Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo krijgt een cadeautje: extra geld voor vluchtelingstudenten

Gepubliceerd: 5 November 2015 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geld voor veertig vluchtelingstudenten. Dat is het cadeau van minister Bussemaker voor de Vereniging Hogescholen, die veertig jaar bestaat.

geld uitbetaald 2 web

Onderwijsinstellingen moeten niet alleen broedplaatsen zijn van talent, maar ook toevluchtsoorden, zei minister Bussemaker zojuist tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Vereniging Hogescholen.

136.000 euro voor UAF
Ze geeft de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF eenmalig 136 duizend euro extra subsidie. Daarmee kunnen vluchtelingen begeleid worden. Ze krijgen bijvoorbeeld advies bij hun studiekeuze of worden ondersteund bij het volgen van Nederlandse taallessen. Ook kunnen reiskosten en boeken vergoed worden.

Vluchtelingstudenten zijn een verrijking voor het Nederlandse onderwijs, benadrukte de minister in haar toespraak. ‘Toen ik bestuurder was van de Hogeschool van Amsterdam, studeerde daar het grootste aantal vluchtelingstudenten van Nederland’, aldus Bussemaker. ‘Wat mij persoonlijk raakte, is wat het met Nederlandse studenten deed om de wereld van vluchtelingen beter te leren kennen.’

Confronterende verhalen
Sommige verhalen waren confronterend, en dat was goed. ‘Het dwong studenten uit hun comfort zone, een wezenlijk aspect van Bildung.’ Ze roept hogescholen dan ook op om vluchtelingstudenten en Nederlandse studenten zo veel mogelijk samen te laten studeren.

Onderwijsinstellingen moeten volgens de minister in het hart van de samenleving zitten, ‘zodat voor studenten de vraag wat voor samenleving we willen zijn en welke keuzes daarbij horen, niet alleen theoretisch is. Maar ook levend, voelbaar, en echt.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Hbo krijgt een cadeautje: extra geld voor vluchtelingstudenten

  1. “Vluchtelingstudenten zijn een verrijking voor het Nederlandse onderwijs”, Nederland het land van politieke correctheid :'(

  2. Studenten met verschillende achtergronden die van elkaar leren; dit lijkt me een mooi voorbeeld van wederzijdse integratie.

    @1. Ik heb het idee dat jij de term ‘politieke correctheid’ slechts als pejoratief ziet. Zonde.

  3. Ok. als men geen extra onrust en haat wilt zaaien kan dit beter niet bekend gemaakt worden. Er zijn honderden nederlanders die graag willen studeren maar het niet kunnen betalen. Gezinnen die hun huis uit worden gezet omdat er geen geld meer is, enzovoorts. Ga eens normaal nadenken wat de prioriteit is. Ben het er zeker mee eens dat iedereen onderdak en eten verdient maar studies geven… aardig wat scheldwoorden komen er omhoog.

  4. Iedereen doet maar alsof Nederlanders kunnen studeren. Dit is zeker niet het geval. Tal van Nederlanders onder de armoedgrens en die Syriers krijgen alles gratis. Ik begrijp van commentaar op andere blogs dat Syrie zo een welgestand land is/was(Bij mijn weten Damascus en een paar wegen en voornamelijk boekhouden van eenmanszaken). Dus dan betalen ze die opleiding ook maar lekker zelf betalen en niet ten koste van Nederlanders die willen studeren en het niet kunnen betalen. Ik ben benieuwd wat D66 hiervan vindt. Die lullen maar over onderwijs maar ook over de Europese droom. Moet ik dus hieruit als conclusie trekken dat Syries voorrang krijgen ten op zichte van Nederlanders(zowel woningen als scholing als gratis zorg?

