Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

WdKA enorm geschrokken van ‘gipsincident’

Gepubliceerd: 20 January 2015 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Willem de Kooning Academie zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn van de performance waarbij studente Jelena Dolgopol afgelopen maandag in gevaar kwam. Zij liet zich vlakbij de Laurenskerk in gips gieten en moest daarna door hulpdiensten worden bevrijd.

gips

Het gips werd sneller hard dan Jelena had gedacht, ze kreeg het benauwd en raakte in paniek.

‘Niet goed doordacht’
Naast de schrik is er bij de WdKA, staat in het statement dat de kunstacademie heeft verstuurd, ook de blijdschap dat de act uiteindelijk goed is afgelopen. ‘Het was een niet goed doordachte actie, maar gelukkig gaat het goed met haar.’

Jelena is vierdejaars studente autonome beeldende kunst. Ze voerde de act, die een ‘wedergeboorte’ moest voorstellen, samen met vier vrijwilligers op eigen houtje uit. ‘Het betrof geen officiële opdracht. Ze heeft wel met docenten en begeleiders gesproken over haar eindproject maar daarbij informatie over de uitvoering achtergehouden. Was alle informatie bekend geweest, dan zou ze vanuit de academie geen toestemming krijgen’, aldus de academie.

‘Indringend gesprek’
De directie van de WdKA heeft een indringend gesprek gevoerd met de studente, die zich realiseert dat ze fout is geweest. Jelena zal de boetes die ze heeft gekregen, in totaal 390 euro voor verstoring van de openbare orde en voor het achterlaten van rotzooi, volgens de WdKA zelf betalen.

Berichten in verschillende media dat Jelena alleen door een rietje kon ademen, spreekt de academie tegen. ‘Ze had een grotere luchtpijp ingebouwd. En ze heeft ook veel ervaring met performances met gips. Daarbij was ze niet helemaal ingegipst en zat het gips niet direct op haar huid. Wel is ze per ongeluk verkeerd om in de daarvoor bestemde kist gaan liggen.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to WdKA enorm geschrokken van ‘gipsincident’

  1. Over dit incident valt wel het nodige te zeggen, of men dat nu leuk vindt of niet. De onderhavige performance was – hoewel geheel onbedoeld – nu eindelijk geen voorbeeld van conceptuele kunst waar niemand op zit te verwachten en die slechts tot slaperigheid, verveling en ergernis aanleiding geeft. Wat we hier zagen was een beeldend kunstenares die – zij het een tikkie onbedoeld – opereerde op het scherp van de snede en gewoon – puur instinctief – het grensgebied tussen leven en dood opzocht, en da’s – in artistiek opzicht – altijd goed. Van Gogh maltraiteerde zichzelf met een blaffer in de velden rond Auvers, zette een houwdegen in zijn oor en een studente van de Willem de Kooning is op eigen gelegenheid het grensgebied tussen zijn en bijna niet meer zijn aan het verkennen.
    Of ze boeteplichtig is, mag trouwens worden betwijfeld. Wie op zijn zolderkamer een nog brandende sigaret laat liggen en door hulpdiensten moet worden bevrijd, krijgt – voor zover ik weet, ook geen boete. De noodzakelijke inzet van de brandweer gaf natuurlijk een extra dimensie aan haar performance. De grens tussen het ware leven – de opgetrommelde hulpdiensten – en pure kunst werd moeiteloos geslecht. Daar kan ik slechts diepe bewondering voor opbrengen. Levende kunst met bijna fatale afloop, spannender krijg je het ècht niet.

  2. Ik vind het gewoon een hele domme actie. Waarom zou de maatschappij de kosten moeten dragen van dit soort idiote acties. Het is terecht dat ze haar hiervoor laten opdraaien.

  3. @Arjan Met uw manier van beredeneren kan rare idiote actie als kunst aangemerkt worden. Bij deze “performance” zijn hulpdiensten te hulp geschoten. Hulpdiensten die op dat moment dus bezet waren voor andere incidenten. Ze is volledig boeteplichtig, wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.

  4. @Hoi Remy. Blijft een interessant project met onbedoelde dimensies. Ik neem aan dat u de fimpjes kent van de performance-kunstenaar, Nederlander zelfs, die eind jaren ’60 de gewoonte had zich o.a. van gebouwen af te laten rollen. Dit werd dan gefilmd en 40 jaar na zijn onverhoopte dood – hij kwam om tijdens een performance – nog in Boymans vertoond.
    ‘k Neem aan dat de assistenten van Dolgopol wel gefilmd hebben tijdens haar performance. Materiaal dat zich zonder meer laat bewerken en opgeblazen kan worden tot iets moois en groots.De enige fout die men hier maakt is direct te gaan stellen dat het om een ‘mislukt kunstproject’ zou gaan. Het is in alle opzichten geslaagd. De kunstenares heeft het – godzijdank – overleefd, de uitstraling was maximaal en het ging ergens over. Als een moderne Sneeuwitje moest de kunstenares uit het gips worden gehakt door een heroïsche brandweerman, op een plein naast een kerk notabene. De argeloze kunsthistoricus zou er een verwijzing naar 11/9 in kunnen zien…
    En niet meteen beginnen te zanikken over boetes als plaatselijke overheid. Had de kunsetnares een vergunning om daar, op dat moment een performance te houden? Zo ja, dan moet je geen boete opleggen, Zo nee, dan was ze inderdaad in overtreding maar voor de Schone Kunsten moet je zo nu en dan iets overhebben.
    Uw mening dat de hulpdiensten op dat moment ‘dus bezet waren voor andere incidenten’ is misschien onjuist en getuigt wellicht van een denkfout. Brandweerlieden zijn dolblij als ze uit mogen rukken en een mensenleven kunnen redden, en aan beide vereisten is voldaan.
    Kortom: mooi verhaal dat gelukkig goed is afgelopen. Maar de onbedoelde dimensies blijven natuurlijk tot de verbeelding spreken…

  5. Denk niet dat de brandweerlieden dit nou zo leuk vonden. Die redden liever het leven van iemand die ècht in levensgevaar is en zich niet vrijwillig in levensgevaar laat verkeren. Daarbij komende dat deze brandweerauto nu ‘gebruikt’ is voor een of ander meisje dat zich vrijwillig in een gevaarlijke situatie liet participeren.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top