Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

41 uur wakker

Gepubliceerd: 4 March 2016 • Leestijd: 8 minuten en 35 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vanwege een feestje of deadline wil ik nog weleens een nachtje overslaan. Dat eindigt altijd hetzelfde: ik ga wazig zien en dan is het ook meteen afgelopen. Maar wat gebeurt er als je toch doorgaat? Er is maar een manier om daarachter te komen: zo lang mogelijk wakker blijven. En dat deed ik.

Potret foto

Tekst & fotografie Florantijn van Spronsen

1 UUR Ik googel er gretig op los om mijn verwachtingspatroon helder te krijgen. De zoekopdracht ‘vier dagen wakker’ leidt mij – nogal wiedes – naar een internetforum waar ervaringen met drugs gedeeld worden. Onder het topic ‘Wat is jouw periode langst wakker onder pep?’ tref ik mooie anekdotes aan. De hallucinaties en paranoia-aanvallen schijnen flink heftig te zijn. De kater na het avontuur baart mij wel wat zorgen. Maar ik stel mij gerust met de gedachte dat zij dit op een dieet van xtc, MDMA, pep, ketamine en 2CB hebben beleefd. Als ik dat niet doe en gezond eet, moet de kater wel meevallen.

Bij de Etos scoor ik wat vitaminepillen en bij de Albert Heijn sla ik een halve volkstuin aan groente en fruit in. Een pak koffie en wat blikjes cheap ass energydrink krijgen ook een plaats in mijn blauwe mandje.

6 UUR Om nog extra energiebronnen aan te boren, beland ik in De Tuinen. Tussen oneindige varianten esoterische oliën en superfoods zoek ik naar een kruidenmelange met energieke eigenschappen. Een winkelmedewerkster vertelt haar collega dat ze het jammer vindt dat ze de smaakstoffabriek gaat verlaten, ‘want je hebt echt een leuke persoonlijkheid’. Ik zie door de potjes de winkel niet meer en vraag de vrouw met de leuke persoonlijkheid om hulp.

‘O god, wat doe je jezelf aan?’ vraagt ze enigszins bezorgd, wanneer ik haar vertel wat ik van plan ben. Bereid om te helpen is ze gelukkig wel.

‘Je moet iets hebben met guarana.’ Een plantje dat van nature veel cafeïne bevat, legt ze me uit. ‘Wil je je ook goed kunnen concentreren?’ Ginseng wordt het tweede bestanddeel.

Met honderd tabletten in de hand wens ik haar succes met haar verdere carrière.

10 UUR Ik leg mijn plan voor aan een vriend. Aldo is kunstenaar, woont in Berlijn en daarom ga ik er gemakshalve van uit dat hij ervaring heeft met dit type uitputtingsslagen. Hij stelt me niet teleur. Van vrijdag tot zondag, ongeveer zestig uur, is zijn record, vertelt hij me aan de telefoon. Vervolgens heeft hij zich tot en met donderdag depressief in zijn slaapkamer opgesloten. Die gedachte maakt me wel wat angstig. ‘Ik ben blij dat ik geen gun had’, voegt Aldo er nog aan toe. Hij kijkt uit naar de resultaten van mijn experiment. Twee waardevolle tips geeft hij me nog mee: goed eten en drinken en vooral niet in slaap vallen.

Inkakken is bijpakken, zag ik onlangs in een studentenhuis staan. Een kleintje dan.

11 UUR Mijn zus heeft twee jaar lang in een laboratorium door een microscoop naar hersenen gekeken. Ze mocht er zelfs op promoveren. Ik probeer bij haar medisch advies in te winnen, maar veel wijzer word ik er niet van. In plaats van een rationele wetenschapper heb ik een bezorgd familielid aan de telefoon.

‘O, nee toch’, hoor ik haar zeggen. ‘Als je te lang wakker blijft kan je last krijgen van psychotische klachten.’

‘Zijn die blijvend?’ vraag ik.

‘Nee, wel tijdelijk.’

Geen zorgen dus. Ik beloof haar plechtig dat ik mijn bed in duik als ik denk gek te worden.

13 UUR Het is pas 22.00 uur, en ik ben potjandorie aan het inkakken. Tijd voor guarana. De ginseng kan wellicht het verlies van hersenweefsel compenseren dat een nachtje skippen al kan veroorzaken, zo lees ik in een onderzoek van Uppsala University.

17 UUR Ik heb een zee van tijd, maar hoe ik deze moet invullen? Geen idee. Niets is vermoeiender dan verveling. Het brengt me wel op de geniale Facebookpagina ‘1001 tips om wakker te blijven’. Een kleine greep: schijn met een zaklamp in je gezicht (lichten aanlaten helpt ook) of kijk in je keukenkast of er iets over de datum is.

19 UUR Ik heb vaak genoeg een nachtje doorgehaald, maar dat was nooit alleen. Ik heb wel gezelschap van een kat, maar die slaapt.

21 UUR Ik zit nog steeds vrij doelloos achter mijn bureau. Buiten wordt het langzaam licht. Eindelijk komen we ergens, alsof ik de Belgische grens passeer op weg naar Frankrijk.

Ik app wat heen en weer met Paul. Hij woont in Beijing en geniet van zijn lunchbreak. In China is het gebruikelijk (lees: verplicht) om je na werktijd naar de tering te zuipen. Dat gaat er vaak zo heftig aan toe dat Paul zonder te slapen aan een nieuwe werkdag begint. Hij valt dan terug op Adderall, een ADHD-medicijn uit Amerika. In Nederland wordt het niet voorgeschreven. Maar de Amerikanen doen wel aan bezorgen.

24 UUR Tweemaal klokje rond. Nu gaat het om het echie. Mijn reactievermogen is verminderd en vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 1,0. Vanaf nu ben ik volgens de wetenschap prikkelbaar en is concentreren moeilijk. Voelt nog niet zo.

30 UUR Alles wordt langzaam een beetje troebel. Ik vergeet wat ik aan het doen was. Ik zet muziek aan om wakker te blijven, maar space daar meteen op weg. Ik hoor mijn telefoon afgaan, maar die gaat niet af.

31 UUR Mijn handen voelen koud aan. Ik typ een mailtje. Dat gaat soepel, maar lezen wat ik geschreven heb gaat niet. Het is een verrassend tussentijds resultaat. Ik ben wel vaker zo lang wakker, maar had daarbij nooit ergens last van.

Ik vraag me af of m’n veters wel goed vastzitten. Ik ga naar buiten, ik moet even naar buiten. Mijn veters voelen los. Ik ga door mijn knieën en leg een dubbele knoop. Na een paar stappen voelen mijn veters weer los. Ik moet met iemand praten. Ik bel Tim, mijn huisgenoot. Dan Aldo. Niemand neemt op. Ik ben alleen. Ik voel de controle langzaam wegglijden. Ik pak een bankje aan het water en staar voor me uit. Twee mensen kijken me vanaf hun woonboot aan. Niet dat ik hier niet mag zitten, maar ze houden me in de gaten. Ik voel hun blikken, ze branden. Ik ga de controle verliezen. Ik ga. Boem! Ik voel een schokgolf door m’n lichaam gaan en word kort daarop uit mijn lijf geslingerd. Ik zie mijn lichaam zonder ziel en ben als de dood dat deze wordt overgenomen door een onbekende persoonlijkheid. Iemand kan er nu zo met mijn lichaam vandoor gaan. Dit is het begin van een psychose. Hier stopt alles.

De huizen hangen scheef over mij heen. Ik verlies controle, mijn hoofd wordt lichter.

Ik keer terug. Ik zit weer rustig op het bankje. Niet verstandig om hier te blijven, denk ik. Als ik terug naar huis loop, raak ik weer in paniek. De huizen hangen scheef over mij heen. Ik verlies weer controle, mijn hoofd wordt lichter. Totdat mijn telefoon gaat, het is Aldo.

‘Wat goed dat je belt, het is hier een beetje raar’, zeg ik.

Ik heb de controle aan Aldo overgedragen. Een vertrouwde stem leidt me naar huis. Voor de zekerheid doe ik mijn balkondeuren dicht.

