Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Yousra: Hoe kan ik eten als mensen slapen met honger?

Gepubliceerd: 2 November 2015 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Blogs

HR-studente Yousra Cherradi was in Griekenland om Syrische vluchtelingen op te vangen en op weg te helpen. Nu ze thuis is, wil ze maar een ding: terug naar Griekenland om te helpen. Ze blogt de komen weken over de weg terug.

Daar sta je dan in je slaapkamer met een warm bed, schone lakens en een kussen. Het dringt nu pas echt tot me door: ik ben weer thuis. Sinds ik terug ben, voel ik me leeg. Hoe kan ik mijn normale leven weer oppakken terwijl dagelijks mensen verdrinken? Terwijl mensen op stenen slapen? Hoe kan ik mijn moeders overheerlijke gerechten nuttigen, terwijl mensen honger moeten lijden? Ik voel me leeg vanwege het feit dat ik hier ben en zij nog zo veel moeten doorstaan. Leeg, omdat ik op dit moment niet bij hen ben.

Terwijl ik in bed lig, blijven er vragen door mijn hoofd dwalen. Hoe zou het met Ahmed gaan, die zoveel honger had, maar alsnog zei: ‘Yousra ga zitten, we willen jou niet tot last zijn.’ Ahmed zat in een bus waar ik in het Arabisch vertolkte hoe ze hun reis moesten vervolgen. ‘Lieve mensen zorg goed voor elkaar en blijf vooral bij elkaar, jullie gaan een zware reis afleggen. Pas op, in Hongarije zijn gewelddadige soldaten. Kijk uit in Kroatië, daar heb je landmijnen. Pas op waar je loopt!’ Ahmed keek me paniekerig aan, maar probeerde niks te laten merken. Hij bedankte me en probeerde zijn medereizigers moed in te spreken.
Lieve Ahmed, ik denk nog elke dag aan jou en hoop dat het goed met je gaat.

Basel die ons met een grote glimlach tegemoet kwam lopen, terwijl hij net een barre tocht over de zee achter de rug had. Hij begon gezellig te kletsen en zag dat mede-vrijwilliger Jessy het een beetje koud had. Zonder twijfel bood hij zijn jas aan. Ik kwam Basel in de avond op het kamp tegen en hij bedankte me dat ik hem even gezelschap had gehouden. Hij zei: ‘Ik hoop dat het op een dag weer helemaal goed met mij gaat en de hulp die je me hebt aangeboden terug kan geven aan jou.’ Dit raakte mij diep, het streven naar een beter bestaan, omwille van anderen.

Lieve Saber van slechts anderhalf jaar oud was uitgeput. Zijn ouders hadden de kracht niet om hem te dragen. Ik hield Saber stevig vast en hij viel meteen in slaap. Ik moest er weer vandoor en overhandigde het jongetje aan zijn vader. Hij bedankte me en legde Saber voorzichtig op hun sporttas. Een tas gevuld met herinneringen aan de momenten van toen het goed ging. Een tas gevuld met de geur van hun huis. Een sporttas die hen laat hopen. Lieve Saber, droom zoet. Ik hoop dat wanneer je wakker wordt, je wakker wordt in een warm bed en er talloze mooie momenten op je staan te wachten. Voor mij ben jij een echte held!

Dit zijn slechts enkele momenten die ik tijdens mijn reis heb meegemaakt. Ondanks dat ik me zo leeg voel, voel ik me tegelijkertijd zo vol. Ik zit vol met liefde voor de mooie mensen met wie ik deze reis heb afgelegd en met wie ik deze momenten heb gedeeld. Een ding staat vast, wij gaan terug!

Liefs,
Yousra

Yousra Cherradi is tweedejaars mwd (maatschappelijk werk en dienstverlening) aan de Hogeschool Rotterdam. Voor Profielen blogt ze over haar hulp aan vluchtelingen.

