Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Wanneer zeg je ‘ik hou van je’?

Ik ben nu vijf weken aan het daten en ik weet gewoon dat hij het is. Eigenlijk wil ik ‘Ik hou van jou zeggen’. Is dat te vroeg?

Groet,
Anoniempje

Lieve Tosca
Lief Anoniempje,

Sommige mensen houden binnen een paar seconden van schoenen, een jurk of een bandje en roepen dat wanneer ze de kans krijgen. Andere mensen hebben wat tijd nodig om hun gevoelens te wegen en delen ze pas wanneer ze het ‘zeker’ weten. Wanneer het op mensen aankomt val ik in de laatste categorie en ik zou niet binnen vijf weken kunnen zeggen dat ik van iemand hou. Daar heb ik echt meer tijd voor nodig.

Laten we hiermee beginnen: er zijn geen regels voor houden van. Er zijn geen meetbare kenmerken die je kan afvinken om te ontdekken of je van iemand houdt of niet. Voor mij betekent het ‘iemand onvoorwaardelijk liefhebben’. Ik hou van mijn ouders, mijn broertje, m’n beste vrienden en Cote d’Or chocolade. Maar die ken ik dan ook al jaren en ik weet precies wat ik aan ze heb.

Als jij ‘Ik hou van jou’ wil zeggen, omdat jij dat in al je vezels voelt, mag dat dus. Er is een kans dat hij dit gevoel niet met je deelt, het te veel druk op jullie prille relatie vindt leggen en de benen neemt. Dan heb je dus pech. En of het dan uitgemaakt had als je een week of een paar maanden had gewacht, geen idee.

Als je per se iets wilt zeggen om je gevoelens voor hem kenbaar te maken, zou je kunnen kiezen voor ‘ik vind jou de leukste’ of ‘ik ben verliefd op je’. Geen woord gelogen, maar stukken minder beladen. En als je dan over een half jaar – als je elkaar wat beter kent en zo – nog steeds van hem houdt, lijkt me dat een veilig moment om het echt uit te spreken.

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.


FOTOGRAFIE: WWW.ALSEENFILMSTEROPDEFOTO.NL

Gepubliceerd: 29 April 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Lieve Tosca: Wanneer zeg je ‘ik hou van je’?

 1. Deze rubriek van profielen is wel de minste. Net of je aan iemand moet gaan vragen of je wel ik hou van jou tegen iemand moet zeggen. Zeg het als het zo is en als het niet zo is zeg je het niet. Toch?

 2. @Jan: Was het maar zo makkkelijk. Als je net 5 dates hebt gehad en iemand zegt: ik hou van je en je zit zelf nog in de “vind ik haar wel leuk? Of die ander…” fase, dan kan dat afschrikken. Aan de andere kant: als zij hem echt leuk vindt en van hem houdt en zij zegt: “ik hou van je” en dat wordt niet beantwoord, dan weet ze wel gelijk waar ze staat (wil niet zeggen dat die ander niet van haar kan gaan houden).

 3. Een minder extreme variant is dat je zegt dat je verliefd bent op iemand, daar deinzen mensen minder van terug en je geeft ze toch te kennen hoe je over ze denkt. Wellicht een tip.

 4. Oh had niet alles gelezen, Tosca had het al gezegd, nutteloze post.

 5. Misschien ook een informatieve column waard met betrekking tot die seks-app affaire op Kralingse Zoom: Hoe ga je om met ongemakkelijk app-gesprekken met aandringende personen? En hoe doe je dat wanneer je gesprekspartner iemand is met aanzien of een voorbeeld-gevende functie bekleed?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top