door hun opleiding te jagen.

Maar, voegt ze daar aan toe: “De geldigheidstermijn van tentamens mag echter niet onredelijk (kort) zijn”. Wat onredelijk kort is, schrijft ze er niet bij. Daar mogen de rechters van het College van beroep voor het hoger onderwijs uitspraken over doen.

Dat college oordeelde onlangs dat opleidingen ook recent behaalde studiepunten mogen afnemen. Als studenten hun bachelordiploma na vijf jaar nog niet op zak hebben, kunnen ze al hun studiepunten verliezen, ook die van tentamens die ze een maand geleden maakten.

De rechters hebben daarmee de letter van de wet gevolgd, terwijl volgens bijvoorbeeld onderwijsjurist Peter Kwikkers de geest van de wet telt: toen de teksten werden opgesteld was het idee dat studiepunten alleen zouden mogen vervallen om te voorkomen dat studenten met verouderde kennis konden afstuderen.

Ook deze antwoorden zijn nog niet het sluitstuk van de discussie. SP-kamerlid Jasper van Dijk heeft vorige week een spervuur van vragen op de minister afgevuurd. Ze moet hem precies uitleggen op welke wetteksten ze baseert dat het afnemen van studiepunten geoorloofd is.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to “Studiepunten mogen niet te snel vervallen”

 1. lol, al je studiepunten vervallen na 5 jaar. Dat is echt zuur..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top