Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Spelling terug in centraal examen

Gepubliceerd: 23 June 2015 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dit jaar konden eindexamenkandidaten van havo en vwo straffeloos spelfouten maken. Maar spelling wordt weer onderdeel van het centraal examen Nederlands, belooft staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Taalfout u naderd

Tot ergernis van sommige politici bleven spelfouten en schrijfvaardigheid dit jaar buiten de beoordeling van het centraal examen Nederlands. De Socialistische Partij stelde er Kamervragen over.

Dikke voldoende
In zijn antwoorden meldt staatssecretaris Dekker dat spelling weer terugkeert in het centraal examen. Dat had steeds zijn voorkeur, onderstreept hij. In oktober zei hij al dat het idioot zou zijn als je ondanks spelfouten een ‘dikke voldoende’ kon halen.

Het centraal examen toetst de leesvaardigheid van leerlingen. Tot vorig jaar moesten ze een samenvatting van een tekst schrijven, waarbij spelfouten tot een lager cijfer leidden. Maar uit onderzoek blijkt dat de samenvatting het begrip van een tekst niet goed genoeg meet.

Daarom moesten de leerlingen deze keer vragen beantwoorden over meerdere teksten. De deskundigen hadden volgens Dekker een lichte voorkeur voor een eindexamen zonder puntenaftrek voor spelfouten. Dan zou je de leesvaardigheid beter kunnen meten. Dat vindt hij begrijpelijk, maar hijzelf wil spelling volgende keer toch weer laten meewegen.

Pabo
Hogescholen en universiteiten hebben soms kritiek op de taalbeheersing van studenten. Op de pabo moeten studenten in het eerste jaar een spellingtoets halen, anders mogen ze niet door naar het tweede jaar. Ook geven sommige universiteiten bijspijkercursussen.

CDA en SP pleitten in het verleden voor het meewegen van spelfouten in het hele eindexamen, dus ook bij andere vakken. Daar kleven grote nadelen aan, herhaalt Dekker. Het zou de betrouwbaarheid en validiteit van de examens schaden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Spelling terug in centraal examen

 1. Goed idee. Ik heb mensen bij mij in de projectgroep zitten die geen normale zin Nederlands kunnen schrijven zonder dt-fouten etc., wat ertoe leidt dat alles tot in den treure nagekeken en herschreven moet worden. Zelfs docenten kunnen niet foutloos schrijven…

 2. Maar zal het dan opeens wel gaan helpen, als de leraren ook op het centraal examen er op gaan letten? Of is het iets wat in de jaren tot de centraal examen gedaan moet worden?

 3. Typisch gevalletje van de regels veranderen tijdens het spel. Als je nu in 5vwo zit en heel slecht in spelling bent, ga je volgend jaar daar flink op afgerekend worden, terwijl je docent Nederlands er helemaal niks meer mee heeft gedaan, behalve dan een klein toetsje spelling aan het begin van vwo4.

 4. @ David: ik denk het wel David, want als het getoetst wordt, móeten docenten er wel iets mee in de jaren ervoor. @ Steven: ik begrijp je punt, maar daar is wel een (tijdelijke) oplossing voor te verzinnen – zoals beginnen met mildere beoordeling of toestemming het Groene Boekje mee te nemen naar het examen.
  Het is een goede zaak dat correcte spelling weer snel een eis wordt, want achterstand inhalen in het hbo of wo is moeilijk zo niet onmogelijk.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top