Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Over Allah Akbar, achtbanen en de PVV

Gepubliceerd: 13 May 2015 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Anoniem 1

Allah Akbar roepen tijdens een ritje in de achtbaan schijnt heel gevaarlijk te zijn voor kinderen. Volgens De Telegraaf joeg tv-presentator Ajouad El Miloudi met die kreet jonge kijkers de stuipen op het lijf toen hij in een uitzending van Willem Wever een achtbaan testte.

We moeten het Allah Akbar zo ver mogelijk van kinderen vandaan houden, want het zou ze weleens kunnen besmetten en het medicijn ertegen is heel duur. PVV-Kamerlid Bosma kondigde Kamervragen aan.

Wij hebben in Nederland een partij die constant moslims loopt te treiteren, een partij die zorgt voor een splitsing in de samenleving, een partij die oproept tot minder Marokkanen, een partij die tijdens Bevrijdingsdag het lef heeft mensen te willen laten kiezen tussen de islam en vrijheid en zo goedkoop en populistisch probeert te scoren. De PVV is een partij die het liefst artikel 1 (over gelijke behandeling) uit de Grondwet ziet verdwijnen en tegelijkertijd blaft dat de moslims onze vrijheden en grondrechtbeginselen willen beperken en aantasten. De PVV is een groot gevaar voor de rechtstaat en mochten zij aan de macht komen, dan hebben wij dat mooi te danken aan de partijen die roepen dat we de PVV maar moeten negeren en dat het dan vanzelf wel goed komt.

Als ik een niet-moslim was, zou ik ook bang zijn.

Wij moeten de PVV niet negeren. Hun uitspraken wennen niet en raken de mensen om wie het gaat hard. De fout van negeren is eerder gemaakt, tijdens de vorige eeuw, met alle treurige gevolgen vandien.
Wat één PVV-er zegt, vormt geen bedreiging voor de rechtstaat, maar het voeden van een hele achterban met haatuitspraken en de kans dat die achterban deze haat in daden omzet, is iets waar we in Nederland rekening mee moeten houden.

Ik merk dagelijks dat veel mensen zich totaal niet bewust zijn van wat de islam daadwerkelijk inhoudt. Zij hebben vooroordelen omdat ze zijn geïnjecteerd met beangstigende verhalen uit de media van onder andere de PVV. Ik begrijp dat. Als ik een niet-moslim was, zou ik ook bang zijn. Maar gelukkig ben ik wel een moslim. Ik ben er trots op. In mijn leven is niets belangrijker dan de islam.
Een multiculturele samenleving met ingrediënten als respect, vrijheid van religieuze uitingen, tolerantie en gelijkheid is door de PVV duidelijk niet gewenst. Ik hoop dat er voldoende mensen zijn om daar tegenwicht aan te bieden zodat we een samenleving krijgen die niet drijft op haat, maar op vrede en begrip.

Vrede zij met u!

Anoniem

De naam van de auteur is op verzoek van de auteur verwijderd of in ‘Anoniem’ veranderd.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

32 Responses to Over Allah Akbar, achtbanen en de PVV

  1. Beste Rachid,

    En zo is het maar net! Misschien dat je er ook bij had kunnen vermelden wat “Allahu Akbar” betekent. Dat het niets meer (en niets minder) betekent dan God is Groot/Almachtig. Deze woorden worden gebruikt (lees: misbruikt) door personen (hoe je deze ook wilt noemen) die in menig media worden afgebeeld en luidkeels Allaho Akbar roepen om vervolgens verschillende wandaden uit te voeren. De associatie is dan al gauw gemaakt…
    Om daarom in jouw woorden te spreken: Als ik een niet-moslim was, zou ik ook bang zijn. Maar dat neemt niet weg dat wij weldenkende mensen zijn en voor ons zelf kunnen nadenken. Dat wij voor ons zelf kunnen bepalen dat wat de PVV “scandeert” niet door de beugel kan en dat het zeker niet te negeren is!

    Vredige groet,
    Chaima

  2. Mooi geschreven. Sensatie media is op dit moment de mode. Laten we hopen dat het snel als lelijk en goedkoop wordt gezien. Het is in mijn ogen niet de pvv die als enige slecht bezig is. Het is de media die elke onzin van de pvv met dikke koeienletters op de voorpaginas van kranten en websites gooit. Triest gewoon.