Potret fotos

32 UUR Ik trek mijn kleren uit en ga op bed liggen. Ik heb het warm, koud en dan weer warm. Ik ben flink aan het zweten. Ik wil slapen, stoppen. Maar ik sta nog stijf van de adrenaline vanwege de schokgolf op het bankje. Ik bel Tim. Hij komt eraan, zegt hij.

34 UUR Tim is er. Ik kom tot rust en val in slaap. Als ik wakker word, denk ik acht uur geslapen te hebben, maar het was maar een halfuur. Ik sta op en Tim vertrekt. Mijn benen voelen warm aan, maar voor de rest is alles weer normaal. Ik vraag me af waarom het mis is gegaan, want extreem lang wakker was ik niet. Optie 1: ik was al die tijd alleen. Optie 2: guarana en ginseng gaan niet samen. Optie 3: ik heb de hele tijd negatieve verhalen over slaapgebrek gelezen. Optie 4: ik heb afgelopen weekend al een nacht overgeslagen. Maar optie 5 lijkt mij het meest plausibel: een combinatie van alles.

Mijn urine is gifgroen en mijn voeten zijn rood en opgezwollen.

37 UUR Ik beschik weer over een stabiele geest. Mijn urine is gifgroen en mijn voeten zijn rood en opgezwollen.

39 UUR Het is nacht geworden en ik begin moe te worden. Inkakken is bijpakken, zag ik onlangs in een studentenhuis op de muur gekalkt staan. Een kleintje dan. Ik ga even liggen en zet drie wekkers op mijn telefoon over vijf, tien en vijftien minuten. Ik mag niet in slaap vallen.

0 UUR, DE TWEEDE RONDE Ik schrik wakker. Een nachtmerrie. Als ik op mijn telefoon kijk, word ik met een andere ramp geconfronteerd. Zeven uur ben ik weggeweest; mijn experiment is mislukt. Ik zet een kop koffie. Na de eerste slok besluit ik opnieuw te beginnen.

2 UUR De koffie doet zijn werk, maar ben nog wat gedesoriënteerd. Ik neem me voor me minder bewust te zijn van mijn project door er minder over te lezen. Vanaf nu ben ik gewoon toevallig non-stop wakker.

7 UUR Als je twijfelt of je last van een humeurtje hebt, is een bezoek aan de Albert Heijn altijd een goede testcase. Het is druk, voor winkelwagentjes is het langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Ik vang een welles-nietesdiscussie op over de stelling: smeerkaas is lekker.

Zonder sigaretten kom ik thuis. Mooi, ik heb nu het stadium van humeurigheid én vergeetachtigheid al bereikt. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik mijn tweede poging met die voorsprong begonnen ben, want het begint onderhand een tijdrovend projectje te worden. Ik wil de hallucinaties toch nog meemaken. Maar wanneer die komen, weet niemand.

25 UUR Ik word vergeetachtig, duizelig, ik waggel en mijn gaapfrequentie is mijn ademfrequentie geworden. Gisteren lijkt een week geleden, eergister een eeuwigheid.

30 UUR Ik heb moeite om uit te rekenen hoe lang ik wakker ben. Ik neem een douche als opkikker, maar smeer me in met shampoo en doe douchegel in mijn haar.

31 UUR Het wordt weer licht in mijn hoofd. Ik staar naar een filmpje over surfen. De golf komt uit mijn beeldscherm. Mijn benen voelen koud en warm tegelijk.

Dan breekt een kort moment van hallucineren aan. Een vogeltje op het balkon blijkt in werkelijkheid een tak te zijn. De marmot in de badkamer is na goed inspecteren niet meer dan een sok.

Ik stel me voor hoe het zou zijn om door de CIA ondervraagd te worden die slapeloosheid gebruikt als martelmethode.

32 UUR Ik heb een trauma opgelopen van mijn vorige sessie. Ik ben bang dat ik weer gek word. Ik ga naar de slaapkamer en voer hardop gesprekken met mezelf. Praten lucht op. Ondertussen val ik af en toe weg: microslaapjes.

