Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Recente blogs

Blog

Blog Siham: Gelukkig Eid ul Adha (offerfeest)

Gepubliceerd: 24 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Blogs

Ik kom net uit de moskee om het begin van het offerfeest te vieren. Alle moslims over de hele wereld, bedevaartgangers of niet, vieren het feest van saamhorigheid en broederschap.

Siham

Eid ul Adha (het offerfeest) vindt plaats aan het einde van de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka. Elk jaar herdenken de moslims door middel van het offeren van een schaap hoe de profeet Ibrahim (Abraham) bereid was het leven van zijn zoon op te geven voor Allah. Op het moment dat Ibrahim zijn zoon wilde offeren als teken dat zijn liefde voor Allah groter was dan de liefde voor zijn zoon, kreeg hij een schaap uit het paradijs en hoefde zijn zoon Ismael niet meer geofferd te worden. Ter herinnering aan die gebeurtenis kiezen de moslims nog steeds hun beste schaap en offeren dat aan Allah.

’s Morgens bidden we gezamenlijk het Eid-gebed in de moskee. Het is niet de bedoeling dat je iets eet voor je het huis verlaat, behalve een oneven aantal dadels. Iedereen kleedt zich op zijn best en vertrekt naar de moskee. Het gebed vindt plaats in alle moskeeën en het is de bedoeling dat iedereen daaraan meedoet om zo het saamhorigheidsgevoel te versterken.

Zelf neem ik op de dag van het offerfeest vrij. Na het bezoek aan de moskee hebben wij als gezin een gezamenlijk ontbijt en vaak schuiven er meteen familieleden aan. Wij versieren het huis van tevoren en na het ontbijt ga ik samen met mijn ouders langs bij oudere familieleden om met hen wat te drinken en te snoepen. Gezelligheid is er volop en ’s middags om een uur of twee komt het schaap. Samen met mijn vader en moeder verdelen wij het vlees over meerdere pakketjes en een deel ervan bereiden wij meteen voor ons zelf. Familie komt dan in de avond gezellig eten en dat gaat door tot in de late avond.

Morgen ga ik weer naar school, maar morgenmiddag en -avond ga ik ook weer bij familie langs om met hen te eten.

Behalve het offeren van een offerdier staat het offerfeest in teken van het versterken van de band met anderen. Allah draagt namelijk op om het vlees van je offer te verdelen. Hij zegt in de Koran: ‘En wanneer ze (de offerdieren) geslacht zijn, eet ervan en verdeel het onder degenen die erom vragen en degenen die er niet om vragen.’

En de profeet zei: ‘Degene die slaapt met een volle maag, terwijl zijn buur honger heeft, is niet een van ons.’

De moslims verdelen hun offerdier in drie delen: een deel eten zij zelf, het tweede deel is voor hun naasten om het samen te eten en het derde deel is voor de armen. De mensen die zich geen offerdier kunnen permitteren, vieren op deze manier ook het offerfeest.

Ik wens iedereen een fijn offerfeest of een fijne, normale werkdag. Tegen iedereen die met mij het offerfeest viert, zeg ik: Taqabbal Allahu minna wa minkoum (Moge Allah goede daden accepteren van jou en van ons)!

Siham

Siham is derdejaars lerarenopleiding Engels.

Fotografie: Hans Reitzema

 

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Blog Siham: Gelukkig Eid ul Adha (offerfeest)

 1. Ja echt zeker saamhorigheid. De stijd tussen Iran en oliestaat Saudi Arabie draait weer op maar de Sjeiks kunnen er niks aan doen. Echt Shappoo. Wat ga je vertellen tegen degene die hun familie verloren zij hierbij? De Saudi’s kunnen hier niks aan doen? Wat een grap echt waar. Ik heb jouw oude blogs gevolgd en ik zie hier alleen maar mensen reageren hierop die het zelfde geloof volgen. Van alle blogs zie ik alleen maar islam dit en islam dat. Volgen mij is de HR een publieke organisatie waar dit soort onzin niet thuis hoort. Echt waar wat is dit voor meerwaarde aan de Hogeschool Rotterdam en dan niet die onzin van die multicurela samenleving maar wat de echte leerwaarde is hiervan?.?

 2. @ Bob. Uw reactie is alles behalve rationeel. Denk na, die oorlogen hebben niks, maar dan ook niks te maken met de islam. En sheikhs kunnen niks anders doen dan bepaalde zaken veroordelen en hun mening en de islamitische wetgeving te laten weten. Stel dat ze nou eens wat doen hè, dan zijn het terroristen dus wat wilt u nou. Voordat u conclusies trekt is het handig als u eerst weet wat de Islam werkelijk inhoudt. Tevens zijn er genoeg landen die oorlogen veroorzaken en conflicten zoals Amerika en Israël, wat heeft u daar dan over te zeggen? En sinds wanneer zijn mijn blogs pro conflicten en oorlogen? Als u de reacties werkelijk gevolgd had dan zag u dat er discussies ontstonden onder mijn blog over de hijaab en over het handen schudden.. Tevens zijn Ans en Tosca denk ik geen moslims. Ik begrijp überhaupt uw hele punt niet. Het doel van deze blogs van mij is precies zoals ik vermeld heb in mijn introductie interview, namelijk het uitleggen van bepaalde islamitische alledaagse zaken opdat men de islam wat meer begrijpt en we nader tot elkaar kunnen komen. Ik nodig u uit om eens de Islam te bestuderen i.p.v. zomaar dingen te roepen.

