Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Siham: Ramadan en tentamens

Gepubliceerd: 23 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Blogs

Afgelopen donderdag, 18 juni, was het zover. De meest heilige maand van de islamitische kalender is ingegaan. Veel mensen denken dat ramadan betekent: niet eten en drinken. Maar de ramadan is meer dan alleen voelen wat de armen voelen.

Siham
Door het niet eten en drinken reinigen wij ons lichaam van zonde en begeerte. De ramadan is ook de maand van onthouding van geslachtsgemeenschap, niet roddelen en je ogen en oren laten meevasten. Niet eten, drinken en geen geslachtsgemeenschap hebben, doen wij van zonsopgang tot zonsondergang. De rest hoor je het hele jaar te doen, maar in de ramadan nog een beetje meer. Ramadan is ook de maand van de heilige Koran en dan doet iedere moslim extra zijn best om er meer uit te lezen en aandacht aan te besteden.

Hoe is het om bijna negentien uur lang niks te eten en te drinken? Hoe combineer je dit met alledaagse zaken? Dit jaar valt de ramadan gelijk met de laatste loodjes van het schooljaar, namelijk de tentamenweek. Hoe is het voor een moslim om te vasten en tegelijkertijd keihard te moeten bikkelen voor tentamens? Dat verschilt per persoon. Ik heb een aantal medestudenten gevraagd hoe het hun bevalt om te vasten en studeren. Eén student zei: ‘Als een tentamen maar in de ochtend is, vind ik het goed.’ De meeste mensen willen juist wat langer doorslapen omdat ze ’s nachts opstaan om te eten. Voor deze jongen ligt dat dus anders ‘omdat ik koffieverslaafd ben en zonder koffie in de ochtend, krijg ik in de middaguren hoofdpijn. Ik kan me dan niet meer concentreren.’ Een andere student vindt tentamens altijd lastig. ‘Je moet je tijd goed verdelen en op tijd beginnen. Omdat ik dat gedaan heb, heb ik nu minder leerwerk en minder last.’
Zelf heb ik geen last van extra druk van het vasten tijdens de tentamenweek. Mijzelf bijna negentien uur lang onthouden van eten en drinken geeft mij meer tijd om aan schoolwerk te zitten, maar belangrijker nog, meer tijd om extra goede daden te verrichten.

Voor alle vastenden, succes met het vasten!

Siham

Siham is tweedejaars lerarenopleiding Engels.
Fotografie: Hans Reitzema

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

15 Responses to Blog Siham: Ramadan en tentamens

 1. Je hebt ze er ook tussen die helemaal niet vasten als ze een toets moeten maken. Het onderworpen zijn aan gewoonten is iets zeer kwalijks. Als men niet zonder sigaretten, koffie of andere substanties/gewoonten kan, moet serieus worden afgevraagd of er goed aan gedaan wordt en of dit de bedoeling moet zijn. Het simpelweg opschorten van de behoeften zoals eten en drinken zou verder geen probleem moeten zijn voor het lichaam en het functioneren ervan.

 2. Ik kan me goed voorstellen dat niet eten en drinken ten koste gaan van het goed presteren op tentamens. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn lijkt mij?

  En wat komt het dit jaar dubbel slecht uit! Tentamens in de ramadan en ook nog nu de dagen op z’n langst zijn. Hoe streng je er ook in bent: sterkte!

 3. 1. “Vasten is het beste medicijn het is de dokter die binnen in je zit” (paraclsus)

  2. “Fasting, combined with nutritional competence, removes the most significant causes of disease.“ (Dr. J. Fuhrman)

  3. “A fast can help you heal with greater speed; cleans your liver, kidneys, and colon; purify your blood; help you lose weight and ; flush out toxins” (Dr. James F. Balc)

  4. “The job of fasting is to supply the body with the ideal environment to accomplish its work of healing.“ Dr. J. Fuhrman)

  5. “I believe that fasting is the “missing link” in the Western diet.“ (Dr. Elson Haas)

  Dit zijn quotes van een aantal deskundigen. Door te vasten activeer je eigenlijk innerlijke reiniging/ detox. Het herstelt je immuunsysteem. Imuuncellen zijn stofjes die schadelijke stoffen bestrijden.

  Verder gebruikt ons lichaam tot 65% van onze energieproductie voor het verteren van voeding. Dus tijdens het vasten zou men in principe meer energie moeten hebben.

  De maand Ramadan is een maand van zielszuivering. Helaas wordt in deze maand door de overgrote deel van de vastende vooral de nadruk gelegd op het niet eten en drinken. Het is een zonden, want juist in deze maand kun je ontwaken uit je spirituele ‘slaap’. Maargoed ik typ zoals gewoonlijk weer teveel.

  Ik wens iedereen veel succes met het maken van zijn/ haar tentamen en een gezegende Ramadan.

  Wa salaam

 4. leuk die quotes,

  maar volgens mij gaat dat over echt vasten, net als de profeet deed?
  dus gewoon een maand echt niks eten? i.p.v. een uur voordat de zon opkomt je vol te stoppen met kilo’s “ramadan lekkernij” (wat ongezond is) om zo maar de dag proberen door te komen.
  De ramadan verstoort juist het gezonde patroon. In de nacht zoveel eten om dan weer te gaan slapen, daar kom je ook volgens mij gewoon juist van aan i.p.v. dat je afvalt.

 5. @ai, je lichaam heeft alsnog heel veel energie nodig om alles wat je in de nacht gegeten hebt te verteren. En daarnaast is het erg ongezond om overdag niets te drinken!

