Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Haat vs liefde

Gepubliceerd: 10 November 2015 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Anoniem 1

Ongelofelijk dat men je uitmaakt voor linkse radicaal als je opkomt voor rechtvaardigheid en humaniteit. Of voor verrader als je vluchtelingen een veilige basis wenst.

Triest om te zien dat er mensen zijn die werkelijk geloven dat vluchtelingen een stel gekken zijn die komen om onze dochters en zussen te verkrachten en daarna veranderen in criminele bendes die Nederland overnemen. Nog triester is het dat er figuren zijn die alle ruimte krijgen om deze leugen de wereld in te brengen, met als resultaat een grote verdeeldheid in de samenleving en veel haat.

Ik sluit mijn lessen op de school waar ik stage loop altijd af met de actualiteit van de week. Daarbij hadden we het laatst over vluchtelingen. Ik schrok toen een leerling vertelde waarom hij tegen de komst van de vluchtelingen is. ‘Door de vluchtelingen krijgen onze bejaarden, die ons land hebben opgebouwd, niet eens een boterham meer; in de bejaardentehuizen sterven ze van de honger en vluchtelingen krijgen meteen alles in dit land, zoals een iPhone, een nieuw huis en een goed salaris zonder ervoor te werken.’

Natuurlijk klopt dit van geen kant en proberen extreemrechtse populisten als Wilders dit te verkopen om nog meer haat te zaaien binnen de samenleving. Beangstigend genoeg lijkt dat soms zelfs het gewenste effect te hebben.

Er ontstonden meteen twee kampen binnen de groep waaraan ik les gaf. Het lijkt mij een mooi initiatief om hier wat mee te doen tijdens het thema massamedia, waarbij wij als klas zowel een bejaardentehuis als een asielzoekerscentrum gaan bezoeken om te kijken of wat er wordt beweerd in de media allemaal wel klopt.

Nog zo’n vooroordeel: huurwoningen worden steeds duurder en dat komt door vluchtelingen. Maar: Het is juist de schuld van Leefbaar Rotterdam die sociale huurwoningen volop laat slopen om ze te vervangen door woningen voor mensen met hoge inkomens. En het grappigste is dat het de wethouders van deze partij zijn die het asielzoekerscentrum voor vluchtelingen realiseren.

Dit leidde tot de komst van Wilders naar onze prachtige multiculturele stad Rotterdam. Een stad die veel te danken heeft aan haar diversiteit. Wilders kwam om zijn ongenoegen te uiten over de komst van dat asielzoekerscentrum in Rotterdam, een zogenaamde vluchtelingenhaatcampagne.

Gelukkig heeft alles een tegenpool. Zoals haat bestaat, bestaat er ook liefde. NIDA is een lokale politieke partij die samen met vluchtelingen in verzet is gekomen tegen de vluchtelingenhaat, door de straat op te gaan bewapend met een overdosis liefde en bloemen. Een mooie tegenpool voor extreemrechtse populisten zijn dergelijke partijen die haat proberen te overwinnen met liefde.

‘Anoniem’is derdejaars lerarenopleiding maatschappijleer.

Ontmoet studentcolumnist ‘Anoniem’

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Haat vs liefde

  1. Je geeft de indruk alsof er werkelijk maar 2 verdeelde kampen zijn. Maar werkelijk heeft de overgrote deel van de bevolking, zoals ik, er geen mening over. Alleen de radicale linkse en rechtse kant hoor je overal bovenuit en zo lijkt het of iedereen 1 van de twee standpunten steunt. Je doet mee aan de haat.

  2. Lang leve het wederom propaganderen van islamkul van deze moslimknul. Met alweer een links “Gutmensch brabbeltje”
    Probeer eerst maar eens met echte oplossingen te komen in plaats van iedereen die tegen is een “extreemrechtse populist te noemen”. De brandhaarden in het midden oosten zijn niet nieuw. Maar wederom de “schuld” van het westen, Wilders en iedereen die kritiek uit op een middeleeuwse religie met moderne wapens. ga eerst maar eens zorgen voor een goed genuanceerd beeld van de totale situatie voordat je weer je zoveelste ongenoegen over onze samenleving uit in een simpele tekstje met een mooie (uiteraard) islamitische uitsmijter.

