Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Strategisch betalen voor gevorderden

Gepubliceerd: 9 February 2015 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wat: De rekening delen Heel geschikt voor: Als je niet echt verder wilt samen Minder geschikt voor: Daters die een statement willen maken Kost dat? De helft dus

Tosca Sel

Het is woensdagavond en de wind blaast dikke regendruppels tegen het raam van de hamburgertoko waar ik met Maarten op date ben. Na een paar dagen mailen via OkCupid besloten we elkaar te ontmoeten. We kennen veel dezelfde mensen en we hebben ook best wat overeenkomsten dus we kunnen prima afspreken om te kijken of we elkaar aantrekkelijk vinden.
Nee dus.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind Maarten niet echt stom, maar ook niet echt leuk. Er vallen geen ongemakkelijke stiltes, we zijn het nergens echt over oneens en ik kan ook best om z’n grapjes lachen, maar we verschillen veel. Hij zit in het weekend het liefst thuis op de bank met een boek, houdt van functionele kleding en in de vakantie gaat ie het liefst wandelen of fietsen. Ik niet.

De bordjes zijn leeg, de resten ketchup zijn van kinnen en truien gepoetst en hij vraagt om de rekening. Dan komt de ober aanlopen met het schoteltje. Dit is een kritiek moment. Even laat ik onze mogelijke toekomst aan me voorbij trekken. Ik kan me niet voorstellen dat we ooit zouden zoenen en verder daten met de jongste bejaarde van Nederland zie ik ook niet zitten. Deze date krijgt geen vervolg.

Een van de manieren om dit duidelijk te maken is door de rekening te delen. Echt waar. Als vrouw heb je de volgende opties: Je laten trakteren betekent ‘ik wil je nog wel een keer zien’. Je zou er zelfs bij kunnen zeggen dat jij de volgende keer betaalt. Smooth move!

De rekening naar hem toeschuiven betekent ‘dit was zo stom dat jij best voor mijn tijd mag betalen’. Dit is full-on bitchmodus, dat je het weet. En de rekening delen betekent ‘we dachten dat er iets was, we hebben het geprobeerd, maar het is er niet’. Prima voor vanavond.
Twintig euro lichter en met een afscheidszoen op beide wangen loop ik naar huis. Op naar de volgende.

Tosca Sel is oud-stagiaire van Profielen en date-deskundige. Ze schrijft o.a. voor Viva, Veronica Magazine en Glamour.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Strategisch betalen voor gevorderden

  1. Wat maakt iemand een date-deskundige? Is dat iemand die maar een aantal dates nodig heeft voor een succesvolle date of iemand die keer op keer opnieuw moet daten omdat hij/ zij vindt dat ze “niet bij elkaar passen”. Misschien oordeelt iemand die zich een date-deskundige noemt te snel. Of hij/ zij is te kieskeurig. Het kan ook zijn dat de date-deskundige zelf bij niemand in de smaak valt.

    Jezelf profileren als date-deskundig is vergelijkbaar met iemand die vaak op sollicitatiegesprekken gaat, zelden een baan aangeboden krijgt of een baan voor lange periode behoudt maar zichzelf toch een sollicitatie-deskundige noemt. Iets vaak doen maakt nog geen deskundige.

  2. Hi Thomas, zo iemand zou zich een ervaringsdeskundige kunnen noemen en kan best amusante stukjes schrijven, maar heeft misschien niet echt autoriteit. Ik vind dat ik mezelf wel deskundig mag noemen omdat ik een boek heb geschreven over de wetenschap achter man/vrouw-relaties. ‘Daten is Meten’ heet het, mocht je geïnteresseerd zijn.
    Overigens ben ik nog op zoek naar een naam voor iemand die meningen heeft over anderen zonder dat hij/zij de moeite neemt even te Googlen. Suggesties?
    Grts Tosca

  3. En nog even for the record: het is de redactie die Tosca date-deskundige noemt om de reden die zij hierboven zelf aangeeft. Dat deed zij niet zelf.

  4. Ho ho rustig maar. Ik maakte enkel een opmerking over het woord date-deskundige, je hoeft je niet gelijk zo aangevallen te voelen.

    Al ben ik wel van mening dat ook een boek schrijven nog geen deskunde maakt. Tegenwoordig schrijft iedereen met vrije tijd te veel een boek. Een stel dat een zeer lange tijd een gelukkige relatie heeft, dat zijn deskundigen. Ik zou ook geen advies van iemand aannemen die een boek over wonen op een onbewoond eiland heeft geschreven, maar er zelf nooit langer dan een dag is geweest. Zo lang je singel bent, overtuig je mij niet het boek te lezen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top