 6. Waar haalt reactie 3 die onzin vandaan dat men kilo’s eet voor de zon opkomt? De voedingswaarden van een aantal boterhammen zijn voldoende. Bovendien heeft de profeet gewoon gegeten en gedronken voordat de zon op kwam en nadat de zon onder ging. ‘Volgens jou’. Laat dat maar over aan mensen die er verstand van hebben.

 7. Er zijn genoeg mensen die deelnemen aan de ramadan en voordat de zon opkomt en nadat die ondergaat veel te veel eten. Je blijkt tevens zelf ook niet overal verstand van te hebben. Een aantal boterhammen zijn helemaal niet voldoende, als dat zo was dan at iedereen maar een paar boterhammen per dag. Ik raad je aan om eens een kijkje te gaan nemen op de website van bijvoorbeeld het voedingscentrum, die geeft aan dat je gevarieerd moeten eten en 6 keer per dag.

 8. Als je geen verstand ergens van hebt is het beter om te zwijgen @ikWilOokStilte

 9. “Er zijn genoeg mensen die….”

  Bewijs dat maar eens. Waar wel onderzoek naar gedaan is, is dat men in het algemeen teveel consumeert.

  Voor de rest is het logisch dat de ramadan het patroon verstoord van mensen die, zoals jij aangeeft 6 keer per dag iets nuttigen. Maar er zijn mensen die dit niet doen, zoals we kunnen opmaken uit de vastende mensen, terwijl die naar behoren kunnen functioneren. Dus ik volg je niet als je het hebt over het verstoren van het gezond patroon. Bovendien is het stellen, dat het opvolgen van het advies van het voedingscentrum gezond dan wel ongezond is, zonder individuele benadering discutabel. Kijk maar eens naar de reactie van AI.

  Met voldoende bedoelde ik uiteraard om de dag mee door te komen zonder dat het je functioneren beperkt. Het is onmogelijk te stellen wat voldoende of onvoldoende is qua functioneren. Ik nam dan ook ruwweg het gemiddelde door het woord ‘aantal’ te gebruiken. Men moet gezond verstand gebruiken om zelf te bepalen wat voldoende is om te kunnen vasten.

 10. @ikwilookstilte
  Geloof me.. al zou je willen, je kunt niet eens veel te veel eten simpelweg omdat het niet past.
  Tijdens de ramadan vallen de meeste mensen in mijn omgeving een beetje af (omdat je minder eet), maar zodra je weer normaal eet zit dat er zo weer bij.

  @sophie
  Als je zorgt dat je ‘s nachts gewoon genoeg drinkt en gezond eet kan het helemaal geen kwaad, en brengt het juist goeds. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan waaruit naar voren is gekomen dat je lichaam ontgift/detoxt als je vast, oftewel het lichaam reinigt zich van binnen.

 11. Waarom zo’n haat tegenover die man? je hoeft het er niet mee eens te zijn. Maar dat is toch zijn mening.

 12. @DE DIËTIST

  Mensen hebben in de geschiedenis zeer weinig of niet gegeten, die zelfde mensen moesten gedwongen harde arbeid verrichten. Dat lukte hun, is er dan sprake van naar behoren functioneren?

  Als je geen gezond eetpatroon hebt, dan kan je die inderdaad niet verstoren…

  Klopt, daarom heb ik het thema wel individueel benaderd.

  @M je kan niet te veel eten? dus mensen die meer dan 150 kilo wegen hebben niet te veel gegeten?

 13. @ikwilookstilte
  mensen die 150 kilo wegen eten sowieso te veel, ook buiten ramadan. Maar zie jij dagelijks mensen van 150 kilo? En zie je die extra veel in de ramadan?
  Over het algemeen “vreten” mensen zich niet extra vol in de ramadan, en de mensen die het serieus nemen zekersteweten niet. Waarom? Omdat dat helemaal niet de bedoeling is.

 14. Het is van de soennah (datgene wat de profeet zei/deed) om datgene te eten wat nodig is. Hij zei: “De mens vult geen erger vat dan zijn maag. Enkele hapjes volstaan om terug op krachten te komen. Als de mens meer wil eten, dat hij dan een derde voorbehoudt voor zijn eten, een derde voor water en een derde voor lucht.”

  Dat de moslims zich volvreten, wat weleens gebeurt, betekent nog niet dat het juist is.. Als je daadwerkelijk iets over de Islam wilt beweren, kom dan aub met feiten. Geef de bronnen aan, en daarmee bedoel ik verzen uit de Quran of de uitleg ervan of uitspraken van de Profeet en zijn metgezellen. Ik daag jullie hierbij uit!

  Het beste wat een ieder kan doen is zelf onderzoeken en niet klakkeloos overnemen wat men gehoord heeft. Want oh, als Ahmed zei dat hij zich volvreet, nou dan vreten alle moslims (2.7 miljard) zich ook vol tijdens de ramadan, inclusief die uit de derde wereld… Fudge logic.. Please people use the beautiful brain God gave you!

 15. @ik wil ook stilte
  Heb je het boek ‘het vasten dieet’ weleens gelezen? Het is een hele informatieve boek waarin de voordelen van het vasten wordt uitgelegd. Het enige wat ik kan zeggen over de mensen die zich volproppen tijdens de Ramadan (weinig mensen doen dit) is dat zij daarmee moeten uitkijken want dat is gevaarlijk voor de gezondheid.

  Mohammed Boulahrir heeft dit onderwerp uitgebreid behandeld. Kijk op zijn facebookpagina voor tips over gezonde voeding en op youtube staan ook nuttige tips.
  https://www.youtube.com/watch?v=W-breUzheh0
  https://www.youtube.com/watch?v=WINMU0yJUl8
  https://nl-nl.facebook.com/Poweracademy

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top