Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe kunnen mensen blij zijn dat ‘gelukszoekers’ verdrinken?

Gepubliceerd: 21 April 2015 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Anoniem 1

Hoe triest is het om alles wat je liefhebt en je vertrouwde omgeving achter te laten? Hoe moeilijk is het om je familieleden in onzekerheid achter te laten met de kans hen nooit meer terug te zien?

Hoe hartverscheurend is het om je land machteloos in oorlog achter te laten? Hoe afschuwelijk is het dat honderden mensen verdrinken in de zee, enkel en alleen omdat ze vluchten voor oorlogen. Omdat ze hun kinderen willen beschermen en hunkeren naar een beter bestaan.

Hoe kunnen er dan in ons land mensen zijn die juichen dat de zogenaamde ‘gelukszoekers’ zijn verdronken? Hoe kunnen mensen zo beperkt denken? Hebben zij liggen slapen tijdens de lessen over de Nederlandse geschiedenis van de afgelopen eeuw?

Ik word kotsmisselijk bij het lezen van de inhumane teksten die door grote aantallen worden gepost op social media. Wat denk je van: ‘Meer, meer, meer’, of van ‘Voor elke dode neem ik een biertje’.
Zijn er mensen in dit land die werkelijk denken dat een kindje midden op de ijskoude zee, met volle angst, in alle onzekerheid tussen de handen van een bibberende moeder en vader, denkt aan het stelen van een breedbeeld TV bij de Mediamarkt om vervolgens gezellig KRO Kindertijd te kijken?

Denken mensen in dit land werkelijk dat de ouders die in het midden van de Middellandse Zee hun kinderen proberen te sussen en beloven dat alles goedkomt, op dat moment denken aan het aanvragen van een uitkering, het inpikken van banen en van land en nog meer van dat soort bekrompenheid? Bezitten de mensen vandaag de dag dan écht geen hart? Of is ons hart verhard voor dat wat zich ver van ons bedje afspeelt?

Zijn er werkelijk mensen in dit land die denken dat een kind, midden op zee, denkt aan het stelen van een breedbeeld TV om vervolgens gezellig KRO Kindertijd te kijken?

Terwijl ik dit schrijf, word ik overmand door woede en onbegrip omdat sommige mensen zo inhumaan zijn. Is de mensheid zo diep gezonken dat het ze niks doet dat er honderden kinderen, moeders en vaders zijn verdronken in de zee? Hoe diep kan haat de harten van mensen verblinden? Hoe kan het zijn dat sommige politici, ik noem ze politieke elite-racisten, meer waarde hechten aan grenzen dan aan de mensen?

Pijnlijke vragen, waar ik helaas het antwoord niet op heb. Ik schaam me, als Nederlander en als Europeaan.

Ik vind het hypocriet dat het vergaan van de Titanic de geschiedenis is ingegaan als een enorme scheepsramp, terwijl nu bijna wekelijks schepen vergaan, met enorme aantallen doden als gevolg, en dat dat als oninteressant en door sommigen zelfs als positief wordt ervaren. Het zal te maken hebben met de hoeveelheid verloren kapitaal, toen en nu. Op de Titanic zaten ook migranten, veel minder dan op die vissersboot dit weekend op de Middellandse Zee, maar de reacties op beide gebeurtenissen zijn onvergelijkbaar. En dat doet pijn.

JeSuisMigrant.
Anoniem

De naam van de auteur is op verzoek van de auteur verwijderd of in ‘Anoniem’ veranderd.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

20 Responses to Hoe kunnen mensen blij zijn dat ‘gelukszoekers’ verdrinken?

  1. Ik deel je mening Rachid, ik vind de reacties ronduit schokkend. Ik wil niet oordelen over anderen maar nu bekruipt me toch het idee dat sommige mensen hun barmhartigheid (te) ver weggestopt hebben als ze een dergelijke ramp op afstand zien gebeuren. Ik vraag me dan ook af waarom ze zich zo opstellen op (openbare) social media. Ik vermoed dat het angst is dat hun hart zo verhard. Ik wens hen een gezonde dosis zelfreflectie en zachtheid toe.

  2. Mooie Blog. Als je dan gesprekken meemaakt of discussies volgt over “sobere opvang” of “grenzen dicht (om de mensensmokkelaars het moeilijk te maken)” vraag ik wel eens: “Stel je voor dat de rollen zouden zijn omgedraaid?”

