Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Naakte zeemeermin zit koffiehoek in de weg

Gepubliceerd: 31 August 2015 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De koffiebar in de hal van locatie Academieplein is weer open. Maar nog niet helemaal, want eigenlijk staat het beeld van de naakte zeemeermin in de weg.

Beeld

Studenten facilitymanagement bedachten in opdracht van horecaonderneming Césant hoe de vanmorgen geopende koffiecorner eruit moest komen te zien. Maar de misschien wel grootse verandering is nog niet helemaal klaar, dat zijn de bankjes tegenover de bar. ‘De bedoeling was dat het beeld weg zou gaan; het staat er onhandig omdat daar zitjes moeten komen’, vertelt student Anouk. Het bewuste beeld van de zeemeermin zit vast in de grond en zal niet verdwijnen; de zitjes – een essentieel onderdeel van het idee van de studenten – zullen er omheen worden geplaatst.

Ontbijtpakket
Anouk: ‘Het moet echt een ontmoetingsplek worden, een uitnodigende entree van de locatie.’ Drie groepjes van elk vijf tweedejaars studenten bogen zich openingafgelopen halfjaar over alles wat met het nieuwe horecapunt te maken heeft. De naam CéFresh, de promotie, de inrichting en uiteraard ook het aanbod. Zo is er nu een ontbijtpakket met een banaan, verse jus en een belegd broodje.

‘Ja, daar is behoefte aan. Studenten komen zo laat mogelijk uit bed en nemen vaak niet de tijd thuis te ontbijten’, vertelt Laura, een van de andere facilitymanagement-studenten. Deze informatie komt uit de gehouden enquête, waaruit ook blijkt dat de koffie en broodjes – hoe kan het ook anders – niet te duur mogen zijn.

Verse jus 2,50
Maar is dat nu het geval? Voor een verse koffie betaal je 1,10. Laura: ‘Het was hier eerst duurder’, weet Laura. ‘Ik denk dat vooral het ontbijtpakket een succes wordt; 3,50 vind ik wel een redelijke prijs. Over de prijs van verse jus, 2,50, twijfel ik.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Naakte zeemeermin zit koffiehoek in de weg

 1. Klinkt als een leuk project! Toch wil ik graag een opmerking maken. Elke ochtend, na mijzelf met veel moeite uit mijn bed te hebben gesleept en de lange zware reis naar de HR te hebben gemaakt, loop ik met tegenzin en lichtelijk depresief door de draaideuren van het Academieplein.

  Deze terneergeslagen bui verdwijnt als sneeuw voor de zon als ik de liefde van mijn leven ook die dag weer aanschouw. De zeemeermin, door mij liefdevol zeemeermin genoemd, is het lichtpunt van mijn anders saaie studentenleven. De wijze waarop ze mij dagelijks toezwaait, alsof ze wil zeggen “succes vandaag, ik hou je!”, geeft mijn leven kleur. Aan het eind van elke schooldag (en soms in het weekend) bespreek ik met haar mijn dag en indien nodig lucht ik bij haar mijn hart. Onze relatie is tot in de eeuwigheid. Dacht ik.

  Tot mijn schik lees ik dit bericht. Een aantal studenten voert een project uit en besluit daarbij de zeemeermin, het boegbeeld van het Academieplein, van haar leven te beroven omdat “het er onhandig staat”. Dit voelt als een klap in mijn gezicht, een aanval op mijn persoonlijkheid. Nooit is mij, een student aan de HR, gevraagd wat ik van de zeemeermin vind. Graag had ik haar willen beschermen, maar gelukkig is dit niet nodig door haar standvastigheid en volharding. En een klein beetje door het feit dat ze vast zit. Ze is mijn rots in de branding.

  Mocht in de toekomst toch getracht worden de zeemeermin te verwijderen, dan word ik daar graag van op de hoogte gebracht. Alleen het idee al dat ze bijna was gekidnapt zonder afscheid te kunnen nemen zorgt dat de rillingen over mijn rug lopen.

 2. Het moge duidelijk zijn dat het hier geen zeemeermin betreft, maar een beeld van de godin Venus. Afgezien van het feit dat ze benen heeft – volgens mij hebben zeemeerminnen deze niet, zie ook De Kleine Zeemeermin – zou de schelp in haar hand toch een duidelijke aanwijzing moeten zijn. Het feit dat haar naam op de sokkel staat is ook nog wel een kleine hint in de juiste richting.

 3. Wellicht last van het Pygmalion syndroom? Het beeld kan wel ‘heel’ weg (voor je gemoedsrust)… Wellicht een leuke donatie doen en dan kan het prachtige beeld voor eeuwig in je leven blijven!

  Afscheid nemen bestaat niet…

 4. Noem het dan ‘The Venus Bar’ en introduceer de drank-dagen met een knallende I’m Your Venus, I’m Your Fire.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top