Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Strenger rookbeleid vanaf september

Gepubliceerd: 3 February 2015 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam gaat met ingang van het nieuwe studiejaar veiligheidsmedewerkers inzetten die erop toezien dat studenten en medewerkers alleen roken op de plekken waar dat is toegestaan.

rookbeleid rookpolitie beveiliging pakje veiligheid sigaretten roken

Dit vertelde collegevoorzitter Ron Bormans gistermiddag tijdens de vergadering met de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

Rommel en herrie
De in te zetten medewerkers, waar al eerder sprake van was, zullen mensen zo nodig aanspreken op ander ongewenst gedrag. Het kan bijvoorbeeld gaan om het achterlaten van rommel in de kantine en herrie maken in studieruimtes.

Tegelijk met de komst van de veiligheidsmedewerkers zullen de huisregels van de HR worden aangescherpt en komen er sancties voor het geval iemand zich ongewenst blijft gedragen. Om welke sancties het precies gaat, is nog niet bekend.

Abri’s en lijnen
De cmr hamert al een paar jaar op het nemen van maatregelen om het roken bij onder andere de ingangen van de hogeschoollocaties tegen te gaan. Er kwamen (voor zover dat bij een locatie mogelijk was) rookabri’s, belijningen op de pleinen voor de ingangen en er is afgesproken dat mensen elkaar op ongewenst gedrag aan zouden gaan spreken.

Dat laatste blijkt niet op alle locaties goed te werken. Bormans: ‘Ik spreek mensen er bijna altijd op aan maar de reacties zijn vaak niet al te enthousiast. Bij studenten levert het nauwelijks problemen op, bij collega’s wel.’

De maatregelen zullen gepaard gaan met een communicatiecampagne die vooral gericht is op de nieuwe studenten.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Strenger rookbeleid vanaf september

 1. Super! Het is zo triest dat mensen alsnog vlak voor de deur gaan staan terwijl toch duidelijk is dat dat niet mag. Bij rochussenstraat staan abdis en zelfs een hout apreskigeval handig toch sta je droog maar staan ze alsnog erbuiten… Wel raar om juist op nieuwe studenten te focussen terwijl problemen bij aanspreken vooral docenten liggen aldus de collegevoorzitter.

 2. Vind het zonde dat er mensen bij de voordeur moeten staan opletten voor die twee seconden dat je daar door de rook loopt. Het zou prettiger zijn als er mensen waren die studenten terugroepen als ze hun rotzooi bij de computers laten liggen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top