    Hoe zou NL er uit moeten zien of je omgeving of je positie of je algemeen welbehagen moeten zijn, wil je besluiten om met een bootje vanuit Scheveningen de zee op te gaan om te “vluchten of te vertrekken?”, nadat je 1000 euro per persoon daarvoor hebt betaald. Een nieuw soort van Engeland-vaarder (2.0). Hoe erg moet het zijn om huis, haard en Nederland uit te gaan met alleen een rugzak of een paar schoenen en alles achter te laten wat je dierbaar en bekend is? Naar mijn mening moet het dan heel erg zijn, meer dan verschrikkelijk zelfs. Je ontheemd voelen en dat bevestigt krijgen, maakt dat jij je minder dan mens voelt, lijkt me.

    Hoe zou het dan zijn als je zou horen dat, hoe zou het voelen als “men” denkt dat je dat doet omdat je “gelukszoeker” bent? Stel je in mijn voorbeeld eens een overheid voor die al meer dan een week discussieert over “sobere” opvang en if-not dan ontstaat “aanzuigende werking” dan zou ik denken dat deze overheid geen idee heeft of nog erger wil hebben over wat “erg” is. Dan zou ik denken wat is dat voor land waar een overheid zo over mij denkt? En welke betekenis denkt deze overheid dat sober heeft als je uit de “hel” bent ontsnapt………………………..

  3. Goed artikel, ik deel je frustraties/onbegrip voor de volle 100%. Ik snap dat het een lastig vraagstuk is waarin veel obstakels en diverse belangen schuilen, maar je mag nooit je menselijkheid en je empathie verliezen.. helaas gebeurt dit op dit moment bij een te groot aantal Nederlanders wel. Ik voel plaatsvervangende schaamde voor hetgeen ik de afgelopen dagen op social media voorbij heb zien komen. Ik vraag mij af waar en hoe dit zal eindigen.. Ik weet niet of Nederland nog wel zo een fijne plek is om te wonen als dit gedrag en deze gedachten zich verder verspreiden.

  4. Goed artikel Rachid. Ben het compleet met je eens en krijg tranen in mijn ogen als ik aan die mensen moet denken. Het wordt eens tijd dat WIJ… De toekomst van straks! Een grens gaat trekken en de zogenaamde ”elite” eens een lesje gaat leren in humaan zijn!

  5. Dear Rachid,

    Het is een feit dat geen enkel mens het geduld en het zelfvertrouwen heeft om in een land te wonen waar telkens oorlog en armoede is, daarom veroordeel ik deze mensen niet.
    We horen als mens zeker op te staan voor ons medemens en hem/haar te helpen. Alleen vind ik het van weinig respect betuigen als je mensen (meisjes) gaat storen. De regels van het land waar je verblijft niet in acht neemt (tegen het besluit van de rechter ingaan) en rotzooi oplevert (overlast, troep). Ik kan dit niet voor lief nemen.

    Deze mensen hebben niet alleen van Afrika naar Europa gereisd, maar tevens een grote reis in tijd gemaakt. De geschreven- en ongeschreven regels van deze maatschappij kennen ze nog niet. Helaas is er ‘de harde waarheid’ dat ‘sommige’ mensen die ze wel kennen ze ook niet in acht nemen. Dit land heeft het niet voor elkaar gekregen om deze normen en waarden hen (sommige) aan te leren en ik vraag me af of het überhaubt kans heeft bij deze ‘gelukszoekers’.

    Mensen uit Afrika, (ik heb het niet alleen over de landen die door een dictator geregeerd worden) klagen dat de Westerse Wereld zijn normen en waarden aan hen opdringt, maar hebben deze normen en waarden juist nodig om hun eigen land een beetje leefbaar te maken.

    NB: Ik vind je blog met een onterechte vinger naar mij wijzen, hoewel ik nooit of te nimmer blij zou zijn om de dood van een mens en iedereen het beste gun.
    Wees alsjeblieft kritisch t.o.v. de maatschappij en probeer een zaak van verschillende kanten te bekijken.

    groet,
    Zee

  6. Een heel mooi stuk. Treffend geschreven.
    “Ik schaam me, als Nederlander en als Europeaan.” Juist. Dit heb ik ook als ik zie waarom er boot na boot vergaat en de rest van Europa vooral bezig blijft met het praten over mogelijke oplossingen. Op zijn Rotterdams gezegd: geen woorden maar daden!

  7. I totally agree with you Rachid, very sad indeed. While we should definitely help these desperate people seeking a better and safer life in the West, we should also be careful not to allow traffickers and murderers onto our shores. Please read the attached CNN article claiming 15 Muslims had thrown 12 Christians overboard to their death during the journey – so much hate when literally they are all in the same boat. It’s all about saving lives, not eliminating them.

    http://edition.cnn.com/2015/04/16/europe/italy-migrants-christians-thrown-overboard/

  8. Erg treurige humanitaire ramp en wanneer je zoiets toe aan het juichen bent, ben je natuurlijk niet helemaal goed bij je paasei. Dat is storend, maar ik vind de meerderheid van de meelevende reacties nog storender.