    Want niet vergeten:
    WIJ zijn niet de oorzaak
    WIJ zijn niet de reden
    WIJ hebben niks te maken met het Midden Oosten
    WIJ scanderen de islamitische medemens niet naar de verdoemenis
    WIJ blazen ons niet op
    WIJ doden niet op basis van geloof
    WIJ zetten anderen niet weg als tweederangs burger
    WIJ mogen ons ongenoegen niet uiten

    maar:
    WIJ moeten het oplossen
    WIJ mogen het betalen
    WIJ zijn uiteraard weer de schuldigen (lees discriminatie, racist, witte man, westers en niet islamiet enz. enz. enz.)
    WIJ moeten gelukszoekers/vluchtelingen “liefhebben” en begrijpen

    Begrijp wel gelijk waarom maatschappijleer altijd een chaos was met dit type “moslimknuffelende” docenten voor de klas. Want het enige geloof dat ik van dit soort “blogs” krijg is ongeloof.

  3. Ik begrijp dat mensen die tegen jouw mening zijn(islam) haat is? Haha ga die onzin inderdaad maar in Rotterdam-zuid verkopen. Als student profiteer jij ook van extreem rechts. Immers financieren zij jouw studie. Begrijp je dat een student 10000 per jaar kost waarvoor 8000 per jaar van de belastingbetaler(inclusief pvv stemmers) bijspringen? Heb jij in je eentje voor de klas meer kennis dan alle mensen die rechts stemmen? Denk het niet. Blijf vooral die onzin van de islam verkondigen. Ik donder al die onzin de opehaard in.

  4. ‘Anoniem’ ,mooie verwoord.ga zo door en draag je steentje bij aan een liefdevolle maatschappij. En diegenen die hier negatieve uitingen hebben heb ik 2 berichten1-beterschap!2 als t zover is dat je beter voelt ga de geschiedenis lezen.,door zulke uitlatingen te doen bevestig je alleen je onwetendheid en arrogantie!

  5. Ga lekker zelf de geschiedenis lezen van het Ottomaanse Rijk, de Seltjuken en de Moren.

  6. Is Profielen nu echt een platform om politieke propaganda te verspreiden? Ik dacht dat jullie een onafhankelijk blad waren. Er worden hier beschuldigingen geuit tegen een politieke partij, zonder enige feitelijke onderbouwing, terwijl de andere politieke partij schaamteloos wordt aangeprezen. Ik heb even gekeken naar de speerpunten van Nida op hun website en lees daar het volgende:

    “Religieus-wetenschappelijk-kunstzinnige raad voor politiek advies en agendering
    De wetenschappelijke, religieuze en kunstzinnige inzichten van onze Erasmus universiteit, Laurenskerk, Mevlana moskee en museum Boijmans van Beuningen zijn van meerwaarde voor ons openbaar bestuur. Het zijn nu nog vooral de economie en de media die bepalend zijn voor de politieke agenda en het debat. Onze universiteiten, kerken, moskeeën en musea hebben het openbaar bestuur net als de economie en de media veel te bieden. Een raad voor deze organisaties is nodig van waaruit zij de politiek adviseren en onderwerpen op de agenda kunnen zetten. Zodat ook zij vanuit hun domein (structureel en ook ongevraagd) politieke uitdagingen kunnen agenderen en deze vanuit hun benadering van de nodige inzichten kunnen voorzien.”

    “Stop misbruik van de scheiding tussen kerk en staat
    In de politiek, en zo ook in onze eigen Rotterdamse gemeenteraad, wordt de scheiding tussen kerk en staat te vaak misbruikt om de ruimte voor geloof in de samenleving te beperken en af te doen als iets van vroeger of als iets voor thuis. Principes als de scheiding tussen kerk en staat, godsdienstvrijheid, het gelijkheidsbeginsel en de neutraliteit van de overheid waarborgen daarentegen juist de ruimte voor iedereen om het geloof optimaal te kunnen beleven. Onze geloofsbeleving is van meerwaarde in de samenleving en verdient terecht de ruimte in de publieke sfeer, in publieke voorzieningen en het openbaar bestuur.”

    Deze school is openbaar en seculier, dat dit soort politiek religieuze propaganda een stem krijgt in een onafhankelijk blad is zeer betreurenswaardig.

  7. Special voor ‘Anoniem’ en Sarah, geniet ervan luitjes. Liefdadigheid is iets wat men niet kent in het Midden Oosten (maar de Nederlander wel moet geven), enkel hebberigheid:

    http://www.omroepwest.nl/nieuws/2985457/Vluchtelingen-overnachten-uit-protest-op-straat-in-Den-Haag-het-eten-in-de-opvang-is-niet-lekker

    http://www.omroepwest.nl/nieuws/2986023/LIVEBLOG-Ontevreden-asielzoekers-in-Den-Haag-demonstreren-bij-voormalig-ministerie-SWZ

    http://www.omroepwest.nl/nieuws/2985610/COA-over-ontevreden-vluchtelingen-in-Den-Haag-tv-s-en-bankstellen-worden-vandaag-nog-geleverd

    Als jullie beide blieft. Geniet ervan en neem al die mensen even mee terug naar hun thuisland want ze hebben het toch zo slecht hier met Nederlandse melk, boterhammen en ander heidens vlees. Ondankbaarheid krijgt dankzij deze mensen iedere dag een ergere betekenis.

  8. Ik heb een leuk raadseltje!! Wat zijn de overeenkomsten van PVV en NIDA? …. Ze worden namelijk allebei gefinancierd door hetzelfde orgaan die als doel hebben om onnodig verdeeldheid te realiseren in de samenleving. Wie zijn de lobbyisten die hier mee aan de slag gaan en welke mensen zetten ze in om zieltje te vervuilen en een kloof te creëren, zoals NIDA en de PVV: de ego’s worden gevoed door angst ,negatieve verwachtingen en iedereen gaat hier maar klakkeloos in mee zonder de eigen ondervragingsvermogen in te zetten. NIDA vertegenwoordigd geen moslims en komt ook niet op voor hun belangen, maar het zijn mensen die carrière willen maken door op andermans haat en vooroordelen in te spelen precies zoals de PVV. Sterker nog het is een tegenreactie op de PVV terwijl ze door dezelfde NGO worden gefinancierd (De bovenstroom). Allemaal voor de massa( onderstroom) om een kant te kiezen en elkaar te bestrijden omdat ze een andere mening hebben. Kortom De PVV en NIDA zijn broertjes van elkaar. Het wordt een keer tijd dat er mensen zijn die neutraal kunnen denken en handelen om de vrede te houden en een leefbaar klimaat te creëren voor iedereen en niet de kloof in stand houden. Atheïst moslim, hindoe, christelijk. Het maakt niks uit welke titel iemand zichzelf geeft voor mij ben je en blijf je gewoon mens die gelukkig wil zijn . Uiteindelijke komen we allemaal uit een baarmoeder. En misbruik maken van ethische boeken om de eigen ego te strelen en macht naar de hand te krijgen en daar vervolgens misbruik van maken door de eigen mensen te vervuilen met haat in ruil voor een carrière
    is naar mijn idee niet de manier zoals dat hoort.

  9. @ reageerders: Waarom zetten jullie niet gewoon je werkelijke naam onder jullie reacties?
    @ redactie: zijn de namen van de reageerders bij jullie bekend?
    Met aan iedereen de hartelijke groeten,
    Fons van Maldeghem

  10. Hallo Fons,

    We hebben hier met elkaar en de redactieraad uitvoerig over gesproken. Uit de redactieraadvergadering:
    Er lijkt een generatiekloof te zijn. Studenten vinden de mogelijkheid tot anoniem reageren een no brainer. Wel is iedereen het erover eens dat Profielen geen ‘Geen stijl’ is/wil zijn.

    Argumenten voor ‘anoniem’ reageren:
    •Het is belangrijk voor de HR om te weten wat mensen raakt/bezighoudt. Dat is een waardevolle terugkoppeling.
    •Er is machtsonevenwicht tussen docenten en studenten. Dit biedt bescherming.
    •Profielen is een kritisch en onafhankelijk medium; het recht om kritisch te zijn heeft iedereen die dit platform gebruikt, niet alleen de redactie.
    • Liever bij Profielen dan op een extern platform.
    • Een alias kan ook aangemaakt worden met een ‘normale naam’, dat is geen garantie dat iemand is wie hij/zij zegt te zijn.
    • Het is de realiteit van onze tijd.
    • We willen de interactie niet doodmaken/stilleggen.
    • Interactiviteit van media wordt steeds belangrijker, dat moeten we niet begrenzen.
    • Dit is een nieuwe manier van participeren.
    • Het kan de redactie op het spoor brengen van interessante opiniemakers.

    Argumenten tegen:
    •Té laagdrempelig. Wat voegen die reacties toe?
    •Het is laf om op deze manier te communiceren.
    •Als je de schrijver kunt identificeren, kun je zijn/haar belangen meewegen in de beoordeling van de reactie.
    •We hebben een plicht op te voeden eerlijk en open te communiceren.

    We besloten uiteindelijk om alleen reacties van een HR-emailadres rechtstreeks te plaatsen. Andere reacties gaan de moderator-queue in. Profielen modereert deze reacties en maakt de keus ze te accepteren/af te wijzen/een verzoek aan het emailadres in kwestie te sturen om de reactie op naam te publiceren.

    De redactieraad ging hiermee akkoord mits aan de voorwaarde wordt voldaan dat de redacteuren geen opsporingsambtenaar worden. Het bestuur kan de redactie niet vragen de naam van de bron bekend te maken.

    De IP-adressen zijn altijd bij ons bekend. De emailadressen meestal, maar niet altijd.
    Wij passen deze spelregels toe: (http://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/

    Groeten,
    Dorine van Namen
    Hoofdredacteur

  11. Ik dank de redactie voor de uitleg. Mij bekruipt de gedachte dat dankzij de technologie de relatief trage, weloverwogen, op gezond verstand gebaseerde meningsvorming het steeds meer aflegt tegen onbedachtzaam emotioneel geschreeuw. Extremisten van allerlei pluimage spinnen daar garen bij. Hopelijk is de periode van relatieve vrede in de westelijke wereld niet spoedig ten einde. Zei Frans Timmermans recent niet dat een fatsoenlijke en redelijke oplossing voor de vluchtelingen/migranten problematiek het enige alternatief is voor oorlog.
    Met pessimistische groet,
    Fons van Maldeghem

  12. Deze profiel is niet onafhankelijk zoals het zich voordoet. Het biedt ruimte voor mensen die goedgelovig zijn en werkelijk geloven dat profielen werkelijk wil weten wat er onder studenten leeft. Deze profiel is om in kaart te brengen hoe de” islamitische “student denkt. zodat Maurice de Hond met nieuwe negatieve statistieken kan komen. Wees kritisch en ga er niet zomaar vanuit dat deze profiel werkelijk nieuwsgierig is naar wat je bezig houdt .

    Deze profiel is heel selectief in het plaatsen van columns. Het liefst willen ze politiek geladen stukken plaatsen die verontwaardiging en onbegrip creëren, zoals de Telegraaf dat doet. De klimaat op school en in de openbare ruimtes kenmerkt zich door onbegrip en wantrouwen. Begrijp goed: geen een redactie is onafhankelijke ze krijgen er geld voor, en houden zich aan de opgestelde regels om carrière te maken en vervolgens het doen laten geloven dat het bijdraagt aan de leefbaarheid. Zoals de zogenoemde Imams die in moeskees geplaatst worden om een groot groep goedgelovige zieltjes te vervuilen. Diezelfde Imams krijgen daar geld, macht en aanzien in ruil voor. Deze zogenoemde Imams hebben maar 1 missie en dat is materialisme vergaren door onschuldige zieltjes te vervuilen. Ik hoef geen voorbeelden te geven, kijk maar om je heen naar de aantal burgers die vanuit Nederland, Frankrijk etc…..naar Syrië zijn over gereisd. De zogenoemde materialistische imams spelen in op onderbuik. Zoals profielen ook inspeelt op de onderbuikgevoelens van studenten met een islamitische achtergrond. Zie je zelf eerst als menselijk, en plaats je zelf niet in een hokje door jezelf een titel te geven. op die manier kunnen ze de bevolking in hokjes verdelen. Ook al heb je een Nederlands Paspoort, in het systeem zal blijven staan dat je geen Nederlander bent. Als het eenmaal zo ver is dan komen ze aan bij een opgemaakt bed.
    vredige groet,
    Abdellatif Driouech

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top