Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wij en zij. En voetbal

Gepubliceerd: 31 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Anoniem 1

Wat riep mijn eerste blog veel reacties op! Helaas veel negatieve. Ik vind het niet jammer dat men tegen mij als persoon is om WIE ik ben en wat ik inhoudelijk geschreven heb, maar eerder en vooral dat ik negatieve reacties ontving om WAT ik ben, namelijk een Marokkaanse Nederlander, een moslim en een Anoniem-hetende persoon.

Ik vond het verdrietig om een comment te lezen waarin de schrijver zich afvroeg waarom Profielen een moslim het podium biedt. Het constant denken in wij en zij doet mij iedere keer pijn.

Ik vind het altijd prachtig als het Nederlands elftal speelt. Ik keek zaterdag naar de wedstrijd tegen Turkije en dacht: dat is eigenlijk een afspiegeling van onze samenleving. De diversiteit op het veld lijkt sterk op die van Nederland. En niemand die zich drukt maakt over, of überhaupt kijkt naar, de afkomst van een speler wanneer die scoort, want wij scoren als team en wij juichen als land: een en al eenheid, broederschap, liefde en vreugde.

Wanneer men de oranjeliederen scandeert, ervaar ik dat als een bijdrage aan het sociale systeem. Hierdoor voel ik mij met velen in dit land verbonden en krijg ik een gevoel van cohesie en dat draagt bij aan een vaak positieve sfeer.

Voetbal is een prachtige religie, zo niet de mooiste.

Of toch niet? Over de hele wereld haten de twee grootste clubs van meestal de twee grootste steden elkaar, over de hele wereld heb je voetbalhooligans die uit zijn op haat en geweld. Radicalen en extremisten. Over de hele wereld hoor je in alle voetbalstadions de meest vreselijke en racistische leuzen en teksten.

Ik zie parallellen tussen de voetbalreligie en mijn religie (islam). Beide worden sterk beïnvloed door de mensen en kunnen worden misbruikt. Bij beide zijn er vaste rituelen, gebruiken en emoties. Ze zijn niet ontstaan om geweld en haat te prediken, ook al gebeurt dat wel degelijk door een minderheid die een sterke invloed heeft op ons dagelijks leven. Voetbal en religie zijn er juist om een verlossing te zijn voor al het negatieve, voor al het kwaad en verderf.

Misschien is het voor veel mensen makkelijker om te denken in termen van ‘wij’ en ‘zij’. In mijn geval graag een ‘wij’ die goedwillend zijn en willen werken aan een positief bestaan en ‘zij’ die haat prediken, andersdenkenden buitensluiten en soms zelfs geweld gebruiken. Laten we dus samen goedwillend zijn, onze harten zuiveren van al het negatieve en samen zorgen voor een wij-samenleving waarin het er niet toe doet wat je bent, maar wie je bent.

Vrede zij met jullie.

De naam van de auteur is op verzoek van de auteur verwijderd of in ‘Anoniem’ veranderd.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

19 Responses to Wij en zij. En voetbal

  1. Duidelijk beschreven en een sterke boodschap. Keep up the good work Rachid!

  2. Ik vind je vergelijking tussen voetbalreligie en religie in het algemeen goed gevonden. Ook bij voetbal heb je een harde kern die het verpest voor de rest. Veel mensen begrijpen dat de vernielingen in Rome door Feyenoord-hooligans niet representatief is voor alle supporters van Feyenoord. Maar als het om religie gaat hebben mensen meer moeite dit te begrijpen.

    Ik denk dat mensen die in “wij” en “zij” denken het zelf niet al te best hebben en graag iemand de schuld willen geven van hun problemen. Zolang de zij-groep het in hun ogen beter doet dan zij zelf, zullen ze altijd op deze manier blijven denken.

  3. Opnieuw een interessant stuk Rachid. Vind de vergelijking tussen voetbal en religie een mooi voorbeeld. Een hooligan is geen representatie van een voetbalclub, maar meer van zijn eigen gebreken als individu. En ook een terorrist is geen representatie van zijn geloof, maar meer een extreme uiting van zijn eigen interpretatie. Hoop dat de postieve ”Wij” groep zich inderdaad wat meer gaat laten gelden. Hoop snel op meer blogs!!

