Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

‘Je bent het helaas niet geworden’

Gepubliceerd: 17 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Annick

‘Je bent wel erg jong’, was haar antwoord toen ik aan haar vroeg waarom. Er waren oudere kandidaten die meer ervaring hadden in het vakgebied, waardoor zij beter pasten bij de functie. Die uitleg kon ik begrijpen, maar het blijft toch pijnlijk om te horen.

Foto van Annick Schavemaker

Dit was de eerste keer dat ik me realiseerde dat jong zijn ook in je nadeel kan werken. Ik zat in de trein naar huis na een sollicitatiegesprek bij een bank voor mijn eerste stage en ik werd vrijwel meteen gebeld: ‘Je bent het helaas niet geworden.’ Het nieuws dat je nooit wilt horen na zo’n gesprek. Balen, maar dat kan natuurlijk gebeuren. Ik wilde wel graag weten waarom, zodat ik mezelf kon verbeteren voor mijn volgende gesprekken. Deze reactie had ik echter niet verwacht en aan mijn leeftijd kan ik natuurlijk niets veranderen. Een typisch gevalletje van nutteloze feedback.

Sinds het eerste jaar dat ik op de Hogeschool Rotterdam zit, ben ik altijd de jongste van de klas geweest. Aangezien ik nooit ben blijven zitten en direct vanaf de middelbare school aan het hbo ben begonnen, ben ik nu 19 jaar oud. Zelf vind ik het eigenlijk niet zo gek om direct vanaf de havo naar het hbo te gaan, maar in de praktijk zijn er op mijn opleiding toch weinig derdejaarsstudenten zo jong als ik ben.

Tijdens het gesprek, met een man en vrouw van de bank, bracht ik het feit dat ik de jongste van de klas ben ter sprake. Ik weet niet precies meer waarom ik dat zei, maar de vragende blikken die volgden, waren duidelijk. ‘Hoe oud ben je dan?’ Toen ik antwoord gaf, merkte ik wel dat ze er een beetje van schrokken.
Als je goed kan merken dat iemand weinig levens- en werkervaring heeft dan zou ik het wat beter begrijpen. Maar als ik hun reactie goed heb gelezen, dan hadden ze in eerste instantie niet verwacht dat ik 19 jaar oud was. Ik kwam blijkbaar niet heel kinderachtig en onervaren over. Daarom vond ik mijn afwijzing niet terecht.

Misschien zit je dit nu te lezen en denk je: ‘big deal, dan zoek je toch gewoon verder’. En dat is ook precies wat ik heb gedaan. Afwijzing hoort er nu eenmaal bij en dat accepteer ik volledig, maar de reden waarom is toch iets wat ik gek blijf vinden. Het zou natuurlijk goed kunnen dat ik ben afgewezen omdat ik te weinig ervaring had. Er zitten immers altijd twee kanten aan een verhaal. Toch hoop ik dat dit voor mij een eenmalige ervaring was en dat ik volgend jaar als afgestudeerde van net 21 jaar gewoon behandeld word als alle andere afgestudeerden.

Annick Schavemaker (19) is derdejaars communicatie en schrijft ook voor de mannenblog Manify.nl.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Annick: ‘Je bent het helaas niet geworden’

  1. Het is inderdaad jammer dat ze alleen naar leeftijd kijken. Ik ben ook wel eens afgewezen omdat ik te oud zou zijn. Ik ben 27 jaar oud.

  2. Zo’n onzin om je af te wijzen op leeftijd. Je zoekt toch niet voor niets een stage…? Meestal zijn stagaires jong, en die komen om zich te ontwikkelen. Merk het ook wel hoor, ben ook meteen na de havo begonnen op het hbo en mensen zijn echt verbaasd van: oh, ga je bijna afstuderen?! Terwijl ik denk… ja ik ben gewoon meteen doorgegaan. Zo gek is dat niet toch!

  3. Als je een sollicitant op gesprek vraagt dan doe je als bedrijf je huiswerk, dan weet je wie je op gesprek komt. Dat zij niet wisten dat je 19 bent vind ik slordig. Volgens mij is het een gemis voor hen dan voor jou.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top