Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

‘Ik ben een radicale moslim’

Gepubliceerd: 15 December 2015 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Anoniem 1

Shariawijken, jihadistisch salafisme, haatimams, haatsjeiks, radicale, gematigde, fundamentele, terroristische islam. De kranten staan vol met deze woorden.

Of met koppen als ‘Mensen zijn bang voor salafistische moslims in azc’s’. Het gevolg: mensen worden inderdaad bang voor moslims en voor de islam. Dit zorgt voor een destabilisering van de maatschappij en is nergens goed voor.

Ik vind het triest dat er in de media vaak in pijnlijke termen wordt gesproken over moslims. Ik voel mij als moslim aangesproken. Ik zeg: ik hoop op radicale moslims die het gedrag van de ware salafisten navolgen in alle azc’s! Salafisme betekent gewoon dat je het voorbeeld volgt van de drie generaties van tijdens en na de profeet. En met radicaal bedoel ik niets anders dan: geworteld, oorspronkelijk, met takken tot de wortel gaande, geheel en al.

Ik vind dat men zich bewust moet zijn van het effect van generaliserende termen naar moslims toe. Die kunnen pijnlijk zijn en moslims kunnen zich op den duur gaan gedragen naar dat stereotype beeld, het zogenaamde Pygmalion effect. Negatieve termen over moslims en de islam worden nauwelijks meer weersproken, ook niet door politici en ook dat vind ik pijnlijk. Als de media al positief schrijven over moslims doen ze dat vaak vanwege de gematigde religieuze opvattingen van iemand. Blijkbaar verdient een moslim die afstand neemt van het zuivere geloof een schouderklopje.

Laatst sprak ik met mijn docente die vertelde dat ze een kennis had die zichzelf radicaal christelijk noemt: iemand die ten volle achter haar geloof staat, dat uitdraagt en ook het geloof volledig probeert te belijden. Toen ik haar vroeg wat ze ervan zou vinden als ik mezelf radicaal moslim zou noemen, zag ik haar vreemd opkijken en ze antwoordde: ‘Ik vind het heel raar en jammer dat een christen zich gewoon zo kan noemen en dat het negatief en beangstigend klinkt als een moslim dat zegt.’

Ik hoor de laatste tijd veel moslims zeggen dat ze tot op het bot proberen te integreren, maar dat de omgeving toch blijft denken: ‘Hij is nog steeds een moslim’. Ik ben het daarmee eens. Ik voel dat ook zo. Als moslim probeer ik hiervan af te komen en de negatieve stereotype beelden en vooroordelen te ontkrachten door mij vroom te gedragen, zoals de ware vrome salafisten. Helaas lukt dit niet altijd, maar dat is wel mijn streven. Voor niet-moslims hoop ik dat ze in dialoog gaan met zoveel mogelijk moslims die hun geloof praktiseren. Dat ze hun vragen stellen aan imams en niet alles klakkeloos overnemen van politici en media. Want wat in de media komt, is nog altijd nieuws en vaak niet de norm.

‘Anoniem’ is derdejaars lerarenopleiding maatschappijleer.
De naam van de auteur is op verzoek van de auteur verwijderd of in ‘Anoniem’ veranderd.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to ‘Ik ben een radicale moslim’

 1. Er zijn genoeg blogs en artikelen geschreven over hoe goed moslims zijn, als ze leven zoals ze moeten leven. Maar die mannen uit de bergen die komen uit de Arabische liga hebben de regelgeving goed verknald.

  Helaas zullen zulke blogs, hoe goed en waar ze ook zijn, niet zoals de huidige indoctrinatie in het nieuws verschijnen. Belanghebbenden binnen deze grote boze wereld zijn te machtig om het toe te laten.

 2. “Your Beliefs Don’t Make You A Better Person, Your Behavior Does”. I completely agree with this statement. You can be a christian or a moslim and still be an evil person. You can be a good person even if you are not religious. What you belief in is very intimate, it is about your personal relation with the creator. And it is nog of any importance to me if you are a decent, respectful and kind man or woman.
  The mental barrier is dividing people according to there beliefs. And that is still what we are doing in our society, unconsciously but also consciously.
  I personally belief that a lot of moslims exaggerate reacting to the opinions. If I react like this every time when people remind to me that I am Russian (because “Russians are bad” at the moment. The greatest nonsence I have ever heard!) I will probably need a pshyciatrist.
  It is important to integrate but integrations is the matter of working hard enough and reaching concrete results showing by your BEHAVOUR that you are a part of this society and niet a contradicion to it.

