Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Daten met autisme, hoe moet dat?

Lieve Tosca,

De datetips die je tot nu toe gegeven hebt zijn niet bedoeld voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en een sociale fobie. Ik heb hier weinig aan en als ik ooit een date krijg, zouden de vrouwen afhaken omdat ik anders ben. Wat te doen?

Trial Mountain

Lieve Tosca
Ik snap je vraag Trial Mountain, voor mensen met een beperking is daten een stuk lastiger.
Waarschijnlijk leg je het makkelijkst nieuwe contacten online dus ik zou een datingsite zoals e-Matching aanraden om leuke dames te vinden. Het is denk ik niet handig om op je profiel te zetten dat je een ASS hebt, maar ik kan me wel voorstellen dat je dit na een paar mailtjes ter sprake brengt. Op dat moment weet je al wat meer van elkaar en voel je je waarschijnlijk veilig genoeg om deze informatie te delen. Ik zou het in ieder geval voor de eerste date vertellen zodat je tijd genoeg hebt om uit te leggen wat het inhoudt en waarom je misschien extra gespannen bent tijdens de eerste ontmoeting.

Omdat de date al spannend genoeg is zou ik proberen overdag af te spreken in een rustig café koffietentje of bij lekker weer buiten voor een stadswandeling in een park. Ook zou je haar kunnen uitnodigen deel te nemen aan iets wat je toch al wilde doen: een tentoonstelling die je wilt bezoeken, een film die je al wilde zien of samen naar een clubje waar je op zit zoals bijvoorbeeld dansen, tekenen of klimmen.
Maak een duidelijke afspraak zodat jij je op je gemak voelt en laat haar weten dat je het fijn vindt als ze op tijd is omdat jij waarde hecht aan afspraken nakomen.

Laat voordat je de deur uit gaat een vriend, familielid of huisgenoot even naar je kijken. Heb je schone kleren aan, je netjes geschoren, tanden gepoetst en deo opgedaan? Is de batterij van je telefoon opgeladen en heb je hem bij je? OV-chipkaart en pinpas in je portemonnee? In stressvolle situaties gaat dit vaak mis dus een tweede paar ogen kan geen kwaad.

Maak oogcontact, maar staar niet. En glimlach: hierdoor voelen anderen zich bij je op hun gemak. Probeer jezelf te zijn, maar praat niet alleen over wat jou bezig houdt. Stel haar vragen, luister naar haar antwoord en stel vervolgvragen wanneer je het een interessant onderwerp vindt. Een date is geen wedstrijd om de beste verhalen te vertellen, maar een afspraak om elkaar beter te leren kennen. Probeer dus ook over je eigen gevoelens te praten, hoe lastig dit soms ook is.

Als het gezellig was, kan je een volgende afspraak maken. Zo niet, dan kan je verder zoeken naar een volgende date. Het is bijna nooit de eerste keer raak, dus laat je vooral niet ontmoedigen als een date niet zo liep als je van tevoren had gedacht.

Mocht je liever willen daten met andere ASS’ers: via ietsdrinken.nl zie je waar netwerkborrels zijn voor mensen met deze stoornis en via pasnederland.nl kan je deelnemen aan verschillende uitjes zoals wandelen. Ook zijn er verschillende Facebookgroepen, maar ik kan er zo snel niet eentje vinden in Rotterdam.

Succes!


Wat is ASS?
De website autisme.nl houdt de volgende definitie aan: ‘Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. Mensen met autisme hebben vaak een goed oog voor detail, zijn eerlijk, recht door zee, analystisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.’


Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.


FOTOGRAFIE: WWW.ALSEENFILMSTEROPDEFOTO.NL

Gepubliceerd: 19 February 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca: Daten met autisme, hoe moet dat?

 1. Tosca, wat een mooi advies: doordacht, respectvol en met humor, super!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top