Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamermeerderheid wil ook oudere studenten goedkoop laten lenen

Gepubliceerd: 12 February 2015 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als het aan de Tweede Kamer ligt, kunnen ook dertigplussers straks een studielening afsluiten bij de overheid. Coalitiepartijen VVD en PvdA steunen een voorstel van D66-Kamerlid Paul van Meenen.

geld betalen web

Van Meenen wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs onderzoekt of ook dertigplussers straks goedkoop kunnen lenen voor hun opleiding. Nu hebben alleen studenten jonger dan dertig recht op studiefinanciering en dat blijft zo als de basisbeurs verdwijnt.

Nieuwe carrière
‘Het is allang niet meer zo dat je aan een baan begint en voor de rest van je leven bij die werkgever blijft’, motiveert Van Meenen de motie die hij zojuist indiende. ‘Mensen beginnen een nieuwe carrière, of willen op latere leeftijd gaan studeren. Dat moet je voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken.’

Coalitiepartijen VVD en PvdA steunen zijn motie, waardoor er in de Tweede Kamer een meerderheid voor is. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is terughoudend, zei ze, maar zal onderzoeken hoe duur het is om de studiefinanciering uit te breiden naar dertigplussers. ‘Dat kan grote kosten met zich meebrengen voor de overheid’, waarschuwde ze. Het zou dus zomaar kunnen dat het plan uiteindelijk niet doorgaat.

Collegegeldkrediet
Studenten boven de dertig kunnen over een paar jaar al wel gebruik maken van het collegegeldkrediet: de mogelijkheid om goedkoop het collegegeld te lenen. De bedoeling was dat dit vanaf 2015 al zou kunnen. Maar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) schreef eerder dat invoering vanwege capaciteitsproblemen waarschijnlijk pas in 2017 mogelijk is. Vandaag zei minister Bussemaker dat er binnenkort duidelijkheid komt over de ingangsdatum.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Kamermeerderheid wil ook oudere studenten goedkoop laten lenen

  1. Is het langzamerhand niet tijd om de waarheid onder ogen te zien?? Geld lenen met een termijn van 35 jaar, is te bizar voor woorden. Hoeveel procent van de uitgegeven leningen verwacht de overheid überhaupt terug te krijgen?? En zeker nu je als dertigplusser ook kan lenen. Hoeveel procent van deze groep gaat de lening uiteindelijk aflossen, aangezien het niet onbelangrijk is dat die groep in leven blijft. VOOR DEZE ONDOORDACHTE PLANNEN GAAN WE MET Z’N ALLEN GROF BETALEN, DAAR KAN JE ALVAST VANUIT GAAN (anders je kinderen wel)

    En dan nog iets, het wordt juist aantrekkelijker gemaakt om veel te veel te lenen. Hoeveel studenten hebben volgend jaar überhaupt nog een bijbaantje dan, aangezien je gratis geld van DUO krijgt en lekker achterover kan leunen?? Om maar te zwijgen over het feit dat er vanuit het DUO gestimuleerd wordt om beter te veel als te weinig te lenen, want ach ja, mocht de betaling na 35 jaar nog niet binnen zijn, dan schelden ze die toch lekker kwijt. En zo moeilijk is dat niet aangezien ook het maandelijks af te lossen bedrag fors is gedaald ten opzichte van de huidige afbetalingsregelingen.

    BELACHELIJK, DIE BUSSEMAKER VERKWANSELT EN VERKRACHT IN PAAR MAANDEN TIJD HET GEHELE ONDERWIJSSYSTEEM EN IEDEREEN BLIJFT MAAR KEURIG JA KNIKKEN.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top