  3. Ben het volledig met je eens dat de PVV niet voor vrijheid vecht, maar het probeert te beperken voor alle Nederlanders en islamtische landgenoten in het specifiek. Een lode last op onze schouders en een partij die enkel is ontstaan uit de acties van ene Volkert van der G. Ik snap echter niet jou opmerking dat er niets belangrijker is voor jou dan de Islam.

    Zijn je familie, vrienden en naasten niet belangrijker dan een boek met waarde, normen en regels? Ongeacht of het de bijbel is of de koran of geen van beide, je naasten zijn toch belangrijker dan welke vorm van religie je ook aanhangt?

    Ik ben benieuwd naar je reactie.

  4. soera 4 vers 65 : “Zij die ongelovig zijn in onze tekenen zullen wij in een vuur laten braden. En telkens als hun huid gaar gebakken is, vervangen wij die door een andere huid. Opdat zij de bestraffing proeven, Allah is machtig en wijs.”

    soera 47 vers 4 Wanneer gij dus een ontmoeting hebt met hen die ongelovig zijn […] houwt dan in op de nekken en wanneer gij onder hen een bloedbad hebt aangericht […] bindt hen dan in boeien

    zo kan ik nog wel even doorgaan…..
    als men de koran moet geloven dan zijn de Jihadstrijders dus de beste moslims die er zijn

  5. Beste Geert,

    Verzen uit de Koran (net zo goed als de Bijbel e.a.) dienen in hun context gelezen en geinterpreteerd te worden. Ik kan op mijn beurt net zo goed een aantal verzen copy pasten uit de bijbel en de Thora die gaan over geweld/marteling, maar dit betekent niet dat christenen en/of joden uit zijn op haat en geweld, noch worden aangemoedigd dit te praktiseren.

    Vredige groet

  6. @5 “Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

    Niet nodig, je drogredenering is zo wel duidelijk genoeg.

  7. Waarheid is hard)
    Ik hou meer van mijn profeet Mohammed VZMH dan een ieder, zelfs mijn moeder en vader! En ik houd meer van mijn heer schepper dan van wie dan ook die ooit bestaan heeft of nog moet bestaan. Het is een gevoel dat ik je niet kan uitleggen net zoals je niet kan uitleggen waarom je verliefd op iemand raakt of waarom je meer van je moeder houdt dan van je andere familieleden. Ik geloof dat mijn ouders mij hebben geschapen door toedoen en met goedkeuring van mijn schepper en daarom houd ik nog meer van mijn heer dan van mijn ouders, maar goed daarin verschillen velen van mening en dat moet zeker kunnen.

    @Geert)
    Je reageert als een andere populistische Geert die ik ken van TV hahah!

    Binnenkort op profielen een stukje over de profeet Mohammed VZMH 🙂

  8. @5: Ondanks wat extremisten zeggen is geweld hun drijfveer en niet niet hun geloof. Het geloof is een overeenkomst die hen bij elkaar brengt. Dat geldt overigens voor alle “groeperingen” die zich alleen kunnen uiten met geweld of het nou extremisten, hooligans, boze treinreizigers of anti-uber taxichauffeurs zijn. Met generaliseren kom je er nooit.

    @8: In Nederland zijn we niet gewend dat geloof zo openlijk wordt uitgedragen. Meestal is een visje op een auto al voldoende. Een luidkeelse “God is groot!” van een christen zal ook wenkbrauwen doen oplichten. Heb het toevallig laatst gehad met een moslim over hoe men naar geloof kijkt. Bij de Islam is het bijna als blindelings vertrouwen in de geschriften etc, maar in het nuchtere Nederland is het meer hopen en open staan voor het onbekende en zelf de waarde ondervinden, andere invallen bekijken en bewijzen zoeken. Daar botst het ook vaak, omdat iemand die zijn eigen weg zoekt een eigen weg krijgt voorgeschreven en andersom. Twee mentaliteiten op een kussen, daar slaapt Wilders tussen.

  9. Ik vind het maar vreemd dat te roepen. Sowieso roepen.. Waarom zou je? Beschaving heeft dat niet nodig.

  10. Ik ben ook bang, voor fundamentalisme in algemene zin. Het maakt niet zoveel uit welke tekst of ideologie je letterlijk probeert na te leven, zonder gezond verstand en compromissen wordt het altijd een puinhoop: Communisme, Nationalisme, Kapitalisme, allemaal al een keer geprobeerd. Bhoeddisme, ja, er lopen ergens tot de tanden gewapende monniken rond, en ja met de Islam kom je ook een heel eind. Extremisme en onverdraagzaamheid hebben vele verpakkingen en het is in allemaal eng. En ik ben het met Rahid eens, we zouden het zaaien van haat tegen moslims niet moeten negeren, het gaat in tegen de grondwaarden van onze samenleving.

