Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Elsevier: wie maakt kans op werk?

Gepubliceerd: 11 June 2015 • Leestijd: 0 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een vaste baan, en een goed salaris. Dat willen we allemaal wel. Maar de ene opleiding biedt meer kans op succes dan de ander, blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek in weekblad Elsevier.

Een goedbetaalde vaste baan is snel gevonden na een universitaire studie wiskunde, fiscaal recht, econometrie of een technische ontwerpopleiding. Hbo’ers maken de meeste kans met opleidingen in de zee- en de luchtvaart, met werktuigbouwkunde, informatica en elektrotechniek. Dat blijkt uit het onderzoek naar de ‘beste banen’ van tijdschrift Elsevier en wetenschappelijk instituut SEO.

1300 euro per maand voor cmv’er
Het bruto maandsalaris van academici is anderhalf jaar na afstuderen gemiddeld 2.600 euro, terwijl hbo’ers op tweeduizend euro uitkomen. Maar de verschillen tussen studies zijn groot. Hbo’ers van culturele en maatschappelijke vorming verdienen bijvoorbeeld 1.300 euro, terwijl elektrotechnici bijna het dubbele krijgen. Ook onder academici kan het verkeren. Tandheelkundigen hebben een bruto inkomen van 5.450 euro, terwijl archeologen mogen graven voor 1.700 euro in de maand.

Driekwart van de afgestudeerden ambieert een vaste baan, terwijl de meeste die niet krijgen. Slechts één op de vier sleept een contract voor onbepaalde tijd in de wacht en dat is veel minder dan vroeger. Elsevier raadt studenten aan zich te onderscheiden met bestuurswerk, interessante minors en een goede stage.

Wachten op werk
Op de website van het weekblad is voor 110 studies op te zoeken hoe lang afgestudeerden moeten wachten op werk en wat ze verdienen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Elsevier: wie maakt kans op werk?

 1. Soms, heel soms, soms vaker dan soms, vorig jaar voor het eerst voorzichtig soms vraag ik me af wanneer bij Elsevier en het instituut SEO het besef doordringt dat er achter het drie-landenpunt ook toekomst ligt, banen zijn, bedrijvigheid plaatsvindt. Europa, de wereld, grote economische machten waar carrière en toekomst is voor de grenzeloze generatie. Wordt het niet (eindelijk) eens tijd internationaal georienteerde studies ( en diplomas/beroepen) mee te nemen in de langzamerhand genante ontkenning van dat de rest van de wereld bestaat.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top