 3. Ik vind dat dit stuk mooi geschreven is, maar ik sluit me ook aan bij de reactie van Jan Jansen. Vooroordelen probeer ik te vermijden, alhoewel ik regelmatig vreemd op kijk naar mensen die zich ‘radicale moslim’ noemen zoals Rachid dat omschrijft. En waarom doe ik dat? Als ik het goed begrijp moet een ‘radicale moslim’ eerlijk zijn, niet stelen, niet liegen en zeker ook niet bedriegen. Helaas heb ik uit eigen ervaring op mijn opleiding gemerkt dat deze groep(van de drie) in mijn klas de boel bij elkaar bedriegt en regelmatig frauduleuze handelingen pleegt tijdens tentamens. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle ‘radicale moslims’ zo zijn.

  Begrijp het niet verkeerd, dit soort gedragingen kunnen er degelijk voor zorgen dat een individu al gauw gaat generaliseren. Des te meer wanneer het iemand is die haast niets over de belevingswereld van een ‘radicale moslim’ afweet zoals Rachid dat schets.

  Natuurlijk laten ook andere gelovigen onacceptabel gedrag zien, maar laten we één ding voorop stellen; we wonen of zijn in Nederland komen wonen en dan moeten we ons aanpassen; if we like it or not. Wat niet wil zeggen dat je als immigrant/nakomeling van immigranten het met alles eens moet zijn.

  Ten slotte wil ik graag verwijzen naar de laatste alinea van OXANA VAN DER MOLEN:
  ‘It is important to integrate but integrations is the matter of working hard enough and reaching concrete results showing by your BEHAVOUR that you are a part of this society and not a contradicion to it.’

 4. “Voor niet-moslims hoop ik dat ze in dialoog gaan met zoveel mogelijk moslims die hun geloof praktiseren. Dat ze hun vragen stellen aan imams en niet alles klakkeloos overnemen van politici en media. ”

  Wie praktiseert wel, wie praktiseert niet? Hoe kan ik een goed praktiserende vinden? Mijn gevoel zegt: kijk naar moslims die naar het gebedsruimte gaan op school of ergens anders. Van mensen die zeggen dat ze erin geloven maar niet eens 5x per dag bidden denk ik niet veel en het juiste te leren.

  Dat de Islam een geloof van geweld is geloof ik niet. Echter nog, ik hoor laatste tijd steeds meer dingen waardoor ik een positiever beeld krijg van de Islam. Ik hoop komende tijd er meer over te leren.

 5. Mooi geschreven mijn respect!

  @Bedrijfseconoom

  Waarom zou ik als niet moslim dialoog aangaan met zoveel mogelijk moslims die geloof praktiseren? Allereerst spreken ze vaak hun eigen taal op het HRO. Communiceren met ze zal dus betekenen dat je Nederlands praat met ze en hun onderling andere taal praten, waar je nog wel bij staat. Imams is wel een zeer hoge drempel gezien ik niet een moskee 123 aan zal spreken met de hoop dat hij tijd heeft en Nederlands kan. We moeten wel reel blijven het is niet zo dat we nu opeens ons vrije tijd aan een geloof moeten besteden. Dat er negatieve dingen worden gezegd so be it. Maar als mens zijnde kan iedereen wel zelfstandig denken en het aansporen tot dingen is iets wat de media ook doet. Kort gezegd moet iemand naar niemand luisteren maar zelf conclusies trekken. Er zijn 1.7 miljard moslims als hun daadwerkelijk een geloof beoefenen wat uit geweld bestaat dan bestond planeet aarde niet meer.

  Vervolgens het Media al die gezeur erover dat ze dingen uitbuiten en overdrijven. Ooit gedacht dat het in elk land gebeurd? Neem krantenkop van Marokko waarin vaak geschreven wordt over de fransen en andere westerse landen. Zo is het in elk land gaande dat media schrijft over buitenlandse praktijken. Want niemand wilt horen hoe een nederlander een kind weer heeft vermoord/verkracht. Een nederlander die winkel overvalt nee dan wil ik liever lezen dat het een 30 jarige man is. Dat ze wel afkomst schrijven bij marokanen en turken is begrijpelijk. Dat leest een persoon gewoon graag en als je dit wilt veranderen zal je eerst beginnen bij je eigen land.

 6. ‘Anoniem’:Wat is een goede moslim? Degene die de ongelovigen, de godslasteraars en de atheïsten stigmatiseert en doodt? Of degene die ervoor kiest de Koran op een westerse, verchristelijkte manier te lezen en die wordt beschouwd als een ketter omdat hij afwijkt van de traditionele islamitische interpretatie? Vertel maar…….Onlangs verscheen een rapport van Motivaction, in opdracht van multicultureel instituut Forum, naar de opvattingen van Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren ten aanzien van de ontwikkelingen in de Arabische regio en Turkije. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bijna alle Turkse Nederlanders de strijd van Isis steunen en Syriëgangers zien als helden.Het zijn schokkende uitkomsten die eerlijk gezegd doodeng zijn….Zoals de Turkse minister-president Erdoan het uitdrukte: Er bestaat geen gematigde of niet-gematigde islam. Islam is islam en dat is het….

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top