Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Windesheim-studente krijgt via rechter alsnog diploma

Gepubliceerd: 28 March 2014 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogeschool Windesheim moet een oud-studente journalistiek alsnog haar diploma geven. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle vandaag in een kort geding. De examencommissie had haar niet op het laatste moment de voet dwars mogen zetten.

rechter blij

De studente had in 2011 al haar studiepunten binnen en was zelfs al uitgenodigd voor haar diploma-uitreiking, toen de examencommissie daar op het laatste moment een stokje voor stak. Haar afstudeerwerk zou niet hbo-waardig zijn. Volgens de advocaat van de vrouw hield dat direct verband met de problemen waar de opleiding in die periode mee kampte. De Zwolse journalistiekopleiding lag destijds onder vuur en dreigde zijn accreditatie te verliezen.

‘Gelegenheidsbeslissing’
De rechtbank gaf de studente gelijk, de examencommissie had inderdaad niet op het laatste moment mogen besluiten haar studiepunten ongeldig te verklaren. ‘In dit geval lijkt de weigering van de examencommissie om het getuigschrift af te geven en de manier waarop die is gedaan op een gelegenheidsbeslissing’, aldus het vonnis.

De studente eiste behalve haar diploma ook een voorschot van vijftienduizend euro op een schadevergoeding van dertigduizend euro, onder meer omdat ze zonder diploma geen geschikt werk kon vinden. Maar in een kort geding zijn rechters over het algemeen terughoudend in het toekennen van grote sommen geld, dus krijgt de studente voorlopig een voorschot van 2.500 euro.

Inholland
Omdat de basisbeurs zonder diploma niet kan worden omgezet in een gift, had de studente bovendien een studieschuld van meer dan elfduizend euro. Ook dat bedrag eiste de vrouw van Windesheim. Maar nu ze alsnog haar diploma krijgt, lijkt dat probleem opgelost.

De zaak doet denken aan een eerdere rechtszaak tegen de Hogeschool Inholland. Ook daar verhinderde de examencommissie op het laatste moment het afstuderen van een studente die al een voldoende voor haar eindwerk had gekregen. Ook die studente won en kreeg alsnog haar diploma.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Windesheim-studente krijgt via rechter alsnog diploma

  1. Laat weer schreinend zien hoe HBO instellingen paniekvoetbal gaan spelen als het spook van De Accreditatie in het spel is. Nietsontziend paniekvoetbal bovendien, want een student die daardoor zwaar gedupeerd raakt moet notabene door de rechterlijke macht ontzet worden. Pure scheiterigheid wat mij betreft. Onze HR is vast niet zo…..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top