Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Homoseksuele student geweigerd voor stage

Gepubliceerd: 20 November 2015 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student van de Hanzehogeschool uit Groningen zou stage gaan lopen bij een bedrijf in Drachten, maar dat ging niet door toen het bedrijf ontdekte dat hij een relatie heeft met een man.

Small business-student Bas van der Meer dacht na twee ‘supergoede’ gesprekken dat hij een stageplek had bij tuin- en dierenbedrijf A. Th. De Boer in het Friese Drachten. Tot hij afgelopen woensdag een e-mail van de eigenaar kreeg.

Die had op het Facebook-profiel van Van der Meer gelezen dat hij een vriend heeft en homo is. In de e-mail, die in handen is van het AD, schreef de eigenaar dat zijn christelijke bedrijf zich daar niet mee mocht verenigen.

Van der Meer besloot het verhaal op Facebook te zetten en gaat aangifte doen tegen het bedrijf. De eigenaar heeft het AD laten weten dat hij het triest en laag vindt dat de kwestie in de media komt.

Aangifte
De Hanzehogeschool steunt de student voluit. Tegen RTV Noord zegt Collegevoorzitter Henk Pijlman ‘dat hij het zich niet kon voorstellen dat we anno 2015 mensen weigeren vanwege hun seksuele geaardheid’.

De Hanze stapt naar het meldpunt discriminatie en zal – als de student dat wil – aangifte doen bij de politie. ‘Je kunt dit niet laten passeren als je als hogeschool zegt dat iedereen welkom is, ongeacht zijn politieke of religieuze overtuiging of zijn seksuele geaardheid. Dit bedrijf gaat daar dwars tegenin.’

HOP, Hein Cuppen

Profielen is benieuwd of er ook HR-studenten zijn die bij het zoeken naar een stageplek te maken hebben gehad met discriminatie (op basis van sekse, seksuele geaardheid of afkomst). Reageer onder dit artikel of mail naar profielen@hr.nl. Bellen kan naar 010-794 45 75.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

20 Responses to Homoseksuele student geweigerd voor stage

 1. Ik vind het meer bijzonder dat hier zon groot punt van wordt gemaakt. elk bedrijf heeft het recht om iemand te mogen weigeren, zo simpel is het.

 2. De reactie hierboven heeft dadelijk nog nooit gehoord van de NPV sollicitatiecode. Wat een naïeve reactie, organisaties mogen iemand niet weigeren op een seksuele voorkeur. Het is ongelofelijk dat dit anno 2015 nog gebeurd. Diep triest……

 3. “De eigenaar heeft het AD laten weten dat hij het triest en laag vindt dat de kwestie in de media komt.”

  Gelukkig is het totaal niet triest of laag om iemand te weigeren op basis van zijn of haar seksuele voorkeur.

 4. @MM. Jou reactie is pas triest. Kom je hier iets zeggen over een of andere code. Er worden elke dag waarschijnlijk honderden zo niet duizenden mensen afgewezen omdat ze niet passen binnen de cultuur of het profiel van een bedrijf volgens zo een intercedent. Alleen maar omdat ze anders zijn, zich anders kleden, te oud zijn of te jong zijn of een andere huiskleur of religie hebben of er raar uitzien. Dus dat jij niet kan geloven dat dit anno 2015 nog gebeurdvind ik pas ongelovelijk. Het gebeurt dagelijks en het is blijkbaar heel normaal in dit land.

  Waarom zeg je dat het triest is terwijl het eigenlijk heel normaal is wat hier gebeurd.

 5. @MM, ik sluit me aan bij jap. Helaas gebeurt dit wel, ik ben een keer geweigerd bij een stage omdat ze het niet eens waren met mijn hobby’s, terwijl mijn cv er gewoon keurig uitzag…

  Wij als projectgroep (1 autochtone Nederlandse jongen, 1 allochtone Turkse Nederlander, 1 autochtone Surinaamse Nederlander, 1 allochtone Bosnische Nederlander) hebben allemaal gesolliciteerd bij een bedrijf. Hebben samen onze sollicitatiebrieven gemaakt en ze leken ook erg veel op elkaar. Alleen de autochtone Nederlander werd uitgenodigd. De overige drie kregen de reden “nevenactiviteiten sluiten niet aan bij de stage” -> afwijzing.

  Geloof je het zelf????

 6. @JAP, @MM, De NVP Sollicitatiecode heeft hier weinig mee te maken, in de wet “Algemene wet gelijke behandeling” §3 staat dat afwijzen op bv seksualiteit verboden is.