  11. Wat zijn we toch plotseling weer actief he, echt een bijzonder onderwerp zo zie je maar ook wat de media doet om men actief te houden.

    Succes!

  12. Hoi Rachid en alle medelezers, ik wens jou de vrede van Jezus, de werkelijke Zoon van God die alle zonden op zich nam om ons te redden, toe. Ik zal voor je bidden dat Hij jou met Zijn werkelijk Liefde mag aanraken!

  13. Beste Rachid. Ik neem aan dat jou op je opleiding wordt geleerd wat kritiek is. Die gaat niet over hoe iets is, maar over hoe iets overkomt. Als je graag het beeld over je geloof positief wilt bijstellen, kun je beginnen met niet zo neerbuigend te reageren op mensen die kritiek uiten. (reactie 8 op Geert).

    Daarnaast doe je in het artikel ook geen enkele poging dat beeld bij te stellen. Het is de expemplarische moslimgrammofoonplaat die we steeds via DE media als tegengeluid vernemen.(Ook Profielen is media!) In het kort: alles is de schuld van de PVV en de media. En een ieder die zich met zijn daden beroept op zijn moslimidentitieit en daarmee een negatief beeld over de islam oproept, is geen moslim en heeft ook niets met de islam te maken. Mensen die negatief over de islam denken zijn gewoon hele domme en kortzichtige mensen.

    Kortom, gooi het over een andere boeg als je het negatieve beeld over moslims wilt bijstellen. Laat de positieve kanten zien.

    Ik hoop voor je dat de Profeet (VZMH) net zoveel van jou houdt als jij van hem.

  14. Hoi Azouz,

    Los van het feit dat ik het met je eens ben wat betreft de mooie basis die wij de media geven om ons nog zwarter te maken, want er zijn inderdaad genoeg verbeterpunten..

    Je geeft zelf al eigenlijk toe dat het telkens dezelfde plaat is die gedraaid wordt door de media. Oftewel ‘MOSLIM’, ‘TERRORIST’ & ‘ALLOCHTOON’ maken hele mooie krantenkoppen voor op de voorpagina wanneer het weer eens mis gaat.

    Het feit dat jij (en met jou zoveel anderen) de goede daden niet meekrijgen is dus onder andere te wijten aan het prachtige schaakspel van de politiek & media, immers als ik me gedraag ben ik spontaan een Nederlander 🙂

    Wat betreft de omgangsvormen waar je Rachid zojuist op aanspreekt, tjah ieder zijn of haar persoonlijkheid he? Geef ik je gelijk in, maar is moeilijk toe te schrijven aan de religie die nota bene zo’n nadruk legt op gedrag & ethiek.

    Nog een fijne avond toegewenst! 🙂

  15. Hoi Rachid, mag ik ook in Marokko op een hogeschoolblad Jezus de Zoon van God vertegenwoordigen als “christenhond”? Hoe zit het met al die islamitische broeders van je die de christenen, joden en andersgelovigen anno 2015 afslachten?? zie http://www.opendoors.nl

  16. Hoi Rachid, jij hoeft mij niets over de islam te vertellen!!!! Genoeg bewijs om mij heen!!!! Ik vind dat jij jouw stukjes maar lekker in een moskeeblad moet schrijven. Altijd maar propaganda voor de islam. Mag ik ook een eigen column met propaganda voor Jezus de zoon van God? Waarom ga jij trouwens niet eens voor de grap met een keppeltje lopen om te zien wat de moslims met je doen? Hoe vredelievend zijn ze dan?

  17. @K@LIVE.NL
    ik meen me te herinneren dat je vorige keer ook vroeg om een eigen column.. wat houd je tegen? Nogmaals: take it away zou ik zeggen.
    Kennelijk vind je het wel boeiend, anders zou je niet elke keer columns over deze onderwerpen lezen en zelfs de moeite nemen om te reageren.