  4. Trek je niks aan van die pannenkoeken, ze zijn zelf gewoon op zoek naar een podium. Wij en zij is voor mensen die zich per se met een groep willen profileren. Dan kunnen ze namelijk niet persoonlijk aangevallen worden wat ze bij jou wel kunnen. Blijkbaar kunnen ze het niet verkroppen dat Nederland (en de wereld) een grote melting-pot aan het worden is. Zolang religie iets persoonlijks is en niet opgedrongen wordt, moet het geaccepteerd worden.

    Blijf vooral doorschrijven!

  5. Hoi Rachid,

    Sterk stuk!
    En Profielen, mooi dat jullie een platform bieden voor diversiteit.

    Ik doe voor mijn (SPH) scriptie onderzoek naar dit onderwerp (radicalisering, polarisatie, etc) en het lijkt mij interessant om niet alleen mijn westerse visie te beschrijven, maar ook in gesprek te gaan met (niet radicale) moslims. Zou jij misschien een keer hierover met mij willen praten? Ik hoor het graag. Je kunt me mailen via mijn schoolmail -> 0854215 is mijn studentnummer. Ik hoop dat dit niet wordt gezien als commerciële boodschap!

    Hartelijke groet,
    Marieke

  6. Geweldig stuk. Eindelijk valt er wat te lezen wat de mens doet verbinden, eindelijk iemand die het begrijpt! Ga zo door meneer

  7. Hoi Rachid, ik heb niks tegen jou en je lijkt mij een heel aardige jongen. Maar waarom mag ik mijn mening niet geven over wat ik van de islam vindt? Ik geloof dat Jezus de zoon van God is en dat Hij stierf voor onze zonden. En dat Hij de enige is die de mens kan redden.

  8. @H.
    Wat voegt de opmerking dat jij gelooft in Jezus toe aan jouw comment en de discussie? Je geeft je mening niet, je dringt je geloof aan andere op. Mensen als jij geven geloof een slechte naam.

  9. Heel mooi Rachid! Kan iemand een link sturen van zijn vorige post waar hij naar refereert?

  10. Hup ‘Anoniem’! Je verwoordt het mooi. En wat ik van religie of de islam vind, is in deze context niet relevant (hint).

  11. ‘Anoniem’, begrijp me niet verkeerd. Ik heb nooit enige vorm van haat naar moslims gehad. Ik heb de betreffende comment op je eerste blog niet gezien, maar zag wel dat 1 reactie was verwijderd. Ook zag ik dat deze reactie erg veel weg had van de naam waaronder ik jou telkens aanschrijf. Ik was dit echter niet. Ik wilde graag dit mogelijke misverstand uit de wereld hebben.

    Het belang van het samen brengen van niet westerse allochtonen, met daarbij vooral de moslims als grote groep, met de rest van de samenleving vind ik een mooi en goed doel. Ik steun je daar ook in. Echter de reactie die je opriep bij mij is dat jij in je vorige blog vond dat de autochtone nederlander meer moet doen voor de allochtone nederlander. Ik was het daarmee oneens.

    Ik moet zeggen dat je een mooie vergelijking maakt in je stuk. Ik geloof dat we qua zienswijze niet heel ver uit elkaar staan, maar dat we enkel de verantwoordelijkheid ergens anders neerleggen. Dit zal wel komen door ons verschil in afkomst en opvoeding. Ik zal je stukken denk ik wel blijven lezen.

    Succes!

  12. Zeker goed dat er aandacht is voor diversiteit, het onderwerp moet wat mij betreft breder getrokken worden en is voor iedereen in Nederland van belang. Goed beschreven Rachid! In het volgend schooljaar geven we op het RAC een keuzevak ‘super omgaan met diversiteit ‘ iedereen is welkom…!

  13. Hele nice vergelijking, petje af gast. Focus op het goede. Vrede zij met je!

  14. Ben echt een fan van jou! Kan me erg vinden in jouw verhalen. Keep up doing the good work en ik zal blijven lezen!
    Goshh zoo jammer van die negatieve comments, come on people tis 2015, waar maak je je nou druk om wat voor religie, kleur, geslacht of naam iemand heeft. #losers

  15. Hey ‘Anoniem’!
    Als mensen niet met je in discussie kunnen gaan over verschillende zienswijzen, dan geef je ze toch even een lesje maatschappijleer ;)? Nodig ze maar uit in de klas!
    Goed geschreven!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top