    Want lekker moreel verheven het vingertje wijzen naar beleidsmakers en op social media delen hoe erg het wel niet is, maar ondertussen hop lekker weer die tank vullen en de goedkoopste chocola, of wat ze dan ook produceren uit de supermarketschappen vissen.
    Want als je dakloos, hongerig en blut bent heb je ook zoveel aan een blog op een of andere westerse social mediasite.

    Dus er zijn twee keuzes;
    Of je gaat het een potje erg zitten vinden, lopen klagen maar er ook echt iets mee doen…
    Of kappen met het vingertje wijzen naar anderen en accepteren dat je het wel erg vindt maar niet zo erg dat je van je luie stoel of wilt komen of je portomonnee erachteraan wilt gooien.

  9. Zee)

    Ik vind je nuance zeer zwak en je hebt pech als je je aangesproken voelt dus indat geval adviseer ik je een lesje hartszuivering beste broeder!

    Europa vind het inzetten van extra reddingsschepen in de Middellandse Zee geen goed plan. Wij willen de vluchtelingen niet stimuleren om naar Europa te komen.

    Maar andere landen binnenvallen onder het mom van democratie om alles plat te bombarderen is prima!
    Olie en wapenhandel stimuleren in die landen is prima!
    Maar het stimuleren van het redden van slachtoffers die dankzij het Europees beleid vluchtelingen zijn geworden dat weer niet!!

    Hoe kun je kijken naar verschillende foto’s zonder dat je hart in 1000 stukken breekt en te komen met een slappe nuance!

    ik zou me schamen…

  10. @Gustavo. Mag ik uit je reactie concluderen dat je een dezer dagen de dure elektronica, waarmee je je bericht hebt getypt, opzij schuift en vervolgens naar Zuid-Italië afreist om aldaar je diensten te verlenen aan hen die het nodig hebben? Of op zijn minst geld diezelfde richting opstuurt? Zo ja, een welgemeend bravo. Zo nee, wijs dan ook een verheven vinger naar jezelf.

    En wat is dat toch, dat er de laatste tijd op meelevende reacties zo gepaft wordt? (Cf. het bloedbad in Parijs.) Je uit je empathie, en vervolgens word je beschuldigd van hypocrisie en dergelijke. Een nare trend.

    @Rachid. Goed artikel. “Ik schaam me, als Nederlander en als Europeaan”; ik zou daar zelf “als wereldburger en als mens” aan toegevoegd hebben.

  11. @Gustavo. Ik ben het helemaal eens met M. Prins. Heb je je weleens afgevraagd welke burgeroorlogen er in centraal Afrika ten grondslag liggen aan het verkrijgen van grondstoffen voor bijvoorbeeld jouw mobieltje of laptop? Dan kan ik er dus vanuit gaan dat jij wel heel veel geld moet doneren aan de goede doelen ter compensatie hiervan. Is het, dit wetende en in de Westerse wereld ingeburgerd gemeengoed van deze zaken, dan verkeerd om alsnog een tegengeluid te laten horen? Ik dacht het niet! Oftewel, hands-on daar in Zuid-Italië, Griekenland en niet te vergeten Spanje.

  12. Beste ‘Anoniem’,

    Blog is zeer mooi geschreven en in deze tijden is het zeer nodig om van sommige mensen de ogen te openen. Zelf hou ik bezig met mijn eigen leven en in deze tijden van tentamens kan het mij eerlijk gezegd weinig bekommeren wat er in de wereld gebeurd. Maar door een blog van jou worden mijn ogen wel geopend. Al is het maar voor eventjes en zal ik het morgen weer vergeten zijn. Ben ik je dankbaar dat ik mij verdriet en spijt nog even kon uiten voor alle vluchtelingen die gestorven zijn. Wil geen vinger wijzen of discussie openen zoals sommige hier. Voel mij ook niet aangesproken er sterven tenslotte elke dag mensen waardoor het normaal is geworden. Men leeft tegenwoordig niet meer voor de samenleving maar houden zich meer bezig met hun zelf. Geld speelt een grote rol wat wij allemaal niet kunnen ontkennen en zolang dat blijft zal er geen verandering komen. De weg die de maatschappij neemt is niets voor niets een eenrichtingsweg. Ieder die van de weg afslaat of achterblijft zal raar gevonden worden door de maatschappij. Diverse standaarden worden opgelegd en als een kudde schapen volgen wij dat op. Ontken het of leer er mee leven of hou jezelf voor de gek dat je niet zo bent maar de waarheid blijft hard.