  5. @ Politiek correct:

    Ik vraag me af waarom je zo gefrustreerd (en ongelukkig) bent? In je ‘betogen’ doe je weinig anders dan afgeven op andere bevolkingsgroepen (lees= minderheden) in Nederland. Jouw redenering raakt kant noch wal. Het is niet zo dat Nederlanders die onder de armoedegrens leven opeens wel kunnen/ willen/ intellectueel in staat om te studeren, als je minderheden de toegang tot het onderwijs ontzegt. Een kromme logica, waarbij je ervan uitgaat dat het voordeel van de een automatisch ten koste gaat van het voordeel van een ander. Een Utopia bestaat niet: er zullen altijd autochtonen zijn die het minder hebben dan de allochtonen. Echter, de schuld neerleggen bij allochtonen is een zwaktebod. De mens is verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling. Sommige autochtone Nederlanders zijn nooit verder gekomen in hun ontwikkeling (omdat ze voortijdige schoolverlaters zijn, vroeg zijn gaan werken) en raken nu gefrustreerd, omdat ze aan de onderkant van de samenleving bungelen en ingehaald worden door allochtonen met ambitie. That’s life. Doe er zelf wat aan i.p.v. afgeven op anderen.

  6. Sarag wie ben jij om dat te zeggen. Ik stel gewoon wat misstanden aan de kaak waaronder dat eindloze goedgepraat van linkse idealisten. Net zoals gisteren ook weer bij Pegida. Die worden weer als achterlijk afgeschildert terwijl zij gewoon voor hun idealen opkomen. Maar het waren weer linkse beroepstegendemonstranten(junkies en werklozen) die de boel kwamen verklooiien. Hoor je mij de schuld leggen bij allochtonen? Dacht het niet. Ik geef alleen mijn mening over dat eindeloze goedgepraat van het falen van die onzinnige multiculturele samenleving. Inderdaad een utopia bestaat niet daarom zullen er ook altijd mensen zijn die zich verzetten tegen die multiculturele onzin. En zijn het dan alleen autochtone Nederlanders die gefrustreerd zijn? Bij mijn weten zijn het voornamelijk allochtone mensen die aan de onderkant van samenleving bungelen en zich met criminaliteit bezig houden. Verder pleit ik niet voor minderheden de toegang ontzeggen tot het onderwijs maar bij zogenoemde oorlogsvluchtelingen wat gewoon gelukzoekers ben ik wel van mening dat dit ter discussie gesteld dient te worden om hun hier te laten studeren. Dan moet de politiek simpelweg gewoon toegeven dat het gelukszoekers zijn en niet onder een leugen. Dus ga jij maar lekker zelf leren leven met het idee dat er simpelweg ook mensen zijn die het geloof in een multiculturele samenleving hebben opgegeven. Je hebt helemaal gelijk een utopia bestaat niet.

  7. @6.

    “Sarag wie ben jij om dat te zeggen.”

    Iemand die jouw ‘betogen’ leest en een tegengeluid laat horen.

    “Die worden weer als achterlijk afgeschildert […]”

    Bij dat soort insinuaties hoort natuurlijk wel bronvermelding.

    “Maar het waren weer linkse beroepstegendemonstranten(junkies en werklozen) die de boel kwamen verklooiien.”

    Verhelderend, ik wist niet dat links gelijkstaat aan verslaafd en werkloos. Ook bij dat soort insinuaties hoort natuurlijk bronvermelding. Hoe dan ook, die ‘werkloze junkies’ hebben ook hun idealen. Dat het uit de hand liep, is de schuld van beide partijen.

    “[…] het falen van die onzinnige multiculturele samenleving.”

    Je begrijpt toch wel dat een multiculterele samenleving van meer kanten moet komen? Van jouw kant komt het in ieder geval niet. Types zoals jij werken de mislukking zelf in de hand. Logisch dat het dan mislukt. Maar klaag er achteraf dan ook niet over.

    “[…] bij zogenoemde oorlogsvluchtelingen wat gewoon gelukzoekers […]”

    Wat een larie. Die mensen zijn de totale verwoesting van alles wat ze hadden ontvlucht, logisch dat ze nu een beetje geluk in hun leven willen. Jij wil toch ook een gelukkig leven? Of hou jij zelf misschien meer van pech?

