Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamens laten maken door een ander: levenslang geschorst

Gepubliceerd: 18 June 2014 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als je een tentamen een paar keer niet haalt, kunnen er uit pure frustratie bedenkelijke ideeën bij je opkomen. Stel bijvoorbeeld dat je iemand anders je tentamen laat maken.

tentamen Fraude gedaante tweeling

Zoiets zal ook A, student werktuigbouwkunde, gedacht hebben. Afgelopen schooljaar heeft hij meerdere tentamens door iemand anders laten maken, ontdekten zijn docenten. Ze kwamen erachter doordat A ineens uitzonderlijk goede cijfers haalde voor vakken waar hij eerst voor faalde.

Na deze ontdekking wachtten de docenten op het eerstvolgende tentamen, zodat ze er een heterdaadje van konden maken. Net nadat dit tentamen was begonnen, haalden twee medewerkers van het Instituut voor Engineering en Applied Science (EAS) de handlanger van A, laten we hem B noemen, uit de bankjes. De handlanger bleek een ex-student van dezelfde opleiding te zijn die na zijn propedeuse was overgestapt naar een technische universiteit. Ook A was tijdens dit tentamen nog in het gebouw. Beide studenten schrokken hevig en betuigden hun spijt tegenover de medewerkers.

Daarop liet de examencommissie van EAS de oude tentamens van A onderzoeken door een forensisch bureau. Aan de hand van een handschriftanalyse van tentamens en presentielijsten kon dit bureau vaststellen dat zes tentamens weliswaar de naam van A dragen, maar niet door hem zelf zijn gemaakt.

De examencommissie heeft A de maximale straf opgelegd: een jaar uitsluiting van tentamens. Vervolgens heeft ze het bestuur van de Hogeschool Rotterdam gevraagd om A definitief uit te schrijven van de opleiding, een verzoek dat door het college is gehonoreerd. Deze maatregel nam het bestuur van de HR slechts één keer eerder.

De student is niet in beroep gegaan tegen zijn straf. En zijn handlanger is de toegang tot alle gebouwen van de HR ontzegd, laat een woordvoerder van de HR weten.

Tekst: Olmo Linthorst

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Tentamens laten maken door een ander: levenslang geschorst

 1. De toegang is ontzegt maar hoe gaat de HR dit controleren? Op alle locatie geldt dat iedereen zomaar kan binnenlopen al is de persoon geen student/bezoeker/docent.

 2. Dus een echte straf krijgt de handlanger niet? Is het eigenlijk strafbaar om een tentamen voor iemand anders te maken?

 3. Het is identiteitsfraude, dus strafbaar. De handlanger is geen student van de Hogeschool, dus deze is niet te straffen door de Hogeschool. Maar deze mocht als ‘niet-student’ toch al de gebouwen niet in. Maar dit is inderdaad moeilijk te controleren.

 4. is de TU (Delft /Einhoven/Twente) geinformeerd over de actie van B?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top