    mvg,

    Stranger

  13. Hoi ‘Anoniem’, tuurlijk is het verschrikkelijk dat deze mensen verdronken zijn. Maar wie ben jij om te zeggen dat Europa schuldig is aan het vluchtelingen probleem? Er zijn toch genoeg broederlanden (bijv. het rijke Saudi-Arabië) die ze kunnen opvangen? Is het dan ook Europa’s schuld dat Isis al die christenen vermoord? En dat ze elkaar uitmoorden? Hoe zit dat dan? Kan je daar ook wat over schrijven? Of over Israël die keihard door vele terreurgroeperingen wordt aangevallen en zichzelf beschermd? En dat daar vaak Palestijnse kinderen zichzelf moeten opblazen en dat dit wordt gestimuleerd? En als Israël zichzelf beschermt dat dit dan terroristen worden genoemd?

  14. Ik vind dat we vluchtelingen uit oorlogs- en rampgebieden zeker moeten opvangen en helpen.
    Alleen komen de meeste ‘vluchtelingen’ nu niet om oorlog te vermijden. De Syriërs, Irakezen en Afghanen daargelaten, komen de meeste mensen hier, omdat ze denken dat het geld hier aan de bomen groeit.

    Een oplossing voor de ‘gelukszoekers’ is dat we economen naar Afrika sturen. Albert Winsemius heeft Singapore bijvoorbeeld veel goeds gebracht.

  15. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd en een dergelijk lot zou je een medemens nooit toe moeten wensen, laat staan vieren dat dit hun is overkomen. Ik las vandeweek een artikel van een jongen die meer dan twee jaar onderweg was om uiteindelijk herenigd te worden met zijn moeder die daarvoor al naar Nederland was gevlucht. Dus het gaat hier nu niet om mensen die even ‘de makkelijke weg’ kiezen om er financieel beter op te worden en daarom naar Nederland komen.

    Dit gezegd te hebben denk ik dat de oplossing echter wel wat complexer is dan simpelweg alle vluchtelingen op te vangen in Europa. Indien je een vrije toegang voor vluchtelingen hebt, weet je ook niet hoe groot de uiteindelijk toestroom zou zijn en welk effect dit zou hebben op de stabiliteit van de economie (wanneer de kosten voor asielzoekers de pan uit reizen of overal asielzoekerscentra worden gebouwd, zijn we natuurlijk ook wel weer de eerste die gaan klagen over een te zwak asielbeleid). Mensen zijn daarin dan ook behoorlijk wispelturig.

  16. zee is blijkbaar nog nooit in Afrika geweest. Door opdringen van onze “leefbare” normen en waarden, worden hele functioneerde maatschappijen ontwricht. Slums, zoals Kibera in Nairobi, ontstaan omdat al die mensen willen meedoen aan onze maatschappij.

  17. Beste ‘Anoniem’,

    Natuurlijk is het verschrikkelijk en wens je het niemand toe. Maar er is een grens aan de opvang die Europa kan leveren. Als er in 2014 al meer dan 219.000 vluchtelingen bijgekomen zijn en dit er als maar meer worden moet je jezelf afvragen wanneer zit Europa vol.

    Verder is er een wezenlijk verschil tussen vluchtelingen en gelukzoekers. De boten die momenteel uit de zee worden gevist zijn voornamelijk mannen, zonder vrouw of kinderen! Dit zijn niet de vluchtelingen die met hun familie een veiligere omgeving opzoeken. Dit zijn helaas de gelukzoekers die denken dat Europa alles voor hun zal regelen en worden aangetrokken door de verplichte Bed Bad en Brood opvang. Zodra er bewijs is dat deze mensen niet vluchten voor geweld maar hierheen komen voor het geld gaan ze zwerven en juist daar zit het gevaar.

    Niemand weet precies hoeveel er zwerven in Nederland laat staan Europa. Deze zwervende gelukzoekers moeten eten. Zodra deze geen geld hebben en niet naar de opvang gaan zullen deze op andere manieren aan eten en geld moeten komen… En dan komt de criminaliteit in beeld.

    Dus samenvattend is het verschrikkelijk maar het is nu eenmaal niet mogelijk om iedereen te helpen. Omdat de regering en Europa dit niet inzien krijg je vanzelf mensen die blij zijn met elke omgekomen vluchteling.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top