Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamen? Horloge in de tas!

Gepubliceerd: 24 June 2014 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten mogen waarschijnlijk vanaf komend najaar tijdens tentamens geen horloges meer dragen. Dit omdat de fraudegevoelige smartwatches nogal eens lijken op ‘gewone’ horloges.

tentamen smart watch spieken liegen‘Alle horloges moeten worden afgedaan en in de tas gestopt’, vertelde collegevoorzitter Ron Bormans deze week in de vergadering van de studentengeleding van de medezeggenschapsraad (sgmr). De maatregel gaat waarschijnlijk komend najaar in en is gebaseerd op een al bestaande regel in de Hogeschoolgids. Daarin staat dat tijdens tentamens mobiele telefoons maar ook alle andere communicatiemiddelen moeten worden uitgeschakeld en in de tas worden gestopt.

Rapport over tentaminering
De sgmr stelde de mogelijke fraude met smartwatches afgelopen april al aan de orde en pleitte voor een horlogeverbod. Bormans nam toen nog geen standpunt in, in afwachting van het rapport over tentaminering waar een interne commissie toen nog mee bezig was. Dat rapport kwam vorige week. In haar reactie op dit rapport schrijft het bestuur dat smartwatches al vallen onder de huidige regelgeving.

Spieken met behulp van slimme horloges is niet helemaal onbekend op de Hogeschool Rotterdam, blijkt uit het genoemde tentamenonderzoek. Van de bijna driehonderd geïnterviewde studenten die vertellen over manieren om te frauderen, zijn er twee die de smartwatch noemen als een methode die is gebruikt om te spieken op de HR tijdens tentamens.

Klok in tentamenruimte
Het definitieve besluit over het horlogeverbod gaat het collegebestuur nog voorleggen aan de centrale medezeggenschapsraad. Om de studenten tegemoet te komen zullen er in tentamenruimten klokken worden opgehangen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Tentamen? Horloge in de tas!

 1. Aha, duidelijk. Dus mijn horloge met wat wijzertjes en een wijzerplaat is een communicatiemiddel…

  Dit had iedereen wel kunnen zien aankomen. Kies ‘the easy way out’ Een verbod, lekker makkelijk en goedkoop. ‘Een rapport’ wat niet bijster veel over dit onderwerp vertelt was het enige waar we op moesten wachten.

  Bij een vorig artikel kreeg ik een verwijt in de trant van: “de beste stuurlui staan aan wal”. Ik heb het volste recht om mijn mening te verkondigen over deze ‘oplossing’. Ik zit hier niet om oplossingen te bedenken, daarvoor zijn de beleidsmakers die er een salaris voor opstrijken.

 2. Het is te hilarisch voor woorden dat dit soort nutteloze gimmicks meer bureaucratie brengen bij de tentaminering van toetsen.

 3. Mogen we dan wel een klok in elk lokaal krijgen svp? Nog karig om geen tijd te kunnen zien tijdens tentamens.

 4. Maar als we dan toch bezig zijn met van alles te verbieden, gaan we dan ook het consumeren van etenswaren en drinkwaren door docenten verbieden? Het stoort mij als leerling tamelijk dat veel docenten dit doen.

 5. Straks moeten we naakt het tentamen lokaal in! Irriteer me er al matteloos aan dat we niet mogen drinken tijdens tentamens?! Soms zit ik meer dan 2 uur een tentamen te maken in een lokaal waar de luchtvochtigheid niet bepaald hoog is.

  Die docenten hoeven straks niet meer te controleren of iemand spiekt! Het is toch hun taak mensen die spieken te betrappen??

 6. Zullen we dan ook maar de brillen in de tas opbergen, het zou zomaar een google glass kunnen zijn…….

 7. Laten we ook de pennen verbieden, wie weet zit er een microchip in die je samenvatting uitschrijft!

 8. Spieken komt helaas in elke vorm en variant voor. Als je spieken tegen wilt gaan kan je 3 dingen doen
  1) Al het mogelijk verbieden, ook gericht op de toekomst ten nadele van de studenten die niet spieken. Hierop loop je de kans dat de lijst met verboden artikelen en regels zo groot wordt dat niemand meer hoe die in het lokaal mag verschijnen. Naakt met oogkleppen lijkt me dan het verstandigst.
  2) De surveillanten beter inlichten over spiektechnieken, zodat deze beter hun werk kunnen doen.
  3) Student een helm te geven met een camara daarop zodat je kan zien wat de student ziet.

  Verbieden is natuurlijk een erg makkelijke manier, zei het niet dat deze lijst snel kan oplopen en dat de gewone student hiervoor gestraft wordt. Zeker als veel lokalen simpele voorzieningen missen als “klokken”. Verder is het ook maar de vraag of de surveillanten zich aan deze regels houden of dat ze bekend zijn met de lijst regels.

  Dat brengt me bij twee, een student vriendelijke manier, geef de surveillanten meer inzicht op de nieuwe techniek van spieken en laat deze beter surveilleren. Want naar mijn mening kan op dit moment iedereen uit het verzorgingstehuis net zo goed ook surveilleren als de gemiddelde surveillant en dat lijkt me niet de bedoeling. Geef de surveillanten een verhoging, de betere lokalen (dus niet een lokaal met een steunpilaar in het middel van het lokaal en hou ze op de hoogte van de nieuwe technieken en ontwikkelingen omtrent het spieken. Overigens zal eenduidigheid ook al een stuk helpen gezien elke surveillant toch weer andere regeltjes er op na laat.

  Met een camera lijkt me onrealistisch maar wel de beste manier, het geen is wel dat de student moet uitkijken waar hij/zij naar kijkt want mij lijkt het gênant als de surveillant achter zijn laptop ziet dat ruim 30 minuten naar het mooie meisje voor me loopt te staren..

  Kortom: Straf de student niet nog meer, plaats AUB in elk lokaal een klok ongeacht het verbod en hou de surveillanten beter op de hoogte over de huidige spiektechnieken, geef ze makkelijkere lokalen zodat ze overzicht kunnen houden en zorg er voor dat de consequent worden.

 9. Typische HRO actie. Het zal niet lang meer duren voordat men om een verklaring van de opticien vraagt of de student wel echt een bril of contactlenzen nodig heeft. Want ja Google Glass komt straks ook nog om de hoek kijken.

  En waar moet dat geld vandaan komen voor al die klokken die straks aangeschafd moeten worden? En wie gaat deze vóór en tijdens de tentamenperiode controleren?

 10. Ach, klagen is altijd makkelijk. Los van het feit dat ik kan begrijpen dat deze maatregel wordt gehanteerd vind ik het gepiep van sommige reaguurders wel lachwekkend. ´´Dan zit ik 2 uur in een lokaal met een lage luchtvochtigheid´´.. Haha stel je niet aan meid, maak je toets en zorg dat je hem haalt.

  Met de opkomst van nieuwe communicatiemiddelen zal de HR wel aanpassingen moeten doorvoeren. En ja, met die Google Glass zal het ook wel gekker worden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top