    Nogmaals: verdiep je eens wat meer in de materie. Misschien dat je kromme logica dan wat rechtlijniger wordt.

  8. Ok Alexander Pechtold, als jij dat ook doet ga ik akkoord. Inderdaad minderheden passen zich zeker goed aan. Behoud van eigen cultuur staat boven de grondwet. Inderdaad politiek correct. Alle vluchtelingen mogen voorrang krijgen op alles. Dom antwoord=domme reactie. Inderdaad multicultureel moet van 2 kanten komen. Ik zie geen van beide en ik ben daar ook op tegen. Zie me niet genoodzaakt mijzelf aan te passen. Als jij je daartoe geroepen voelt vooral doen!.

  9. @8.

    Ok ‘Geert Wilders’, het is mij nu wel helder dat jij duidelijk niet de bagage hebt om ook maar een fractie van wat zinnigs over dit onderwerp te melden.

    En begrijpend lezen heb je blijkbaar ook nooit geleerd.

    “Dom antwoord=domme reactie.”

    Eindelijk, je geeft toe dat je dom reageert… Zijn we het daar over eens.

  10. Ik reageer alleen dom op jouw antwoorden. Kom zelf maar is met wat argumenten met in plaats van elke keer weer verdiep je in de materie. Blijkbaar doe je dat zelf ook niet. Het enigste wat je zegt is dat die mensen ook geluk willen zonder verdere grondslag.

  11. @10

    “Ik reageer alleen dom op jouw antwoorden.”

    Blijf dat vooral doen. Intelligent reageren is duidelijk niet je ding.

    “[…] elke keer weer verdiep je in de materie. Blijkbaar doe je dat zelf ook niet.”

    Je onwetendheid projecteren op mij is een zwaktebod. En twee keer maakt nog geen ‘elke keer weer’, dat kan iedereen natellen.

    “Het enigste wat je zegt is dat die mensen ook geluk willen zonder verdere grondslag.”

    Dat ieder mens gelukkig wil zijn, is een axioma en behoeft geen argumentatie. Dus draai ik het om: het enige wat jij beweert is dat die mensen profiteurs zijn zonder verdere grondslag. De bewijslast ligt derhalve geheel en al bij jou.

  12. Ook ik kwam als autochtone Nederlandse uit een gezin waar geen enkele bijdrage geleverd werd of kon worden aan studie, onderdak en eten, vanaf mijn 18e. Zonder een cent spaargeld ben ik op kamers gegaan (een goedkope kamer is via via altijd te vinden als je niet in een gewilde wijk zoekt) en ik heb zelf mijn studie betaald, met wat bijwerken. Het lukte niet om in één keer de juiste studiekeuze te maken, dus na een paar jaar werken en zuinig aan doen ben ik alsnog verder gaan studeren. Extra financiële support naast de bestaande regelingen is voor een Nederlandse student in principe niet van levensbelang. Het argument ‘er zijn als zoveel Nederlanders die het niet kunnen betalen’ gaat niet op. Vind je de basisregelingen voor studenten ondanks dat toch onvoldoende, stem dan de volgende keer eens op een andere partij.
    En dan ‘die Syriërs krijgen alles gratis’. Als ik vanuit onveilig gebied zou vluchten naar een veilig land, zou ik het ook fijn vinden als er iemand is die mij helpt om wegwijs te worden in het systeem, totdat ik dat zelf kan. Volgens mij is dat wat de UAF min of meer doet, soms ook door een studie deels te vergoeden.
    Het is bijzonder dat er een discussie ontstaat over zaken die feitelijk vallen onder de universele rechten van de mens (of bij jongeren: het kind).
    Zonder links of rechts te kiezen of te veroordelen: medemenselijkheid is een weg die leidt tot vrede.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top