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

33 Responses to Blog Yousra: Hoe kan ik eten als mensen slapen met honger?

  1. Pff. Is dit weer linkse politieke correctheid? Ze maken zelf de oversteek. Turkije is immer al veilig. Mensen die verder reizen willen het economisch beter. Dit zijn dan geen oorlogsvluchtelingen meer maar gelukszoekers eind discussie. Spreek je ook volwassenen in de boten erop aan die deze kinderen hierin vervoeren immers zijn ze in Turkije voor de oversteek naar Griekenland al veilig of ontvang je deze verantwoordelijke volwassenen met open armen en zeg je goed gedaan? Als je in je linkse droom wilt blijven moet je inderdaad maar gauw terug met die 3 miljard die van Europa naar Erdogan gaat. Zeg je gelijk even tegen hem dat die niet nog een paleis bouwt van Europees steun geld? Echt wat een onzin zeg wordt zo moe van die linkse propaganda. Misschien moet je maar bij de vara aaschuiven. Kan je bij Pauw op TV aandacht vragen voor je issue en kun je gelijk mensen die tegen het Coa protesteren afschilderen als PVV aanhang.

  2. Ik had het niet meer eens kunnen zijn met de reactie hierboven.

  3. Bah! Wat zijn de reacties hierboven respectloos zeg! Deze blog is hoe dan ook Yousra’s verhaal (en zij heeft het van dichtbij meegemaakt) en zelfs al heb je je bedenkingen over een bepaalde visie, dan nog had je haar in haar waarde kunnen laten!
    Turkije is overigens ook momenteel niet alles qua veiligheid. En altijd makkelijk om te oordelen vanachter je Apple computer, in je huis met vloerverwarming, met je 4e maaltijd van vandaag nog achter de kiezen en met geld om aan elke ‘first world’ behoefte te voorzien op je bankrekening. Ergens goed te begrijpen dat mensen (als het al niet om veiligheid gaat) op zoek zijn naar een economisch betere situatie. Ze laten echt niet voor hun lol hun familie, land en cultuur achter, voor een barre reis met onzekere uitkomst.

    Yousra, mooi dat je je inzet voor andere mensen. Ik wil je veel geluk en succes wensen bij de goede dingen je doet.

  4. Respect! Heel goed dat je dat doet, je hart laten spreken en medemenselijkheid tonen!

  5. Ja je praat onzin reactie 3. Je bevestigd hierbij mijn standpunt. = economisch vluchteling. Eind discussie klaar. Het gaat hier om volwassenen die weigeren hun huidige situatie te accepteren. Zonder zelf verder na te denken risceren ze het leven van kinderen. Ik vraag me af wie er dan respectloos is. Degene die durven te zeggen dat het geen zin heeft de oversteek te wagen of degene die zelf meerderjarig zijn en die kinderen meenemen in een boot die gedoemd is te zinken. Ik weet niet wie je denkt dat je bent maar in Nederland zijn er ook mensen onder de armoedegrens. Mensen in vluchteglingskampen weigeren uberhaupt schoon te maken. Zit het in die cultuur of moeten weer westerse mensen die rotzooi opruimen van hun. En buiten dat, ik laat iederee in hun waarde, waar haal je haat vandaan dat ik dat niet doe dan. Kom is op. Eerst de tekst zelf lezen en dan conclusies trekken. En nee, als je nog steeds gelooft dat het om familie gaat, het zijn gewoon mensen die hier geluk zoeken. Verschillende onderzoeken naar gedaan waarvan alle tenminste 70% bevestigde dat het niet om oorlogsvluchtelingen gaat. Iedere vluchteling heeft blijkbaar recht op zorg terwijl ouderentehuizen bezuiniging. Ook qua levensvoorziening is het die vluchtelingen niet genoeg want ze weigeren brood en andere basisvoorzieningen. Ofwel ga maar lekker terug naar waar je vandaan kwam en kijk dan nog maar of je aan brood komt…

  6. Inderdaad Yousra, haal er zoveel mogelijk binnen. Hoemeer IS aanhangers in Europa hoe beter. Je politieke correctheid zal wel misbruikt worden door de neo-conservatieve bovenlagen van de VS en Israel(gewoon atheisten.) als je het uberhaupt doorhebt maar heb vooral fun in je dagelijkse praktijken in het nieuwe Turkse Anatolie.

  7. Wat Politiek Correct zegt is helaas de realiteit. Ik snap niet waar heleboel vluchtelingen de ‘Guts’ vandaan halen om te zeggen dat zij slecht hebben in Nederland. Als je echt uit een chaostische land komt waar heel erg gevaarlijk is en waar je eigenlijk 0,00 hebt dan zou ik zulke dingen niet zeggen.

  8. Wat een kortzichtigheid! Als er Nederlanders buiten Nederland wonen voor hun economisch belang dan noemen we dat expects. En andersom……?
    Zo’n overtocht is zeer prijzig en dit zijn de mensen die het financieel goed hebben om het te kunnen betalen. Dit zijn de “rijke” vluchtelingen! Waar is het economisch belang van een vrouw van 80 jaar? Maakt niet uit wat voor economische vooruitzicht je voor je hebt maar niemand zal een risico nemen om zijn kind op te offeren. Ik wil politiek correct niet schetsen voordat hij/zij geposeerd heeft maar sorry jouw kennis gaat niet verder dan hart van Nederland en je hebt gewoon geen bagage om een dialoog aan te gaan. Je zal wel alles weten over all-inclusive hotels in Turkije en Egypte waar ze Nederlanders als entertainer’s hebben, waar je je kroket kan halen en…… waar ze Nederlandse tv zenders hebben. Nee dat is normaal en andersom heet dat mensen willen niet integreren.

    Heel veel succes Yousra en dit is echt nobel. Waren we allemaal maar bewuster van het leven en niet denken dat alles vanzelfsprekend is.

  9. @ Politiek Correct.

    Je hebt het over economische gelukszoekers. Ik hoop dat je beseft dat deze mensen een goede baan hadden, misschien wel een eigen bedrijfje. Deze mensen kenden allemaal economisch geluk, maar alles is kapot gemaakt. Alle welvaart die ze kenden is weg. Ze worden hier door mensen zoals jij tot een stel zwervers benoemd, terwijl ze daar voor de oorlog misschien 10x beter leefden als wij. Om te bedenken dat de arme mensen in Syrië geen kant op kunnen omdat ze geen geld hebben om te vluchten.
    Je laat niet zomaar alles achter je.

    Je zegt dat het gewoon maar volwassenen zijn die weigeren hun huidige situatie te accepteren, vraag me af hoe jij in hun schoenen zou dealen met die situatie. For sure dat je dan ook ergens gaat aankloppen voor hulp.

    Je refereert trouwens naar “verschillende onderzoek”, ik ben erg benieuwd naar je bronnen.

  10. De ironie van de reacties hierboven ha. Los van de discussie oorlogsvluchteling of ‘gelukszoeker’, veiligheid is één ding, welvaart het ander. Al verkeerden sommige van deze mensen niet in direct levensgevaar, valt er überhaupt nog te leven in Syrië met een economie die praktisch plat ligt?

    Dan kun je daarnaast wel zeggen “Blijf dan in Turkije!”, maar ik kan mij niet herinneren dat dit het probleem van Turkije is hm? Het land dat notabene al ruim twee miljoen Syriërs heeft ontvangen.

    Sterker nog, theoretisch gezien is het Westen in veel grotere hoedanigheid verantwoordelijk voor deze mensen dan Turkije. Ik kan mij nog een prima vreedzame Midden-Oosten herinneren voordat het Westen zich genoodzaakt voelde ‘democratie’ te brengen.

    Ik ben allesbehalve anti-westers voordat iemand mij die woorden in de mond gaat leggen, maar in realiteit hoort er bij input ook output te zijn. Binnen de economie noemen we het niet voor niets een handelsBALANS, wil je wapens exporteren, omdat je zieke, op oorlogdraaiende economie daar baat bij heeft, dan moet je ook importeren en dat zijn dan al die onschuldigen die de dupe zijn van dat oh zo mooie Westerse beleid.

    Ik zie het probleem verder niet? Ervanuitgaande dat de tegenstanders hierboven welgeschoolde mensen zijn die in ieder geval geen enkele concurrentie zullen ondervinden van de niet-westers geschoolde, niet-Nederlandssprekende ‘vluchteling’.

    Het feit dat er aan de lopende band bezuinigd wordt op ouderenzorg en dergelijke is een binnenlands probleem dat onder andere veroorzaakt is door onze hebzucht van de afgelopen decennia. Indien iemand zich daar daadwerkelijk zodanig om bekommert, zou deze persoon zijn of haar eigen ouders niet bij de eerste de beste huf of puf in zo’n verzorgingstehuis moeten gooien. Notabene dezelfde ouders die je sinds dag 1 van onvoorwaardelijke liefde hebben voorzien. De ironie.

    Ik zal niemand ooit hetzelfde toewensen als wat deze mensen nu allemaal moeten doorstaan, maar ik durf er mijn volledige vermogen op te zetten dat ook jij alles zou doen om de toekomst van je gezin en kinderen te kunnen waarborgen, al hangt het leven daarvan af.

    Kortom, je kunt prima tegenstander zijn, maar kom op zijn minst met gedegen argumenten en niet een “eigenlijk-wil-ik-niks-doen-alleen-maar-zeuren-argument-dus-betrek-ik-ouderen-erbij”.

    Ayu.

    P.s. Hoe ironisch hypocriet is het dat we deze mensen hun voorkeur voor een bestaan in het Westen kwalijk nemen, terwijl tig Nederlanders de grens naar België zijn overgestoken om daar te genieten van x aantal voordelen. Ah ja.. das geen geluk zoeken of course!

  11. Voor degenen die zich afvragen waarom vluchtelingen Turkije verlaten is deze link van Amnesty International een goede bron van informatie: https://www.aivl.be/nieuws/turkije-op-zoek-naar-asiel/6919. Turkije hanteert een ander systeem voor de opvang (en status) van vluchtelingen, en is daardoor geen veilig eindstation voor de vluchtelingen.

    Misschien goed als vergelijkingsmateriaal: Amerika heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog drie jaar lang geweigerd Joodse vluchtelingen op te nemen en had daarvoor argumenten die je nu ook in Nederland hoort: “zometeen zijn het stiekem Nazi’s” (in plaats van IS in het geval van de Syriërs), “hier in Amerika zijn er al genoeg arme mensen” “eigen bevolking eerst”, etc. Zie deze link: http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007094. Vind je dat Amerika terecht deze vluchtelingen weigerde? Uiteindelijk zijn er 137,450 Joodse vluchtelingen in Amerika beland volgens bovenstaande bron. En heeft Amerika een groot probleem met geradicaliseerde Joden? Hebben ze alle banen gepikt van die arme Amerikanen?

  12. Ik ben het eens met mijn collega Cees van der Kraan. Het moet mogelijk zijn dat we hier, ondanks meningsverschillen, respectvol met elkaar omgaan en ons niet schuilen achter een alias. Dit is geen nu.nl of twitter.

  13. Het getuigt van beleefdheid en respect om open te communiceren. Dat betekent ook luisteren naar de mening van een ander. Hoe oneens je het daarmee ook kan zijn.

    Ook ik onderschrijf het bericht (13) van collega Cees van der Kraan en dat van Onur Paydas.

    Bij openheid hoort ook je naam.
    De mijne is Tine van Duijn.

  14. Mijn naam is Cindy Isla-Ebben en ook ik sluit me aan bij Tine, Onur en Cees. Iedereen mag (gelukkig!) zijn eigen mening hebben en deze delen. Daar kun je het (gelukkig!) mee eens en oneens zijn. Ik deel langs deze weg heel graag mijn mening over het gegeven dat ik hoop we ons hier op de HR in ieder geval met respect kunnen opstellen wanneer we elkaar onze mening geven en iedereen in elkaars waarde laten.

  15. Leuk dat jullie graag onder je eigen naam willen posten, maar ga niet doen alsof ieder die dat niet doet, bang is.

    Het is niet voor niets een functie op deze site; veel mensen kunnen zich nou eenmaal niet gedragen zodra echte namen bekend zijn.

    En die vergelijking over joden hierboven, wat een onzin. Zullen we dan ook gaan vergelijken met alle Chinese immigranten? Hoe vaak heb je gehoord dat Chinezen hun spullen in de fik staken omdat het niet goed genoeg was? Of hoe vaak zijn er straatroven in groepsverband gepleegd door Chinezen?

    Het is nou gewoon eenmaal zo dat in sommige culturen handtastelijkheid meer geaccepteerd is. Kan je wel om gaan huilen, maar dat veranderd er niets aan.

  16. Het is kwalijk dat er vergeten wordt dat het hier om mensen gaat. Ja, dat hoor je goed: vluchtelingen zijn ook mensen. En waarom zou de ene mens recht hebben op alle voordelen van een eerstewereldland zoals Nederland, terwijl tegen anderen wordt gezegd: “ga maar in een tent wonen in een land waar je geen toekomst hebt. Je bent hier koud, hongerig en uitzichtloos, zonder onderwijs en werk, maar je wordt tenminste niet opgeblazen, toch?” Denk je soms dat dát goed is voor die kinderen?

    Begrijp me niet verkeerd, er is een heleboel fout aan de manier waarop de vluchtelingenopvang op dit moment geregeld wordt. Dat betekent niet dat we deze mensen maar helemaal niet meer op moeten vangen. Iets met mensenrechten. Ja, het is kosteninefficient, ongelijk verdeeld en het wordt op dit moment door de media en de politiek in tweeën gescheurd tot ‘kamp naïeve hippies’ en ‘kamp boze racisten’. Maar het is niet zo zwart-wit. Er zitten meer kanten aan.

    Over 25 jaar is de verhouding werkende-gepensioneerde 2 op 1. Althans, dat was het geval voor een grote stroom welwillend personeel van de juiste leeftijd op onze deurmat verscheen. Gepensioneerden kosten best een hoop geld. Ik denk dat als we nu investeren in het opvangen en opleiden van vluchtelingen, we dit ruimschoots terug kunnen verdienen.

    Ook hoor je leuzen als “ze pikken onze banen” en “ze zijn niet verenigbaar met onze cultuur”. Ik denk dat als je mensen zo behandelt, ze inderdaad geen onderdeel willen worden van jouw cultuur. Het enige dat we deze mensen laten zien is een kwaad volk dat vuurwerk gooit naar asielzoekerscentra en wachtlijstblije ambtenaren die hun eigen bureaucratie nauwelijks bij kunnen houden. Persoonlijk zou ik me daar ook niet aan aan willen passen, mocht ik emigreren naar een ander land. Ik denk ook dat dat het gevaarlijkste is: wanneer je onaardig doet, doen andere mensen onaardig terug. Wanneer je geïnteresseerd en vriendelijk bent, zullen zij dat ook naar jou zijn. Helaas doen de meeste mensen onaardig.

    Overigens “pikken” ze alleen de banen waar de meeste Nederlanders niet op zullen zitten te wachten, waarschijnlijk in sectoren waar we nu arbeidskrachten tekort komen. Maar als jouw cv niet op kan boksen tegen dat van iemand uit een andere cultuur die de taal niet of nauwelijks spreekt, dan misschien, héél misschien, ligt dat wel een beetje aan jou.

    Moraal van het verhaal: we kunnen die positief aanpakken en opgewekte nieuwe medelanders creëren, of we kunnen zorgen dat zij ons net zo tegen ons keren als wij dat tegen hun doen. Ze zijn er u toch al, dan kan je er beter het beste van maken, toch?

  17. Wellicht leent de complexiteit van dit soort zaken zich niet voor het oeverloos reageren op blogs. Misschien is het een idee om over dit soort problematiek eens een goed gesprek aan te gaan, zonder de mantel van anonimiteit en vooral met veel geduld en respect voor elkanders mening.
    Het valt mij op dat de nuance in dit soort debatten (zoals Pauline al aangeeft) vaak volledig is verdwenen en dat oneliners je om de oren vliegen. Die oneliners stellen zowel voor- als tegenstanders niet in staat om de situatie -met al haar tegenstrijdige meningen en belangen- helder te krijgen (als dit überhaupt al mogelijk is).

  18. Pfoe wat een hoop politiek correcte antwoorden hier weer zeg haha check mijn NAAM! Vooral alle onderzoeken van de VN, Amnesty International aannemen en hun verzoeken inwilligen dan is het hier in no time ISIS 2. Het zijn allemaal zulke lieve goedwillende mensen. Het valt mij vaak op met religieuze mensen dat niet religieuze zich altijd moeten aanpassen aan de wensen van deze religieuze mensen. Ik weiger dat gewoon. Ieder lid van de EU dient de eigen identiteit te bewaren. Degene die van Europa 1 geheel willen maken zullen dit natuurlijk gaan tegen werken om hun doel na te streven. In Arabie hanteren ze dit simpelweg gewoon wel. Daar wordt het voor anders gelovigen en niet gelovigen (bijna onmogelijk gemaakt) om hun eigen cultuur na te leven. Het is hun doel gewoon Europa hiermee te islamiseren. In het midden Oosten dient de eigen cultuur in stand te worden gehouden en in Europa dient de huidige cultuur te worden aangepast. Het is gewoon heel simpel en dat is gewoon mijn mening dat Europa niet verder overspoeld hoeft te worden met andere culturen onder de dekmantel van de zogenoemde “oorlogsvluchtelingen”.

  19. @24. Politiek Correct

    “In Arabie […] wordt het voor anders gelovigen en niet gelovigen (bijna onmogelijk gemaakt) om hun eigen cultuur na te leven.”

    Je generaliseert. Er zijn ook Arabische landen waar een grote mate van godsdienstvrijheid geldt en waar zelden tot nooit gedonder is tussen verschillende religies en culturen.

    “Het is gewoon heel simpel […]”

    Nee, dat is het niet. Jij dénkt in dezen te simpel; de vluchtelingenproblematiek is echter verre van simpel.

    @Yousra. Veel succes met je werk!

  20. Haha welke landen dan? Toch niet Syrie neem ik aan? Geef mij 1 voorbeeld waar een christen in die regio openlijk voor zijn geloof kan uitkomen. Het is altijd het weer het goedpraten van misstanden. In Irak en Syrie kan het sowiesow niet. Daarnaast heb je die achterlijke olielanden waar vrouwen verkracht worden en vervolgens gearresteerd en het openlijk excecuteren van staatsvijanden. Welke landen hebbie nog meer? Uhm Iran misschien? Haha wat een lachertje.

    Je generaliseert. Er zijn ook Arabische landen waar een grote mate van godsdienstvrijheid geldt en waar zelden tot nooit gedonder is tussen verschillende religies en culturen.??? Hoe bedoel je? Sjieten en soennieten? Dat bleek maar in Mekka paar maanden terug.

    Haha vluchtelingenpolitiek te simpel? Volgens mij heeft iedereen er baat bij en zijn het gewoon politiek motieven waarbij Europa een speelbal is en de eigen bevolking zwaaaaaaaar benadeeld wordt en wanneer er tegengeluid klinkt wat zeer begrijpelijk is mensen als rechtsextremist afgeschilderd worden. Waar de NPO een ster in is.

  21. @26. Politiek Correct.

    “Haha welke landen dan?”
    Jordanië, Koeweit en Qatar bijvoorbeeld. Oeps, je wilde maar één voorbeeld…

    Hoe dan ook, je beseft toch wel dat er meer landen in de Arabische wereld zijn dan de landen die negatief in het nieuws komen?

    “Het is altijd het weer het goedpraten van misstanden.”
    Ik praat niets goed; ik wees je slechts op je verkeerde aanname dat het leven van anders- en niet-gelovigen onmogelijk wordt gemaakt in alle islamitische landen.

    “Uhm Iran misschien?”
    Uhm, Iran is geen Arabisch land.

    “Haha wat een lachertje.”
    Fijn dat je er de ‘humor’ van inziet.

    “Hoe bedoel je? Sjieten en soennieten? Dat bleek maar in Mekka paar maanden terug.”
    Nee, dat bedoel ik niet, want ik reken Saudi-Arabië, waar Mekka ligt, niet tot de landen waar een grote mate van godsdienstvrijheid heerst.

    “Haha vluchtelingenpolitiek te simpel? Volgens mij heeft iedereen er baat bij […]”

    Effe serieus, verdiep je eens wat meer in de materie. Haha, of zoiets.

  22. van de profielen spelregels pagina:

    ”Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
    Wees kort, duidelijk en maak een punt.
    Gebruik argumenten, geen uitroepen.”

    geef mij eens aan hoe de reactie hier boven voldoet aan
    1) on topic
    2) maak een punt
    3) geen uitroepen

    Sorry hoor, maar dit selectieve toepassen van de spelregels is van de zotte.

  23. Ik vraag me eerder af hoe het komt dat die mensen niet weten hoe snel ze hun land moeten ontvluchten. Hoe komt dat? en wie gooit er olie op de vuur? Syrië is altijd een welvarend land geweest die gratis gezondheidzorg en onderwijs voor zijn burgers heeft gegarandeerd. De Syrische bevolking bestaat voornamelijk uit hoogopgeleide mensen dat is een logisch gevolg van jarenlang gratis onderwijs. Het land is overspoeld met wapens en wie zou dat nou kunnen leveren?? Hoe komt het dat de overheid zijn handen terugtrekt en de vluchtelingenstroom niet in de juiste banen leid? Maar een beroep doen op de burgers om met eigen initiatieven te komen( waar overigens niks mis mee is)
    Hoe komt het dat een arme meelevende student als Yousra zich geroepen voelt om als enkeling een poging te wagen om dit op te lossen. Waar zijn de mensen die hier de verantwoordelijkheid voor moeten nemen, Ik zie ze niet!!! ik zie ze als er verkiezingen om de hoek staan dan staan ze weer met die brede manipulerende glimlach om zieltjes te winnen.

  24. Yousra, ik heb enorm veel respect en bewondering voor de hulp die jij en je mede vrijwilligers bieden, aan de mensen die het nodig hebben in Griekenland. Ik zal kijken hoe ik een aandeel kan leveren hieraan.

  25. M. Prins,,, Qatar is een slavenstaat. Koeweit is geen land(in theorie wel) maar praktisch gezien is dat gewoon een uitreksel om de olie veilig te stellen. Inderdaad Jordanie is een harstikke gezellig land. Nou ga maar weer vooral ff happen Alexander Pechtold.

  26. Politiek correct wat als jouw moeder tussen die asielzoekers zou bevinden? Zou je dan ook hetzelfde reageren? Dat geld dat naar Turkije gaat, en niet naar Erdogan, welke 5 miljard is trouwens, gaat naar het asielbeleid. Ook is dit uiteraard niet de enige inkomen van Turkije om paleizen te bouwen. Volgens mij verwachten mensen dat de President van Turkije in een flatgebouw moet gaan wonen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top