Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wij zijn de economische gelukzoekers, niet zij!

Gepubliceerd: 8 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Anoniem 1

Eergisteren zag ik een filmpje van een Syrisch jongetje dat een sterke boodschap had richting de Europese leiders namelijk: stop de oorlogen en de wapenhandel in onze landen en wij hoeven niet te vluchten richting Europa.

‘Makkelijker gezegd dat gedaan broertje’, dacht ik. Onze belangrijkste grondstoffen halen wij uit jullie landen. Wij blijven graag economische Europese gelukszoekers en daarom hebben wij jullie landen gewoon nodig.

Gisteren las ik een prachtig artikel in De Standaard: ‘Helft Europese vuurwapens in Midden-Oosten komt uit België’. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn goed voor zowat zestig procent van de Europese export. Terecht reageerde een goede vriend van me met de vraag wat de eigenlijke betekenissen van de wapenleveranties zijn: De AK47 staat voor mensenrechten, de M16 voor democratie, de M4 is wat lastiger te plaatsen maar staat symbool voor humanisme en de zogenaamde vrijheid van meningsuiting, aldus de vrome en vredelievende EU.

De hypocrisie van sommige Europese regeringen is om te kotsen, zo ook die van onze regering. Wij doen graag mee aan oorlogen, bijvoorbeeld in Irak, onder de valse belofte om vrijheid en democratie te brengen, maar tegelijkertijd steunen we al decennia lang Arabische tirannen. De geloofwaardigheid van veel leiders is dan ook flink minder geworden en hun menselijkheid is ver te zoeken.

Electorale successen gaan voor mensenrechten, een stem van een kiezer gaat voor een verdronken kindje en egoïsme boven moraliteit.

Gelukkig bestaan buiten de kleine groep Arabische dictators, Europese leiders en racisten ook nog veel welwillende en voorbeeldige burgers.

Het is een feit dat er in de wereld allerlei tegenpolen zijn. Zoals er negatief ingestelde mensen bestaan, bestaan er ook positieve ingestelde mensen. Zoals er bekrompen mensen bestaan, bestaan er ook ruimdenkende mensen. Ik ben dan ook trots op iedereen die behoort tot de welwillende, positieve, ruimdenkende personen die zich de afgelopen tijd hebben ingezet voor allerlei initiatieven, ongeacht iemands kleur, religie of sekse.

Die zich gewoon hebben laten leiden door menselijkheid, liefde en broederschap. Zoals het hoort.

‘Anoniem’

Ontmoet studentcolumnist ‘Anoniem’

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Wij zijn de economische gelukzoekers, niet zij!

  1. Goed gesproken. Sommigen zijn zo hypocriet als wat.

  2. Syrie heeft nauwelijks grondstoffen – het pompt minder olie op dan Nederland – en is al sinds 1963 niet onder welke Westerse invloed dan ook. En toch draaikonten we net zo lang totdat het Westen de schuld heeft.

  3. Het verdronken jongetje woonde in Turkije met zijn vader en werd financieel gesteund door de zus van die vader. Het slechte gebit moest echter hersteld worden en dit zou 14.000 dollar kosten, wat de zus niet kon betalen. Toen besloot de vader de gok te wagen om naar het westen te trekken omdat daar financieel betere mogelijkheden lagen voor het gezin. De oorlogen zijn verschikkelijk, maar de bron wordt minimaal aangepakt. Het verbeteren van de situaties daar is een duurzamere oplossing dan hier alles en iedereen plaatsen.

    de media bombarderen elke aandoenlijke foto tot nieuw gezicht van de vluchtelingencrisis, maar het ligt net aan welke kant je support of dat je het verhaal gelooft of niet.

  4. Dat is dus het hele probleem. Omdat Syrië die grondstoffen niet heeft, is er zo superlang gewacht met ingrijpen, terwijl er elke dag heel veel mensen dood gingen en nog steeds gaan. Er waren immers geen grondstoffen net als in Irak, dus het Westen had er geen zin in.
    Nu ondervinden ze daar de gevolgen van met IS en iedereen die op de vlucht is geslagen.

    Ik vind het echt hartverwarmend om te zien hoeveel mensen iets doen om te helpen, hoe klein het ook is. Alle kleine beetje helpen.

  5. Mooi geschreven klasgenoot, laten we dan ook die ”negatieve sfeer” in de wereld omzetten in positiviteit.

  6. Het is erg gemakkelijk om de schuld van alles wat fout is in de wereld af te schuiven op (onder ondere) onze regering en de defensie industrie.

    Dit is wel heel kort door de bocht. Op welke feiten is dit artikel gebaseerd?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top