 7. Volgens mij heeft iedereen het over dit verhaal, maar heeft iemand de betreffende e-mail gezien? Ik vind dat hij makkelijk een screenshot kan maken als er zulke beschuldigingen worden gepost op Facebook.
  Hoe weten we dat Bas en het AD de waarheid spreken? Ik geloof niet zo snel dat er wordt gelogen over zulk soort dingen, maar oordelen doe je met bewijzen. Het openbaar maken van de e-mail lijkt mij een kleine moeite.
  Daarnaast ben ik het ook eens met bovenstaande. We willen het vast niet zien met zijn allen, maar allochtonen worden bij sollicitaties ook nog te vaak niet eerlijk behandeld. Ik hoop dat we hier ook erg in houden en niet alleen Bas alle aandacht geven; hoe erg het ook is dat hij om zijn seksuele geaardheid afgewezen zou zijn.

 8. Nou bedenk ik me eens…. Als ik kenbaar zou maken dat ik een leerling ben van buitenlands afkomst maak ik dan minder kans op een stage plek…

  Of als ik zeg dat ik een IS sympathisant ben krijg ik dan ook een stage plek…. Of is het dan ineens geen racisme meer….

 9. @JAP Tuurlijk gebeurt dit helaas veel te vaak, maar dan is het nog niet normaal? Het is triest dat in een land waar de tolerantie zogenaamd hoog is zoiets gebeurd. Mijn punt is dat je er niet zomaar moet bij neerleggen en denken: het gebeurt overal dus het is normaal.

 10. Ik vind het absurd dat dit anno 2016 nog kan gebeuren. Ik snap ook echt niet hoe iemand anders ermee kan zitten op wie iemand verliefd is. Totaal niet interessant.

 11. Ter overdenking

  De fundamentele vrijheid om te discrimineren

  De vrijheid om te discrimineren is de fundamenteelste van alle vrijheden, vindt Matthias
  Storme, hoogleraar Vergelijkend Recht aan de KU Leuven en de Universiteit van Antwerpen.
  Zonder die vrijheid bestaan de meeste andere fundamentele vrijheden volgens hem
  gewoonweg niet. “Zodra homofobie een misdrijf is, leven we in een totalitaire staat. Een
  discriminatieverbod voor burgers is een totalitaire aanslag op de democratie.”

  http://www.pearsoneducation.nl/winkler/pdf/De_fundamentele_vrijheid_om_te_discrimineren.pdf

  Ik ben het eens met het vertoog van de heer Storme.

 12. Hopelijk laten ze het bedrijf vrij hun eigen mening te hebben, daar gaan we toch zooo prat op anno nu… Hij heeft nu een keus aan stages. Klaar. Wat een gedoe.
  Je wordt ook gediscrimineerd als je 50 plus bent, daar wordt amper ophef over gemaakt.

 13. Beste Ron,

  Ik ben benieuwd hoe je de fundamentele vrijheid om te discrimineren in onze realiteit zou hanteren. Je ziet waarschijnlijk dat wij zeer geregeld comments verwijderen, vaak omdat er flink in gediscrimineerd wordt. Kom een keer langs op de redactie om ze te lezen. Vind jij dat we dergelijke comments gewoon moeten plaatsen?

  Groeten,
  Dorine van Namen
  Hoofdredacteur Profielen

 14. Dag Dorine,

  Profielen wordt bekostigd uit gemeenschapsgeld.
  Citaat uit het aangehaalde stuk -om daar aan vast te houden-: ‘De overheid mag niet discrimineren, moet voor elk onderscheid een objectieve en redelijke verantwoording geven, omdat de wet ook wordt opgelegd aan wie er niet mee instemt.’, kunnen de spelregels zijn.
  Wat mij betreft geen censuur.

 15. Als hij door zijn gedrag in het dagelijks leven niet past binnen het bedrijf lijkt het me logisch dat hij afgewezen wordt. Wees blij dat ze eerlijk zijn en zeggen waarom.
  Ik heb sterk het gevoel dat tolerantie en vrijheid hier in Nederland alleen geld voor mensen die de algemene opvatting volgen.

 16. Goed, het zou erg goed kunnen dat deze jongen inderdaad is afgewezen om een ”domme” reden als dit.

  Alhoewel, wat mij ERG vaak opvalt is dit:

  ”Zeker gezien het overweldigende bewijs dat mensen uiterst gevoelig zijn voor wanen, illusies, denkfouten en placebo-effecten”

  – oh, ik en 3 vrienden solliciteren op 1 functie. Piet krijgt de functie, achmed, Lui Xui en Hernandez niet.

  Conclusie: Omg het is racisme! Omg het zijn mijn nevenactiviteiten! Omg het is…. (vul excuus in).

  euh….. Nee.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top