Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Demian: (Mondeling) Aldi winkelverbod

Gepubliceerd: 21 May 2015 • Leestijd: 2 minuten en 28 seconden • Demian Janssen Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Rond de kerst kwam mijn goede vriend Ziggy aanzetten met een grote zak vol handige boodschappen. Deze heeft sindsdien bij mij thuis gestaan in Zeeland. Zo af en toe nam ik natuurlijk wat mee, maar in de meeste gevallen had ik geen zin om met zo’n plastic zak te zeulen. Tot afgelopen weekend.

Demian Collumn ALDI Banner

Vol blijde anticipatie op een lekkere pasta met zalmsnippers nam ik de stap hem mee te nemen. Ja, hij staat dan de hele dag op mijn kantoor niets te doen, maar aan het eind van de middag heb je dan ook wat, zo dacht ik.

Na mijn werkdag wandel ik, met zak en al, de lokale Aldi binnen voor wat schoonmaakmiddelen.

Na drie rondjes winkel kom ik er achter dat van alle spullen die ik nodig heb, alleen de dikke bleek aanwezig is. Deze zet ik daarom terug om koers te zetten richting AH. Alles gaat goed totdat de kassamedewerkster mij met tas, opgeheven boven mijn hoofd, voorbij ziet komen. ‘Meneer mag ik uw tas even inzien?’, zegt zij op meer dwingende dan vragende toon. ‘Maar natuurlijk’, lach ik haar toe, onwetend over de afkomst van de meeste producten in de tas. Het geluk loopt langzaam via mijn benen naar beneden als de medewerkster constateert dat veel artikelen in de tas van Aldi afkomstig zijn. Nare blikken van de mensen in de rij, dezelfde mensen die mij net zo vriendelijk lieten passeren. Er worden twee potige vakkenvullers en een beveiligingsman bij geroepen. Of ik even met ze meeloop.

Gedrieën lopen we door het laadruim van de winkel. Eenmaal in het personeelskantinetje, met karige lichtbalken verlicht, moet ik mijn verklaring afleggen. Ik verklaar mezelf helemaal kapot, maar de heren hebben er een hard hoofd in. ‘Dus jij wilt zeggen dat je die boodschappen al bijna vier maanden god-weet waar hebt staan en ze nu besluit mee te nemen?’ Ik stel voor de boodschappen te scannen, opdat dan misschien blijkt dat ze reeds, minstens vier maanden eerder, gescanned zijn en dus ook afgerekend. De heren hebben het betere idee om alle houdbaarheidsdata (of in ieder geval van de 3 (DRIE!!!) Aldi producten) te vergelijken met producten die al in de winkel aanwezig zijn. Deze komen dus mooi niet overeen, waaruit zij opmaken dat de producten inderdaad vier maanden geleden zijn gekocht.

Op dat ene blikje zalmsnippers na.

‘Waarom zou ik een blikje zalmsnippers stelen en in een tas vol oude boodschappen stoppen?’, wil ik weten. ‘Ja meneer, mensen stelen ook blikjes bier van twintig cent.’ Ik vind dit geen goede vergelijking. Ze besluiten mij voor een jaar tot Aldi-banneling te veroordelen. De potige vakkenvuller gaat een formuliertje halen, de beveiligingsbeambte gaat zitten en leest de Aldifolder door. Tevergeefs probeer ik een gesprek aan te knopen. ‘Hebben jullie hier pauze?’, vraag ik zo sympathiek mogelijk, antwoord blijft uit. Ik kijk een beetje om me heen en zie personeelskluisjes, karige tafels met stoelen die niet tot dezelfde set behoren, een magnetron en overal dozen van producten. Dit alles verlicht door een gelige lichtbalk, en omdat er geen ramen in de ruimte zijn lijkt de tijd er stil te staan. Een minuut of wat later komt de potige vakkenvuller van een koude kermis thuis: hij kan het formuliertje niet vinden. Na smiespelend overleg besluiten ze mij mondeling een winkelverbod op te leggen. In een notendop betekent dit dat als ik ooit besluit deze Aldi weer eens te bezoeken, en een van deze twee heren is toevallig aanwezig, ze me zullen herkennen en de politie inschakelen. ‘Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken’, stel ik ze gerust. Na een goede vijfentwintig minuten wandel ik opnieuw met mijn tasje langs dezelfde kassamedewerkster, ditmaal onder begeleiding van de beveiligingsbeambte; de nodige aandacht wordt getrokken.

Buiten op het Eudokiaplein kan ik mijn lachen maar moeilijk bedwingen, Aldi ellende voor niks.

Demian Janssen is derdejaars illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Zijn hart gaat uit naar het beeldverhaal en naar redactioneel werk. Dit is zijn eerste beeldcolumn voor Profielen.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Blog Demian: (Mondeling) Aldi winkelverbod

 1. Elke supermarkt zal zo reageren als je met een volle boodschappentas bij de kassa staat en beweert dat niet gekocht te hebben. Ze hebben op die plek wel alles gehoort. Het is heel normaal als je b.v. iets wil ruilen dat meldt aan de kassa voor je de winkel ingaat. De medewerkers hebben je nog mild behandeld en hadden je in principe 181 euri in rekening kunnen brengen voor oponthoud. Dus niet klagen, je hebt je tekening toch?

 2. Dit maakte wel mijn dag! Jammer van je avontuur, maar het resulteert wel in een leuk verhaal 🙂

 3. Leuk verhaal! Ik raakte alleen even in de wat in het begin van je stukje: “nam ik de stap hem mee te nemen”. Hem verwijst naar iets in de zin ervoor. In dit geval: “afgelopen weekend?”. Dus ik moest even teruglezen wat je bedoelde met “hem”. Ik hoop dat je nog eens een stukje wilt schrijven. Erg vermakelijk!

 4. @3. ‘Weekend’ is onzijdig, dus daar kan ‘hem’ niet naar verwijzen. Wel naar ‘pasta’, ‘zak’ of ‘Ziggy’. Al stond Ziggy vast niet “… de hele dag op mijn kantoor niets te doen…” : )

 5. Bij de eerste de beste oneffenheid in de rommelige organisatie in een der aldi vestigingen ,zal ik gans Nederland oproepen deze grutter enige tijd te boycotten.

 6. Wat een verhaal zeg. Ik kan me er iets bij voorstellen.tja wat had jij gedaan als Aldi medewerker? Wat leuk geschreven. Je kan niet alleen als illustrator aan het werk maar ook als boekt, tijdschrift of column schrijver. Je schrijft bereleuk. Bv. Mijn verhaal.zie ik dat ooit een keer wekelijks ergens in bv. Metro …..en een leuke tekening trouwens.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top