 3. Een beetje saai onderwerp voor een blog. Bij een blog verwacht ik toch iets prikkelends. Jouw stuk over het handenschudden was daar een mooi voorbeeld van. Daar ben ik wel even mee bezig geweest: wat vind ik er nou zelf van?
  Dit blog voegt voor mij niet veel toe; hoe het eraan toe gaat met het offerfeest kan ik ook ergens anders opzoeken. Dus bij je volgende blog zie ik graag een originelere invalshoek.

 4. Nogmaals, wat is de meerwaarde voor Hogeschool Rotterdam. Dit is een publieke instelling waar verondersteld wordt iets te leren over wetenschappelijke onderwerpen en religieuze. Mijn naam is Rob en gaan Bob. Jij trekt zelf conclusies die niet kloppen. Ik heb nergens gezegd dat jouw onderwerpen pro conflict zijn. Citeer maar een stuk uit mijn tekst denk niet dat je dat kan vinden want dat staat er ook niet in. En ga je nu serieus die sjeiks uit Saudi Arabie verdedigen die weer iemand publiekelijk gaan laten onthoofden? Dit laat maar weer is zien hoe subjectief jezelf in dit onderwerp staat. En wat ga je nou weer de strijd van de Westerse landen erbij halen. Ze willen die hulp toch zelf daar. Altijd alle problemen afschaffen op het Westen. Dat is het enigste wat ik hieruit kan opmaken.

 5. *bij iets leren te leren bedoel ik natuurlijk geen religieuze onderwerpen excuses voor de typefout.

 6. @Rob: “Ze willen die hulp toch zelf daar.” en dan ben ik subjectief.. check de feiten meneer Rob, de mensen in het midden oosten moeten helemaal niks hebben van de Amerikanen e.d. Ik ga verder niet deze discussie aan want het is onzinnig. Ik haalde het Westen aan om een punt te maken, zoals het Westen niks te maken had met uw opmerking hebben de sheikh’s en het midden Oosten ook niks te maken met mijn blog!

  Tevens geeft u aan dat een blog leerzaam moet zijn over wetenschappelijke onderwerpen. Ik neem aan (en heb het even gecheckt) dat u zulke opmerkingen niet plaatst onder de andere bloggers en als u eerlijk zou zijn, dan zijn mijn bloggen nog educatiever dan van een aantal andere bloggers. Als u uw vinger wijst en daarmee naar de Hogeschool van Rotterdam en aangeeft dat het wetenschappelijk en educatief moet zijn, en niet religieus, dan heeft u niet het doel achter het bloggen begrepen noch heeft u enig idee over de Islam aangezien de Islam hand in hand gaat met wetenschap. Wees eens eerlijk tegenover uzelf en dan kunt u misschien gericht commentaar of feedback geven m.b.t. mijn blogs.

  @Christine Pleister: Ik ben erg blij dat u een verwachting heeft bij mijn blogs en dat u iets verwacht wat prikkelt en losmaakt bij mensen. Ik hoop dat ik u de volgende keer kan trakteren op een blog naar uw verwachting. Ik koos ervoor om te bloggen over het offerfeest omdat veel mensen dit toch niet helemaal begrijpen en ook niet waarom wij überhaupt offeren. Ik wilde een stukje informatie geven en eigen ervaring en dat was mijn doel hierachter. U geeft aan dat deze informatie ook online opgezocht kan worden en dat klopt. Ik vind echter dat ik op deze manier studenten bereik die gewoonlijks niet de tijd nemen om te onderzoeken wat het offerfeest precies inhoudt etc.

 7. Jij hebt het over saamhorigheid bij het offerfeest. Nou dat was het volgens mij behalve alles. Dus ik mag daar best een reactie opgeven. Ik richt me ook op dit blok omdat ik het niet bij Hogeschool Rotterdam thuis vindt horen. Ik heb dit nu al 2 keer toegelicht waarom ik dit vindt. Jouw reactie verbaasd mij overigzins omdat mijn vergelijking van de gebeurtenissen in Saudi Arabie tegenstrijgdig tegenstrijdig zijn met jouw artikel. Bij het offerfeest vindt daar een confrantatie plaats tussen die 2 landen en niet met het Westen. Vervolgens haal je zelf het Westen erbij en dat is inderdaad niet van toepassing en dan geef ik daar gewoon een reactie op. Mischien moet jezelf maar met relevante opmerkingen komen en wat beter met kritiek om leren gaan in plaats van mijn argumenten te verdraaien. Verdiep je eerst zelf maar is in de gebeurtenissen.

 8. @Rob

  Profielen is een blad (+site) met informatie en opinie over wat er op de Hogeschool allemaal gebeurt. Via deze link kun je lezen wie wij zijn. http://profielen.hr.nl/over-ons/.
  In het bijzonder haal ik deze strofes eruit: ‘Door inzicht te geven in wat er op de hogeschool gebeurt, doet Profielen een bescheiden poging de onderlinge betrokkenheid van medewerkers en studenten te vergroten.’ En: ‘Het is de taak van de redactie om zo veel mogelijk verschillende groepen binnen de hogeschool aan het woord te laten.’

  Dat is wat wij in onze redactionele stukken proberen te doen. En ook de columns en blogs (klik in de menubalk op de homepage om te zien wie dat allemaal zijn) dragen aan deze doelstellingen bij.

  Dorine van Namen
  Hoofdredacteur

 9. Zo eindelijk iemand die antwoord geeft op 1 van mijn 2 punten. Maar verder vind ik dat best kritiek mag leveren op stukken waar ik het niet mee eens ben. Als mensen er dan zelf andere dingen gaan bijhalen, aannames verrichten en mijn argumenten gaan verdraaiien is dat hun eigen fout voor de afnemende kwaliteit van de discussie.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: