Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

GGD sluit tbc-onderzoek Pieter de Hoochweg

Gepubliceerd: 19 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Uit het tbc-onderzoek op locatie Pieter de Hoochweg blijkt dat geen van de ongeveer 800 onderzochte (oud-)studenten en medewerkers ziek is. Dat is voor de GGD reden om het onderzoek naar tuberculose (tbc) af te sluiten.

tbc_bacteria

Afgelopen maart hebben zo’n 800 mensen zich laten testen. Uit dit onderzoek blijkt dat zeven personen besmet zijn met een tbc-infectie. Deze personen zijn drager van de bacterie maar, verzekert de GGD, zij zijn niet ziek en kunnen niemand besmetten. De GGD: ‘Zij krijgen medicijnen om te voorkomen dat zij wel ziek worden. Bij grote contactonderzoeken worden vaker tbc-infecties gevonden en hebben de mensen de infectie waarschijnlijk ergens anders opgelopen. De uitslag van het onderzoek is daarom voor de GGD aanleiding om het contactonderzoek te sluiten.’

Aanleiding voor het onderzoek was dat bij een oud-student van de Rotterdam Academy (Pieter de Hoochweg) een niet-besmettelijke vorm van tuberculose (tbc) was vastgesteld. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte duidelijk dat de tbc-bacterie dezelfde was als die begin 2014 bij een andere student van de Rotterdam Academy werd gevonden. Die student had wel besmettelijke tbc.

Kralingse Zoom
Begin 2015 is op locatie Kralingse Zoom, bij een student van Hogeschool Rotterdam, ook een besmettelijke vorm van tuberculose vastgesteld. Het onderzoek dat de GGD daar is gestart, loopt nog.
Inmiddels is wel duidelijk dat de tbc-infecties op de locaties Pieter de Hoochweg en Kralingse Zoom geen verband houden met elkaar.

Wat is tuberculose?
Tbc wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is een ziekte die meestal in de longen zit. De bacterie wordt overgedragen door hoesten en/of niezen. We spreken dan van open of besmettelijke tuberculose. Het is ook mogelijk dat mensen met longtuberculose geen bacteriën ophoesten. Zij zijn dan ook niet besmettelijk. Deze niet-besmettelijke vorm wordt ‘gesloten’ longtuberculose genoemd. Tbc is niet overdraagbaar via kleding, serviesgoed of ander materiaal. De ziekte is goed met medicijnen te behandelen. Kijk voor meer informatie op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/tbc of www.tuberculose.nl.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top