38 UUR Ik stel me voor hoe het zou zijn om door de CIA ondervraagd te worden, die slapeloosheid gebruikt als martelmethode.

‘Zo, Florantijn, waar was jij op 11 september 2001 en wat was je aan het doen?’

‘Geen idee.’

‘Denk eens goed na.’

‘Nadenken zit er momenteel niet in, meneer.’

‘We hebben bewijs dat jij betrokken was bij de aanslagen op het WTC.’

‘O ja? Nou als jij het zegt… Dan is dat misschien wel waar.’

41 UUR Ik weet niet hoe deze beslissing tot stand is gekomen, maar plots lig ik in bed. Ik vertrouw erop dat ik een juiste afweging heb gemaakt en sluit mijn ogen. Dertien uur later word ik wakker.

Door te weinig slaap vergiftig je jezelf

41 uur wakker. Wat doet dat met je? Neuroloog Hans Hamburger, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) legt uit.

Waarom worden we eigenlijk moe aan het eind van de dag?
‘Wanneer je zestien uur wakker bent, hopen afvalstoffen zich in je hersenen op en raak je vermoeid. Als je dan gewoon naar bed gaat, worden deze afvalstoffen weer afgevoerd.’

En als je toch wakker blijft?
‘Dan ben je jezelf in feite aan het vergiftigen. Bepaalde hersenfuncties zullen uitvallen, waardoor je slechter in staat bent om rationeel te kunnen nadenken. Emoties kunnen heel heftig worden, waardoor je paniekaanvallen en zelfs psychoses kunt krijgen.’

Een nachtje doorhalen is dus niet zonder risico’s?
‘Een keer een nachtje overslaan valt nog te overzien, maar door chronisch slaaptekort kan blijvende schade ontstaan. Het kan van invloed zijn op de stofwisseling, omdat glucose slechter wordt opgenomen als je weinig slaapt. Dat zie je veel bij gamers. Die zijn vaak dikker, omdat ze de hele nacht achter hun spelcomputer zitten.’

Slapen jongeren over het algemeen te weinig?
‘De overvloed aan beeldschermen en groeps-apps houden jongeren onnodig lang wakker. Maar ook door alcohol wordt de slaapkwaliteit minder. Studeren wordt moeilijk omdat het proces van onthouden zich tijdens de slaap in de hersenen afspeelt.’

Als je toch een kort nachtje hebt gehad, is het dan mogelijk om het tekort aan slaap later in te halen?
‘Het compenseren van slaap is niet makkelijk. Als je een uur te weinig slaapt, zul je de volgende nacht anderhalf uur extra moeten slapen.’

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to 41 uur wakker

 1. Nouja ik ben ook een keer 48 uur wakker gebleven om te gamen. Zo heel speciaal is dat niet heel veel gamers doen het. Als je iets kan vinden wat je echt leuk vind dan zijn die 48 uur zo voorbij.

 2. Ik maakte er geen blog van ofzo maar deed het gewoon net zoals veel mensen doen. Ik snap het doel van het artikel ook niet echt.

 3. Ik vind het wel een interessant artikel. Ik heb ook eens een nachtje overgeslagen, nadat ik superlaat thuis kwam na het stappen. Ik heb uiteindelijk niet zoveel moeite gehad om wakker te blijven, omdat ik constant ‘bezig’ was. Interessant om te lezen wat er eigenlijk in onze hersenen gebeuren, wanneer we te lang wakker blijven & hoe zwaar het eigenlijk is om dit te experimenteren zonder echt ergens mee bezig te zijn.

 4. Ja k ben nu 28 uur wakker en ben positief op covid maar k kan niet slapen voel me gewoon fit weer ben maar 2 dagen ziek geweest maar nu wil gwn slapen en dan doen k men ogen dicht en begin in me ogen dingen te zien en te beelden en alemaal dingen in me hoofd waar k over na denk maar dan kij snel. Ik word gek van mezelf als k probeer te slapen dus als k wil slapen zorgt dat er voor dat lk niet kan slapen en k heb de hele tijd het nummer van eazy e its on in me hoofd dus dat is soort van geluk bij een ongeluk

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top