Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamens in Utrecht: ‘Automatisch inschrijven werkt’

Gepubliceerd: 7 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws

Automatische toetsinschrijving ja of nee. Op onze hogeschool werd onlangs besloten van niet. De Universiteit Utrecht schrijft haar studenten al jaren automatisch in voor tentamens. ‘Dit werkt beter voor zowel de student als de opleiding.’

toetsinschrijving
| Profielen

‘We gaan ervan uit dat studenten die een vak volgen, dat vak ook willen halen’, aldus woordvoerder Wietske de Lange. ‘Voorheen moest de student zich opgeven en dat werd nogal eens vergeten. Dat leidde weer tot herstelacties die veel tijd kostten.’

Begin januari ontstond er ophef over de kosten die veel universiteiten en hogescholen in rekening brengen aan studenten die zich te laat voor een tentamen inschrijven. Wettelijk gezien mag het niet, benadrukte minister Bussemaker van Onderwijs, maar volgens veel opleidingen is er geen alternatief. Docenten zouden precies moeten weten hoeveel studenten komen opdagen, omdat ze anders te grote of te kleine zalen reserveren.

Maar volgens De Lange komen de meeste studenten hun tentamen gewoon maken. ‘We kunnen onze zalen daar goed op afstemmen.’ Voor studenten lijkt het systeem ook prima te werken. Ze mogen zich tot vlak voor het tentamen nog afmelden en zijn dus geen herkansing kwijt als ze niet kunnen komen. Halen ze een onvoldoende, dan worden ze ook voor toets nummer twee automatisch ingeschreven. ‘Dit werkt goed bij de UU’, vat De Lange samen.

Andere universiteiten en hogescholen lijken nog te worstelen met de mogelijkheid om studenten automatisch in te schrijven voor tentamens. De Hogeschool Rotterdam heeft dit overwogen, maar uiteindelijk besloten het toch niet te doen. De onderwijsinstituten verschillen te veel van elkaar om tot één regime over te gaan, was uiteindelijk de conclusie van het bestuur. Wél is het de bedoeling dat er binnen een instituut één regime gaat heersen. Dat is op dit moment nog niet het geval.

De Erasmus Universiteit heeft besloten om de ‘administratiekosten’ voorlopig te blijven heffen, terwijl ze de mogelijkheid onderzoeken om het Utrechtse systeem over te nemen. Twee faculteiten van de Hogeschool Utrecht hebben de tentamenboete weliswaar geschrapt, maar daardoor lijken studenten nog verder van huis: wie nu te laat is, heeft pech en kan de toets pas in de herkansing maken.

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Tentamens in Utrecht: ‘Automatisch inschrijven werkt’

 1. mijn ervaring als deeltijdcoördinator heeft me ook geleerd, dat automatisch inschrijven leidt tot een groetere studenttevredenheid, minder problemen en een beter verlopend onderwijsproces.

 2. Wat niet in het artikel staat, maar voor de vergelijking tussen HR en UU wel relevant is: aan de UU moeten studenten zich voor elke cursus inschrijven. Een cursusinschrijving is dan automatisch ook een toetsinschrijving, en op basis van die cursusinschrijvingen krijgt de UU inderdaad een goed beeld van het aantal deelnemers.

  Zonder cursusinschrijving zou ook voor de UU ‘automatische’ toetsinschrijving niet mogelijk zijn.

 3. Wat een gezeur zeg. Wat is er mis met automatische inschrijvingen? Je hebt een klas met 30 leerlingen dus 30 tentamens maken! Ik heb liever dat ze studenten die, zonder opgaaf van redenen, webblijven bij tentamens “straffen” door ze een toetsingsmogelijkheid te ontnemen bijvoorbeeld!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: