Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: 1 studiepuntje te weinig

Gepubliceerd: 24 November 2015 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Uitspraak

Een studente van de Rotterdam Academy had 1 studiepunt te weinig om door te mogen naar het tweede jaar. De bsa-grens ligt bij 48 punten, en dat is een harde grens. Maar wat als de opleiding je niet op tijd heeft gewaarschuwd?

Klacht van: studente Rotterdam Academy
Over: negatief bsa
Uitspraak: gegrond

Eén studiepuntje te weinig om een negatief bsa af te wenden. Dat was de situatie van een studente van de Rotterdam Academy. Van de 60 punten die je moet halen in je propedeuse, had zij er 47 gehaald. De grens om te mogen doorstromen naar het volgende studiejaar, ligt bij 48 studiepunten. De opleiding was duidelijk: te weinig is te weinig, de studente moest de opleiding verlaten.

Maar daar maakt zij bezwaar tegen. Het klopt dat ze moeite heeft gehad met het afronden van haar vakken. Ze werkt vijf dagen in de week in de kinderopvang. Dat is eigenlijk te druk in combinatie met haar studie en dat heeft ze ook bij haar leidinggevende aangegeven. Het is niet zo dat ze het niveau niet zou aankunnen, zegt de studente.

Geen prettig gesprek
Belangrijker is dat de opleiding volgens haar in gebreke is gebleven. Ze is pas een week voordat zomervakantie zou beginnen door haar studieloopbaancoach (slc) gebeld over het bindende studieadvies. En dat was geen prettig gesprek, vond de studente. De slc bood geen begeleiding aan en gaf aan dat het geen zin had om bezwaar te maken.

Ze is pas een week voor de zomervakantie door haar slc gebeld over het negatieve bsa.

Toen de studente terugkwam van haar vakantie, lag op haar deurmat de brief met het negatieve bsa. Ze heeft direct bezwaar gemaakt, maar kon niet meer binnen de termijn reageren. Onmacht, vindt de studente, maar de directie van de Rotterdam Academy besloot desondanks om het negatieve bsa te handhaven.

Tijdens de zitting van de zaak bij het college van beroep voor de examens (cbe) herhaalt de studente wat ze eerder heeft gezegd: ze is onvoldoende geïnformeerd over het naderende bsa. De opleiding ontkent dit. De studente zou intensief zijn begeleid en tijdens het laatste kwartaal door de slc zijn gewaarschuwd dat er een negatief bsa zat aan te komen. Ook zou de studente geen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om bezwaar te maken bij de opleiding. Een brief en een e-mail hebben haar geïnformeerd over het negatieve bsa.

Het college van beroep wil het bewijsmateriaal zien. Op basis daarvan besluit het cbe het bezwaar van de studente gegrond te verklaren. Ze voldoet dan wel niet aan de grens van 48 studiepunten, maar de opleiding is inderdaad in gebreke gebleven. Een negatief bsa mag alleen worden verstrekt als de student een officiële waarschuwing heeft gekregen van de instutuutsdirectie. De bewijzen die het cbe heeft gekregen, geven daar ‘onvoldoende blijk van’.

De studente wint deze zaak. Het negatieve bsa wordt ‘vernietigd’.

Esmé van der Molen

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to De uitspraak: 1 studiepuntje te weinig

 1. Wel raar dat we dan gaan vervallen in het welles-nietes gebeuren…De regels zijn duidelijk: 48 punten = 48 punten.
  Waar blijft de verantwoordelijkheid van de student die zelf kan uitrekenen (of intikken) dat er studiepunten missen? En waar blijft de verantwoordelijkheid om een eigen keuze te maken in prioriteiten stellen: werk vs studie?

  Dat de slc-coach anders had kunnen werken: oké. Maar om nu te doen alsof de student niks te verwijten is, vind ik wel erg ver gaan.

 2. Belachelijk, er bestaat ook zoiets als Osiris waarbij de student zelf de voortgang kan bijhouden. Het is geen kleuterschool meer.

 3. @ Reactie op –

  Ja wat je zegt klopt, maar toch zijn er bepaalde procedures die gevolgd moeten worden om het negatieve bsa te hanteren. Blijkbaar voldeed de school daar niet aan en werd het negatieve bsa vervolgens ongeldig verklaard. De student gebruikte dit mogelijk als reden om verder te studeren, wetend dat ze het niet zou halen. Ik denk persoonlijk dat ieder student dit gedaan zou hebben.

 4. Ik vind niet dat de hogeschool het BSA als harde grens moet hanteren, maar het hoofdargument van deze dame vind ik niet redelijk. Je weet vanaf het begin van het jaar hoeveel punten je minstens moet halen. Hoezo “onvoldoende geïnformeerd”? Je kan via Osiris bijhouden wat je voortgang is.

  Dat ze 5 dagen in de week werkt zal vast een reden hebben (studiekosten, levensonderhoud) en kan een gegrond argument om bezwaar te maken zijn.

 5. Wat een onzin. Ze mag dan wel 1 punt missen maar dan zit ze nog aan de ondergrens. Het is echt algemeen bekend dat die BSA er is, dit moet ze ook hebben zien aankomen. 1+1 = 2 hoor. Vind dit echt achteraf beetje lopen huilen. Maar goed, wees er maar trots op, om op deze manier van de bsa af te komen. Heb er mijn vraagtekens bij of je met zo’n achterstand het tweede jaar wel haalt.

  En ja dit komt van een deeltijd student die ook 40 uur werkt en alleenstaande moeder is. Ik heb het ook druk, maar wel mijn P in het eerste jaar gehaald. Want aan het niveau lag het bij in ieder geval niet.

 6. Anon, misschien heb jij een makkelijkere studie. Jij moet al helemaal niet klagen want ik ben VOLTIJD student met een werkweek van 24 á 32 uur. Iedereen heeft een andere situatie. Ik zal jou mijn verhaal vertellen. ik heb zelf ook een soortgelijk situatie meegemaakt. Ik had zelf 58 punten en ik moest nog een tentamen afronden. Helaas kwam het tot een P-1 regeling. Aangemeld, tentamen gemaakt, wacht ik op mijn cijfer, kreeg ik mijn cijfer niet, na vier weken krijg ik een bericht in mijn mail dat ik van mijn opleiding ben uitgeschreven omdat ik een BSA heb gekregen. Ik was helemaal niet op de hoogte gebracht van de BSA? GEEN VOORAANKONDIGING, GEEN BRIEF, GEEN MELDING, NIKS. Ik ben er maar achteraan gegaan, en wat bleek, ze hadden geen brief naar mij verstuurd en mijn cijfer niet eens in Osiris bevestigd waardoor ik dus een BSA had gekregen. Bezwaarschrift ingediend bij de examencommissie terwijl de bezwaartermijn al 2 weken verstreken was. Ze hebben mijn bezwaarschrift onder handen genomen. Ik heb binnen een week mijn cijfer gekregen. Mijn BSA was ingetrokken en ik mocht lekker verder. Gewoon er achter aan rennen.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Back to Top

%d bloggers like this: