Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, onze huisgenoot maakt nooit schoon

Ik woon in een huis met drie mannen. M’n twee huisgenoten en ik houden ons (bijna) altijd netjes aan het schoonmaakrooster maar de derde lapt alle regels aan z’n laars. Afwassen en het toilet schrobben doet ie niet en ook laat hij alles overal slingeren. We hebben al een afkruiskalender voor verschillende taken opgehangen, maar daar kijkt hij niet naar om en als we hem erop aanspreken lacht hij de gesprekken weg. What to do?
Groet, Huize Sloddervos

Lieve Tosca

Hi opgeruimde Sloddervossen,

De typische mannenoplossing is: verzamel alle troep (vieze borden en bestek, aangekoekte pannen, rondslingerende kleding en de rest van z’n bende) en leg het voor z’n kamerdeur of in z’n bed. Wedden dat ie snel begint met opruimen wanneer hij er steeds mee geconfronteerd wordt?

Mocht je het wat minder passief-agressief willen hebben, dan moet je even verder lezen.

Ik denk dat er drie typen mensen zijn: mensen die troep zien, mensen die geen troep zien en mensen die troep zien maar te lui zijn om er iets aan te doen. Mensen die troep zien hebben waarschijnlijk van hun ouders geleerd dat ze moeten opruimen en doen dit dus ook netjes. Mensen die geen troep zien, zijn waarschijnlijk opgegroeid in een rommelig huis/zwijnenstal. En mensen die wel troep zien, maar niet willen opruimen zijn verwende prinsen/prinsesjes die een flink pak rammel met de mattenklopper verdienen.

Het is goed uit te zoeken welk type mens jullie huisgenoot is. Eten jullie weleens met z’n vieren? Volgens mij is dat het perfecte moment om het schoonmaakprobleem te bespreken. Zeg als huis dat jullie het vervelend vinden dat hij nooit bijdraagt aan het schoonmaken en -houden van jullie huis en vertel hem dat het tijd is dat dat verandert. Geef aan dat jullie samen naar een oplossing willen zoeken maar dat jullie – wanneer het niet verandert – naar de huisbaas stappen om te klagen.

Vraag je huisgenoot waarom hij nu niet meehelpt, luister goed naar zijn antwoord en vraag door wanneer je niet snapt wat het probleem nou echt is. Weet hij niet hoe de stofzuiger werkt, raakt hij ontmoedigd omdat er voor zijn gevoel geen beginnen aan is of heeft hij geen tijd/zin? Verschillende antwoorden vragen om verschillende oplossingen.

Weet hij niet hoe hij moet schoonmaken of waar ie moet beginnen? Geef hem een basiscursus poetsen. Doe het dan een paar keer samen tot hij wel weet hoe het moet en hoeveel tijd het ongeveer kost. Kan hij het niet goed inplannen, help hem hier dan bij.
Heeft hij er geen tijd voor? Geef dan aan dat hij er tijd voor moet maken of een schoonmaker in moet huren om zijn taken over te nemen omdat niet helpen geen optie is.

Is er nu nog niets veranderd? Bel je huisbaas en vraag of die actie onderneemt voordat je binnenkort samenwoont met je huisgenoten, muizen, een hardnekkige zwerm fruitvliegjes en/of kakkerlakken.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca? Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 24 June 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, onze huisgenoot maakt nooit schoon

 1. Wat ook werkt is iemands deur wegnemen. Je kunt die huisgenoot dan zijn deur terug laten verdienen door zich aan het schoonmaakschema te houden (+inhaal).

 2. Ja die deur…. 2 weken terug reunie gehad van mijn oude studentenhuis en …… daar doen ze het preventief.

 3. Ik heb die deur op een andere manier moeten terug verdienen hoor 🙂

  Maar eventjes zonder grappen, beetje studentenhuis heeft toch gewoon een schoonmaakster??

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top