  18. Rachid, waarom ben jij er zo zeker van dat het jou god is die je hebt geschapen? Niemand op deze wereld kan zijn, haar of het bestaan van een god bewijzen. laat staan zijn acties. niemand kan uiteraard ook bewijzen dat er geen god is, maar dat je ouders bestaan blijkt wel uit het feit dat je zelf hier op aarde rond loopt. De onvoorwaardelijke liefde die je krijgt van je ouders, dat is toch groter dan al het andere?

  19. Nou M., Ik vind het te gek voor woorden dat Rachid iedere keer propaganda voor de islam mag maken. Ik hoef het niet in mijn hoofd te halen om dat voor een ander geloof te doen, terwijl ik zelf in een heel andere God (van de bijbel) geloof waarbij ik ook een hoop over wil zeggen en kan onderbouwen met gebeurtenissen die in de afgelopen eeuwen zijn uitgekomen die de profeten en de Zoon van God, Jezus hebben voorspeld. En nogmaals ik heb niks tegen Rachid als persoon, hij lijkt mij zelfs heel aardig.

  20. 16)
    Ja dat mag volgens mij gerust in Marokko 🙂 Die moslimbroeders wens ik veel wijsheid en moge Allah/God hen leiden, net zoals al die niet-moslims die massaal moslims lopen te moorden in Irak, Afghanistan, Birma, Palestina enz.

    17)
    Moet je zeker ook kunnen vinden. Er is een verschil tussen moslims en de islam. Nergens spreek ik positief over de Moslims of wel volgens jou?

    18) Precies en bedankt!

    19)
    We kijken er anders naar. Ik sta open om er eens een keer ”face to face” over te spreken/informeren als je dat wilt. Via deze weg is het niet zo ideaal.

    20)
    Ik ben me niet bewust dat ik propaganda verspreid over de islam. Kun jij mij helpen met iets on feitelijks dat ik heb vermeld over de Islam?

  21. @K: Dus wanneer het tegenovergestelde waar is mag hij geen “propaganda” schrijven van jou? Dat gaat in tegen de vrijheid van meningsuiting en is eigenlijk gewoon censuur. Ik vind het juist goed dat er mensen vrij zijn om te schrijven over hun mening. Verder lees ik hier geen propaganda, maar een jongen die zijn liefde voor zijn geloof uit. Hij staat hier niet te verkondigen dat het beter is om je te bekeren naar de Islam of dat het beter is om moslim te zijn. Beetje lullig dat veel conservatievelingen dat niet snappen en dat gebruiken om weer tegen de moslimsteen te schoppen.

    Als alle moslims slecht waren dan was dit “probleem” veel groter, want wereldwijd zijn er 1,5 miljard moslims. Het is echter beperkt tot enkele guerrilla aanslagen van versplinterde organisaties. Laat al die terroristen maar lekker samenkomen dan heeft de VN tenminste een hard doelwit.

    Overigens heeft het christendom ook een prima naam wat betreft propaganda en censuur. Kruistocht much? Verder zijn ze verantwoordelijk voor het vernietigen van enkele prachtige geloven zoals die van de Griekse Mythes. Vroeger waren mensen daar heilig van overtuigd dat het zo was, maar toen kwamen de christenen en vonden van niet en hadden een boek dus was hun oorspronkelijke geloof onzin. Gek genoeg zie ik in jouw woorden meer overeenkomsten daarmee dan in de woorden van Rachid.

    Bij Zeus!

  22. Voor alle mensen hier die het schijnbaar nodig vinden om te zeiken tegen ‘Anoniem’ omdat hij schrijft over moslim zijn, lees het stuk van ‘aanhouder’ is door. Elk geloof wordt misbruikt door mensen met andere belangen dan dat geloof dat ze zeggen te prediken. Veel belangrijker dan de vraag welk boek je aanhangt is de vraag wat probeer je ermee te doen. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die niet geloven en er iets goeds mee doen en er zijn ook tal van voorbeelden van mensen die een bepaald geloof gebruiken om juist iets goeds te doen. Dat er in de moslimwereld nu mensen zijn die het geloof misbruiken om angst te zaaien is treurig. Maar als we daarmee allemaal bang moeten worden van iemand die moslim is, moeten we dan ook bang worden voor elk Feyenoord shirtje dat door de stad loopt? Er zijn namelijk hersenloze die vanuit de naam Feyenoord supporter de eigen of een ander zijn stad afbreken.

