Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca

Lieve Tosca, mag ik mijn vader aanspreken op z’n gedrag?

Lieve Tosca,
Deze zomer ben ik verhuisd naar een mooie kamer in Rotterdam. Toen ik het huurcontract tekende, zag de kamer er niet uit, maar met klushulp van mijn ouders is het echt een paleisje geworden. Toen ik op vakantie was, heb ik m’n vader een sleutel gegeven om het schilderwerk af te maken. M’n ouders wonen niet in de buurt, maar m’n vader zit voor z’n werk veel op de weg. Als hij in de buurt van Rotterdam is en even tijd heeft, komt hij weleens langs. Onaangekondigd. Van de week lag ik lekker op de bank een boekje te lezen toen hij ineens midden in m’n kamer stond. Dit had heel anders uit kunnen pakken als mijn vriendje er ook was geweest. Ik vind deze situatie niet relaxed en zou m’n vader hier het liefst op aanspreken, maar kan ik dat wel maken? Hij heeft zoveel voor me gedaan en ik wil niet ondankbaar overkomen.

Liefs,
Anoniempje

Lieve Tosca

Lief Anoniempje,

Volgens mij kan je prima je eigen grenzen aangeven en dankbaar zijn tegelijk. Het ene heeft niets te maken met het ander. Ik kan begrijpen dat je vader zich een beetje zorgen maakt omdat zijn dochter ver weg in een grote stad op kamers is gaan wonen, maar dat geeft hem nog niet het recht zomaar jouw kamer binnen te komen.

Net als dat jij waarschijnlijk niet meer onaangekondigd naar het huis van je ouders gaat, moet je vader voortaan gewoon even bellen of een berichtje sturen als ie van plan is om langs te komen. Dat geeft jou alle tijd om de boel aan kant te maken of je vriendje uit bed te schoppen en je kleren aan te trekken.

Misschien kan je je vader uitnodigen om te komen eten als bedankje voor al het kluswerk dat hij de afgelopen tijd voor je heeft gedaan. Dan heb je gelijk een mooi moment om het over privacy te hebben.

Succes!

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 30 September 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, mag ik mijn vader aanspreken op z’n gedrag?

  1. “Volgens mij kan je prima je eigen grenzen aangeven en dankbaar zijn tegelijk.” YES! Van over je heen laten lopen word je juist vanzelf langzaamaan minder dankbaar…
    Leestip: Brené Brown – Rising Strong

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top