Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Corrina: Hoe een ADHD’er zich voorbereidt op haar studie

Gepubliceerd: 16 July 2015 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Blogs

Stiekem ben ik best wel een nerd. Tenminste, ik leer graag. Maar ik ben een ramp in plannen, ik heb altijd alles te laat af en haal vaak mijn deadlines niet. Gelukkig heb ik hier sinds kort een excuus voor: ADHD.

Corrina Leeflang - featered

Als je ADHD hebt, kun je niet zo goed inschatten hoeveel tijd een bepaalde taak kost. Meestal overschat ik mijzelf dan (ik doe dat wel even, morgen, in een uurtje of zo). Dit uitstelgedrag herkennen vast meer studenten.

Helaas heb ik nog een reden om dingen uit te stellen: faalangst. Mijn logica is: als je iets niet doet, kun je het ook niet fout doen. Uiteindelijk werkt dit natuurlijk vermoeiend en frustrerend, want door dingen niet te doen doe je ook iets fout. Daarom moet ik er nu maar echt eens hard voor gaan werken: een nieuwe studie, nieuwe kansen.

Misschien ben ik wel een beetje doorgeslagen, richting supernerd. Want als ADHD’er ben ik ook superenthousiast en wil ik graag heel veel doen. Dus ben ik alvast begonnen met studeren, terwijl mijn studie technische bedrijfskunde pas in september begint. Maar ja, ik hoorde dat het heel moeilijk is en dat je goed in techniek of economie moet zijn. En daar ben ik niet echt goed in, in geen van beide!

Daarom heb ik de boeken geopend om mijn wiskunde alvast wat op te halen, want wat nou als ik in het eerste blok de rekentoets niet haal?

Voor alles heb ik mapjes gemaakt, zoals mensen dat vroeger in mijn klas weleens deden. Van die mensen tegen wie ik opkeek en dacht ‘wow, hoe doen ze dat zo gestructureerd en netjes’.

Nu moet ik dat dus ook maar proberen, ik ben namelijk ook erg perfectionistisch en als ik deze opleiding niet haal, wat moet ik dan gaan doen?

Wat jullie ook niet weten, is dat ik heel Hint al heb doorgespit. Ik weet welke vakken er dit jaar in het eerste blok aan de eerstejaars gegeven werden, welke boeken daarbij horen en wie de docenten waren. Ik heb zelfs in de bibliotheek gezocht naar deze boeken, gewoon om even te checken of het wel te doen was.

Toegegeven, dit klinkt allemaal misschien wel erg ziek, maar ik ben ook maar gewoon een mens. Eigenlijk vind ik het spannend om na een mislukte opleiding aan iets anders te beginnen. Ik ben bang dat ik mijn studiegenoten niet aardig ga vinden (of zij mij niet, help!), dat ik voor alle tentamens ga zakken en dat ik voor geen enkel vak op tijd kom.

En als ik de waarheid moet verklappen, morgen breng ik die boeken weer terug en overmorgen ben ik die wiskunde alweer vergeten. Om dan in september totaal onvoorbereid op het laatste moment naar locatie Museumpark te fietsen, en als ik daar aankom te bedenken dat ik eigenlijk niet eens weet in welk lokaal ik moet zijn…

Corrina Leeflang gaat in september technische bedrijfskunde studeren aan de Hogeschool Rotterdam. Ze is er nu al druk mee.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Corrina: Hoe een ADHD’er zich voorbereidt op haar studie

 1. Welkom Corrina, leuk artikeltje.De waarheid bepaal je zelf, dus bedenk hoe je wilt dat de waarheid wordt / is. Je kunt je schooltas al inpakken, je rooster in je telefoon zetten en voorbereid naar school gaan. Dit kun je vandaag doen, of morgen.. of overmorgen.. of de dag daarna;-). Fijne vakantie!

 2. Welkom Corrina! Leuk om te lezen hoe jij dit allemaal beleeft. Wellicht heb je op HINT dan ook gelezen over het PowerPlatform? Zo niet, dan vertel ik je daar bij deze wat over.
  Het PowerPlatform is een platform op Hogeschool Rotterdam voor en door studenten die studeren met een functiebeperking, zoals dyslexie, depressie, een chronische ziekte of net zoals jij met ADHD.
  Misschien vind je het leuk om naar onze bijeenkomsten te komen en daar ook eens te vertellen over hoe jij het beleeft en hoe jij het studeren aanpakt? We organiseren bijvoorbeeld in week 4 van blok 1 een bijeenkomst ‘vraag het de ervaringsdeskundige – ADHD’ waar een ouderejaars student die hier ook studeert met ADHD vertelt over haar ervaringen en verder worden onderling ervaringen en tips uitgewisseld. Lijkt het je leuk/ handig/nuttig om te komen? Hou dan ook vooral onze HINT pagina’s in de gaten!
  Fijne vakantie!
  Hartelijke groet van het PowerPlatform

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top