Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, moet ik bang zijn voor aids?

Lieve Tosca,

Ik heb moeite om te geloven dat de vragen die lezers aan je stellen echt zijn. Daarom is hier mijn vraag: Moet ik bang zijn voor aids? Als ik niet anti-abortie ben waarom een condoom dragen?

Mitchel

Lieve Tosca
Lieve Mitchel,

Als lezers vragen hebben doe ik mijn best die te beantwoorden, zoals die van jou.

Moet ik bang zijn voor aids?
Ik denk dat je niet bang moet zijn voor aids, maar wel dat je heel voorzichtig moet zijn met onveilige seks. De kans dat hetero’s elkaar met het virus besmetten, is erg klein. Volgens Stop Aids Now! hebben in Nederland naar schatting 25.000 mensen hiv. Twee derde van de besmette populatie bestaat uit mannen met homoseksuele contacten en veertig procent van de mensen die het virus heeft, komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Een derde van de mensen die geïnfecteerd is, weet dit zelf niet.

Je hebt de meeste kans op besmetting als je bloed of sperma van iemand met hiv in je lijf krijgt. En dat gebeurt het meest door anale of vaginale penetratie zonder condoom. In voorvocht en vaginaal vocht zitten minder virusdeeltjes en in zweet, speeksel en urine zitten te weinig ziekmakers om een ander te besmetten.

Dat je als hetero weinig kans hebt om het virus te krijgen, geeft je wat mij betreft geen vrijbrief om onbeschermd rond te neuken. Dat jij het risico wilt nemen, betekent niet dat je sekspartners dit ook willen. Hiv is een virus dat je immuunsysteem afbreekt en er in veel gevallen voor zorgt dat je zo ziek wordt dat je lijf het opgeeft. Er is medicatie die dit proces vertraagt, maar je kan niet genezen. Het is een ziekte die een leven lang bij je blijft en toch wel een miljoen keer heftiger is dan een koortslip.

Seks zonder condoom is pas veilig wanneer jij en je sekspartner een soa-test hebben gedaan, de uitslag negatief is en jullie het niet meer met anderen doen.

Niet anti-abortie
Van seks zonder condoom kan je elkaar niet alleen besmetten met soa’s, maar ook met ouderschap. Abortus is een vrij effectieve manier om een zwangerschap te beëindigen, maar het is een heftige ingreep. Met een abortus beëindig je een proces dat in een mooi mensenleven had kunnen resulteren. Hoewel het beëindigen van een zwangerschap rationeel soms de beste optie is, dragen veel vrouwen dit de rest van hun leven als een nare herinnering met zich mee.

Ik denk dat seks zonder condoom alleen thuishoort in een liefdevolle relatie waarin je samen bereid bent samen de consequenties van onveilige seks te dragen. Ben je meer het ‘Lang leven de lol, ik steek hem in alles dat beweegt’-type, doe dat dan met condoom. En als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor haar. Zodat ze jou niet hoeft te bellen als je haar hebt besmet met een soa of een baby.

Tosca Sel

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.


FOTOGRAFIE: WWW.ALSEENFILMSTEROPDEFOTO.NL

Gepubliceerd: 22 April 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, moet ik bang zijn voor aids?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top