    @’Anoniem’, bedankt voor het aanbod, maar dat sla ik liever af. Ik vind het wel fijn om het via dit platform te doen waar meerdere mensen inzicht krijgen in de denkwijze van niet enkel jou, maar ook van mensen zoals ik. Ik zelf geloof niet in een hogere macht. Ik heb echter wel genoeg mensen gezien die wel geloven en daar een beter iets uit kunnen halen. Het inzicht dat jij geeft dat niet alle moslims haatdragend of terrorist zijn, zoals dat soms wel wordt geimpliceerd in Den Haag door de PVV, steun ik.

  23. @Red (reactie 15),

    In de eerste alinea heb je het over ‘wij’ en ‘ons’. Ik denk dat je daarin gelijk hebt omdat het hier een sociaalculturele discussie betreft. Echter, als ik hier het woord ‘jullie’ zou gebruiken, dan zou mij verweten worden.

    De laatste alinea kan ik niet helemaal volgen. Je beweert daar dat de omgangsvorm (het gedrag) van Rachid niet is toe te schrijven aan religie. Dat is hetzelfde als beweren dat zwartekousengedrag van gereformeerden niets met religie te maken heeft. Sterker nog, Rachid geeft in reactie 8 een pure geloofsgetuigenis.

    En dat is het probleem dat ik in mijn oorspronkelijke reactie probeer aan te kaarten: De reacties op de negatieve beeldvorming zijn doorgaans theologisch van aard. Gedrag x of gedrag y heeft niets met islam/religie te maken.

    Als er binnen de islam zelf al verschillende opvattingen zijn, hoe kun je dan van een buitenstaander verwachten dat deze een willekeurig theologisch standpunt over de islam voor waarheid gaat aannemen?

    Net zo min als ik geloof in het zogenaamde hogere doel van kwetsende cartoonisten en caberetiers, zo geloof ik niet dat er ook maar één iemand een ander inzicht heeft gekregen na het lezen van dit stuk.

    Een goed weekend toegewenst!

  24. @ ‘Anoniem’……..Ik lees net de reacties onder je stuk bro…… Dat er zoveel anti-moslims lopen op onze scholen. Geruststellend man!

  25. Wat ik waarlijk niet begrijp aan veel welwillende Islamitische-Nederlanders in Nederland is het feit dat ze graag een beter beeld willen overbrengen over hun geloof naar de rest van Nederland, maar dit doen door het openlijk (en soms daardoor confronterend opgenomen) wijze te verkondigen wat er allemaal fout gedaan wordt door de media (en daarmee het algemene beeld van veel Nederlanders) en wat er zo goed is aan het geloof dat zij voeren.
    Naar mijn inzien zou het veel beter werken om juist in de alledaagse gang van zaken op een sociaal geaccepteerde manier met de niet-Islamitische Nederlander om te gaan en hen op persoonlijk niveau te laten inzien dat je geen ‘eng’ of ‘slecht’ mens bent. Is het niet veel beter om een foutief stereotype te doorbreken door de mens op individueel niveau kennis te laten maken met jezelf als aardig en goed persoon (daarbuiten gelaten dat niet de hele wereld je vriend kan zijn)?
    Ik bedoel deze reactie niet als kritiek, maar ik probeer als landgenoot gewoon een andere weg in te slaan in deze voortdurende discussie en te denken in oplossingen. Hopelijk heb ik niemand op zijn tenen getrapt.
    Een vriendelijke groet!

  26. Je zit over Moslims, hoe trots je bent om moslim te zijn, religie en shit , terwijl de wereld nog steeds dezelfde problemen hebben door GELOOF en als ik geloof zeg, bedoel ik van politieken, religie en andere dingen hoe mensen denken dat het wereld moet gaan en niks op wetenschappelijke feiten. We hebben geen Moslims, christelijk, judaisme, Bhoeddisme, politiek partijen,cultuur, ideologie, wetten of meningen nodig. We hebben technische , wetenschappelijke en mensen die kritische denkers zijn om oplossingen voor onze wereld NU te krijgen.

    NOTHING around us was made on beliefs, but what we knew worked and could PROVE!

  27. @Logic: Leuk voor op een tegeltje, maar de kwantumfysica spreekt je daarin tegen. We zijn ook juist zo ver gekomen door aannames te nemen en die te weerleggen. Deze discussies zijn eindeloos aangezien er nu eenmaal gelovigen en ongelovigen blijven dus kun je maar beter aannemen dat dit nog wel even zo blijft. Geloven in het onbekende heeft nog echt wel voordelen.

    Het mooie aan wetenschap tegenover geloof is dat wetenschap zich blijft aanpassen en niet (al te) bang is om weerlegd of bekritiseerd te worden. Hierdoor kan het alleen maar beter en correcter worden. Ook blijft hier de vraag wat er door de mensch mee gedaan wordt. Er moet gewoon nuchter gekeken worden naar de manier waarop je bezig bent. Relativeren, implementeren en respecteren.

  28. “Ik merk dagelijks dat veel mensen zich totaal niet bewust zijn van wat de islam daadwerkelijk inhoudt”.

    waarom is dit überhaupt van belang?

    “Zij hebben vooroordelen omdat ze zijn geïnjecteerd met beangstigende verhalen uit de media van onder andere de PVV”.

    Over vooroordelen gesproken. Als je dus volgens jou niet weet wat de Islam (daarover valt gezien de nogal vrije interpretatie van stammen, volken etc. te twisten) inhoudt komt dat door foutieve informatie die wordt geïnjecteerd door de media.
    Met andere woorden, hier wordt aangenomen dat de lezer/kijker klakkeloos aanneemt wat hem wordt voorgeschoteld en dat iedere negatieve berichtgeving m.b.t. de islam in feite onjuist is. Nogal een aanmatigende toon die op geen enkele manier recht doet aan bijv. de gruwelijkheden die in de naam van de (in hun ogen ongetwijfeld ware) Islam door IS(ISLAMITISCHE STAAT) worden gedaan of de (recente) aanslagen in Parijs, London, Madrid, New York etc

    “Ik begrijp dat. Als ik een niet-moslim was, zou ik ook bang zijn. Maar gelukkig ben ik wel een moslim. Ik ben er trots op. In mijn leven is niets belangrijker dan de islam”.

    en met die laatste zin slaag je erin die angst niet weg te nemen maar eerder te versterken. Een in de ogen van de gelovigen onfeilbaar geloof waarin kritiek ongeoorloofd is. Het versterkt mijn vertrouwen in een respectvolle en vreedzame wereld in ieder geval niet, helaas.

    Wat een anti- PVV (waar ik voor de duidelijk bar weinig mee op heb) relaas op HR profielen doet is mij een raadsel, maar dit terzijde

  29. Ab uno disce omnes
    Misschien herinnert u zich een allochtoon meisje uit uw klas op de middelbare school, dat bovengemiddeld presteerde. Iemand die zich niet conformeerde aan de zesjescultuur, maar serieus bezig was met het opbouwen van een toekomst. Datzelfde meisje maakt weinig kans op een betaalde baan. Aan haar competentie valt niet te twijfelen. Waar dan wel aan? Oogt ze niet voldoende Arisch om te kunnen functioneren op de arbeidsmarkt? Of is Foekje gewoon beter dan Fatima?
    In Nederland hebben we te maken met een meritocratie, denkt men. Dit is een wel erg utopisch beeld van de samenleving, want vandaag de dag omarmen we diversiteit niet meer, maar verafschuwen we het. We benadrukken de negatieve excessen van een bepaalde bevolkingsgroep, en vergeten of negeren de bewonderenswaardige prestaties, omdat deze niet voldoen aan onze vooroordelen. Vooroordelen, bewust of onbewust, belemmeren niet-westerse allochtonen bij hun ontwikkeling in de maatschappij.
    Er is een grote hoeveelheid belemmeringen te noemen die een succesvolle arbeidsmarktintegratie van allochtonen in de weg staan, waaronder: taalvaardigheid, steun vanuit de sociale omgeving, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en de maatschappelijke opinie. Op dit laatste punt wil ik wat uitgebreider in gaan. U bent waarschijnlijk wel bekend met mediaman Geert Wilders die een groot deel van de maatschappij weet in te palmen met zijn populistische gebrabbel over onder andere het ‘Marokkanenprobleem’, wat op zichzelf al een discriminerend begrip is. Velen onder de bevolking denken hierdoor dat Marokkaanse jongeren bepaalde maatschappelijke waarden niet bezitten. Wanneer de maatschappij zo denkt, zullen Marokkaanse jongeren deze maatschappelijke waarden minder sterk internaliseren. Spreken we nog van een meritocratie als we iemand bij voorbaat al veroordelen op grond van zijn etniciteit in plaats van op grond van zijn of haar capaciteiten? Lossen we het zogenaamde ‘Marokkanenprobleem’ op als we Marokkanen blijven veroordelen op grond van hun achtergrond? Ik begrijp dat die blonde praatjesmaker problemen heeft met criminaliteit onder jongeren, maar ik begrijp niet waarom dit specifiek om Marokkaanse jongeren gaat. Denk maar aan dat lichtelijk dictatoriaal getinte optreden waarin “minder, minder, minder!” gescandeerd werd. Als je dergelijke jongeren het land uit wil hebben, deporteer dan gelijk alle criminelen naar Madagaskar, want we weten allemaal dat onderscheid maken op grond van afkomst bij de wet verboden is.
    In de Lage Landen, een klein vlekje op de aardbol, mag alles. Je bent zo vrij als maar kan. Je mag weliswaar niet urineren in de natuur, maar je mag wel kostbare zuurstof inademen om het te hebben over Aboutaleb’s burgemeesterschap en dat te vergelijken met een Nederlander als burgemeester van Mekka. Het is te begrijpen dat mensen criminelen die wel vaker van Marokkaanse afkomst zijn, veroordelen. Maar hoe is het mogelijk dat we een Marokkaan die een prima functie bekleedt in de Nederlandse samenleving, ook veroordelen op grond van zijn afkomst? Iemand die toevallig ook Marokkaans is, hoeft zich toch niet te verantwoorden voor daden van anderen? Is het niet frappant dat Marokkanen zich geroepen voelen zich te verontschuldigen voor de moord op Theo van Gogh, mensen die niets te maken hebben met die moord?
    Er zijn dus externe factoren die niet-westerse allochtonen belemmeren in onze samenleving, onder andere op de arbeidsmarkt. Daaronder valt onder andere discriminatie. Onderzoek toont aan dat allochtonen een significante lagere kans hebben om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Ook is er de angst om te solliciteren, omdat je weet dat mensen figuurlijk achteruit deinzen als je je afkomst noemt, is dat meritocratie te noemen? “Meritocratie ziet mensen als gelijkwaardige individuen, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt op basis van geslacht, ras, huidskleur, nationaliteit, religie, status, leeftijd, afkomst of bezittingen.” Achter de muur van dit prachtige ideaal is er de sociale omgeving die je sloopt wanneer je devieert. ‘Anders’ zijn is iets negatiefs geworden, in plaats van iets dat geprezen wordt.
    Het wordt onmogelijk gemaakt om op een menswaardige manier te functioneren in de maatschappij, als je door het hebben van bepaalde kenmerken al het etiket ‘crimineel’ opgeplakt krijgt. Zelfbeeld wordt gevormd door anderen. Wat blijft er van je zelfbeeld over wanneer jouw etniciteit in het dagelijks nieuws gekoppeld wordt aan criminaliteit? Dit zien we terug in de etiketteringstheorie, die stelt dat het op een gegeven moment deel wordt van de identiteit. Kortom, gezien worden als crimineel, maakt je crimineel. De invloed van de maatschappij is onontbeerlijk en ontzettend sterk, wat wordt aangestuurd door politici als Wilders die bepaalde groepen uit de samenleving beschuldigen van problemen. Het is het dus moeilijk om te overleven als ‘deviërende’. In dit geval is een bijvoorbeeld Marokkaanse etniciteit funest voor een eerlijke kans op succesvolle deelname in de maatschappij. Er valt te zeggen dat er geen sprake van gelijkheid is. We lossen het Marokkanenprobleem niet op door Marokkanen constant te stereotyperen. Wat we dan wel doen, is het creëren van self-fulfilling prophecies, die inderdaad mogelijk zouden kunnen leiden tot het vertonen van delinquent gedrag.
    Laten we niet-westerse allochtonen een kans geven zich te ontwikkelen, in plaats van ze te veroordelen voordat ze überhaupt hebben kunnen laten zien wat hun competenties zijn. Laten we niet een ‘zij’ creëren, maar een ‘wij’, wij allen die goed willen functioneren in de Nederlandse maatschappij. Laten we mensen niet typeren als ‘allochtoon’ of ‘crimineel’ maar als medeburgers. We kunnen niet zomaar een gehele bevolkingsgroep typeren op grond van enkele gevallen. Niet alleen omdat dit moreel verwerpelijk is, maar omdat het het probleem niet op zal lossen, het is zelfs mogelijk dat het probleem versterkt wordt. Als je één geval kent, ken je ze niet allemaal.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top