Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Faye: Zomer in Kaapstad

Gepubliceerd: 27 October 2015 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Blogs

Communicatiestudent Faye is al drie maanden in Kaapstad. Het wordt nu zomer, dus ze trekt erop uit. De Tafelberg op en township Khayelitsha in.

kaapstad

De eerste paar weken hier waren even wennen, sommige momenten buitengewoon zwaar en ik moet bekennen dat ik op een bepaald punt zelfs heb gedacht: Waar ben ik aan begonnen?

Gelukkig was dit van korte duur en ben ik steeds meer gewend aan het leven hier. Gisteren had ik zelfs even een paniekmomentje toen ik me realiseerde dat ik ‘nog maar’ drie maanden in Kaapstad ben. De zomer heeft z’n intrede gedaan en m’n winterdip is in geen velden of wegen te bekennen: heerlijk! Naast stage lopen en soms wat stressen over m’n schoolopdrachten, cocktails drinken en sushi eten vond ik het ook tijd om mezelf onder te dompelen in de rijke cultuur, de geschiedenis van deze metropool en wilde ik ook wat outdoor-fun aan mijn lijstje toevoegen.

District six
Ik woon in voormalig District Six, een wijk die bekendstaat om de gedwongen verhuizing van meer dan 60.000 inwoners in de jaren ’70, de hoogtijdagen van de apartheid. Dat is nog steeds te zien en te merken en ondanks dat de regeringen vanaf 2004 beloofden dat veel oorspronkelijke bewoners terug mochten keren, is dit bij lange na nog niet het geval. In deze wijk staan (interessant voor de toeristen) ook nog steeds de ‘White Only-’ en ‘Non-White Only’-bankjes.

Tafelberg
Ook zijn mijn hoogtevrees en ik (na wat wijntjes) dan eindelijk de bekende Tafelberg op geweest (met kabelbaan natuurlijk!). En wat was dat cool, aan de top heb je een adembenemend uitzicht van de City Bowl tot de Tafelbaai.

kaapstad2

Sportief doen
Ik ben gaan surfen! Degenen die mij kennen, beginnen nu te lachen. Maar echt, ik heb het gedaan. Als je in Kaapstad bent, moét je bijna wel en gelukkig is het ook nog eens hartstikke leuk. Ik bakte er aanvankelijk niks van, maar dat was des te meer reden om toch steeds dat board op te klimmen tot ik wél wat langer dan vijf seconden kon blijven staan.

Khayelitsha
Via onze agency werd er een tour aangeboden waarmee je een nachtje in de township Khayelitsha kon slapen. En uiteraard wilde ik mee. Zoals veel anderen dacht ik bij een township aan mensen die in krotten gepropt zijn, veel armoede, mensen zonder werk en duidelijk doel in het leven. Daarnaast veel geweld en criminaliteit. Dit blijkt hier en daar een beetje waar te zijn maar het is slechts één kant van het verhaal.

Er is ook een hartverwarmend gedeelte: Iedereen in de townships kent elkaar, zorgt voor elkaar en helpt elkaar. Ons gastgezin had geen last van enorme armoede en zowel papa als ‘Mama Noks’ hebben een goede baan. Na een gezellige avond (en de volgende ochtend een koude douche, dat dan weer wel) was het tijd voor Mzoli’s, een braairestaurant midden in de townships. Het is een mix tussen een slager, restaurant en openluchtfeestje. Een absolute must als je op vakantie bent in Kaapstad.

Verder heb ik nog niet zo heel veel gedaan, maar staat er wel veel op de planning. Over een aantal weken gaan we een weekendje naar Johannesburg, maken we een trip naar Robbeneiland, zal ik de hoogste bungeejump van de wereld wagen en zwem ik met haaien. Genoeg te doen nog, tussen het stage lopen door.
Ik hou jullie op de hoogte! Tot de volgende keer.

Faye

Faye le Couvreur is derdejaars communicatie. Zij loopt een halfjaar stage in Kaapstad.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Blog Faye: Zomer in Kaapstad

  1. Ik wil niet heel lullig zijn, maar mijn gevoel / vermoeden dat in het buitenland ‘studeren’ meer vakantie is dan leren worden met deze blogjes niet echt ontkracht. Sorry.

  2. @NK

    Dat is niet helemaal waar, het ligt echt aan je stagebedrijf! Als je een hele ‘ chille’ bedrijf heb, heb je meer vrijheid en kan je veel dingen in het weekend doen. Ben zelf op dit moment ook in Azie voor zes maandjes, heb gelukkig een ‘ chille’ stagebedrijf. Ik ken ook mensen die ook in Azie zijn en die worden gewoon zo goed als uitgebuit.

    Studeren in het buitenland heb ik inderdaad van veel mensen vernomen dat het ontzettend chill is.

    Het is meer voor dat je andere mensen, culturen etc etc etc moet leren kennen buiten je
    ‘comort zone’

  3. @Pietjebal, Kom jij maar lekker uit je ‘comfort zone’ dan blijf ik met beide benen op de grond. Ik heb nog geen een buitenland blog gelezen waarin geschreven wordt over het interessante werk dat daar te doen is ;-).

  4. Ik lees de blog wat later dan gepost, maar: Leuk om te lezen Faye!

    N.a.v. de comments, én om nog meer (communicatie)studenten te motiveren voor het buitenland is het misschien inderdaad leuk ook een alinea of blog aan je werkzaamheden of ervaringen op de werkvloer te wijden. Tegelijkertijd: juist al deze ervaringen die je beschrijft horen volledig bij een buitenlandstage! Werkt ook enthousiasmerend lijkt mij.

  5. Leuk artikel! Ik weet zelf nog niet of ik stage wil lopen in het buitenland, maar dit maakt me enorm nieuwsgierig.

    Ik ben het met Rosa eens dat het leuk zou zijn om ook wat over je stagebedrijf en je werk te lezen, maar uiteindelijk zijn het de avonturen buiten je werk die een hoop medestudenten enthousiast (en misschien zelfs een beetje jaloers) maken 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top