Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat als we geen vlees meer zouden eten…

Gepubliceerd: 24 June 2014 • Leestijd: 0 minuten en 4 seconden • Filmpje... Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tabellen en heel veel cijfertjes. Je kunt rapporten doorworstelen maar je kunt er ook een filmpje over kijken. Malou Warmerdam maakte voor haar afstuderen (Willem de Kooning Academie, grafisch ontwerpen) zo’n filmpje, en moest dus zelf wel al die cijfers doorworstelen om er beeld ‘van te maken’.

Het filmpje gaat over de wereldwijde intensieve vleesproductie, die heel veel kost aan water, veevoer en afval.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Wat als we geen vlees meer zouden eten…

 1. Super animaite. Heb het al eerder zelf eens uitgezocht, maar jij hebt het super in beeld gebracht. Bedankt hiervoor..

 2. Mooi gemaakt hoor, heel duidelijk. Maar stieren zijn natuurlijk ‘rest afval’ van de melkindustrie, dus daar begint het. Koeien worden gehouden voor melk en de ‘jongetjes’ worden direct na de geboorte weggehaald voor de vleesindustrie en worden kistkalf of meststier, waarna de moeder zo snel mogelijk weer bevrucht wordt. De meisjes worden net als hun moeder melkkoe, die zoveel mogelijk melk moeten gaan produceren en dat doen ze natuurlijk alleen als er een kind is. Zonder kind geeft een moeder geen melk, net als bij mensen.
  Als er geen melk gedronken zou worden, dan zouden er niet zoveel dieren zijn, dus het probleem is niet per se opgelost met kweekvlees. Wil je dit probleem oplossen, dan moet er overgeschakeld worden op kokosmelk of amandelmelk, maar dat is nu eenmaal niet ingebed in de samenleving. Blijkbaar wordt er meer geld verdiend aan dieren en dat klopt ook, want een koe wordt niet alleen uitgemolken, maar als ze oud is en niet veel melk meer geeft, of niet meer kan bevallen (wat vaak nogal pijnlijk is omdat de kleintjes eruit getakeld worden), omdat er zoveel kalk uit haar is gehaald dat het uit de botten wordt getrokken (de natuur zorgt ervoor dat het kind overleeft ten koste van de moeder), dan wordt ze ook geslacht en haar vlees wordt verkocht, maar ook haar huid voor leer, de botten voor lijmstoffen, afval voor honden- en kattenvoer en ga zo maar door.

 3. Ik wil niet zeiken of zo, maar het is een wereldwijd probleem, dus waarom dan niet in het engels?

 4. Als we geen vlees meer zouden eten,
  Dan moet je tegenwoordig oppassen dat je Saurez niet tegen het lijf loopt.

  P.s. Mooi stukje om te lezen !!

 5. Duidelijke en nuttig filmpje, zou inderdaad ook in het Engels ingesproken moeten worden. Dat muziekje is trouwens wel gruwelijk irritant… het leidde me af.
  Enne… 70.000 kilometers aan broeikasgassen? Wat is dat nou weer voor eenheid..

 6. Gevonden op facebook en gedeeld vanwege de heldere weergave. Ik hoop dat iemand met de technologische kunde en talige kennis hier een prettig Engels filmpje van kan maken. Verder mag deze zo naar http://www.hetkanwel.nl, wat mij betreft.

 7. Kern van waarheid, maar veel van de boven genoemde mensen mogen eens met een hedendaagse agrarisch ondernemer( boer) om de tafel gaan zitten…dan zie je pas wat er echt gebeurd met een koe. Veel van bovenstaande reacties zijn maar vanuit een bepaald perspectief bekeken …helaas…Ik zelf ben een boeren zoon en weet dat mijn vader een van de eerste Nederlanders was wat acupunctuur liet toepassen op een koe en heel veel dingen deed op plantaardige basis…tegenwoordig moet je voldoen aan aantal m2 per koeen aantal uren die een koe buiten mag zijn om weide melk te kunnen verkopen…Dus het volledig uit melken van een koe…echt waar…beetje groen en kortzichtig bekeken.

 8. Mooie video en gefeliciteerd met je afstuderen malou!!! Zulke animaties maakten wij in de brugklas ook al maar dit is natuurlijk veel inspirerender. als je al die gevolgen ziet dan weet je meteen weer waarom je vegetariër bent!! Maareh een vraagje hoe zit dat met dat kweekvlees? zitten daar echt geen dierlijke ingrediënten in?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top