Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Anniek: Werkt zo’n studiepil nou echt?

Gepubliceerd: 25 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Anniek Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nu de lesperiode voor mij alweer bijna voorbij is, komen ook de tentamens weer in zicht.

Foto van Anniek van der Hoek

Bij mijn opleiding geldt voor de helft van de vakken een tentamen en voor de andere helft een portfolio en/of een presentatie. En hoe goed je ook bent voorbereid, zo’n presentatie kan toch zorgen voor dat gezonde beetje stress. Soms zelfs behoorlijk veel stress. Zowel in de voorbereiding als in het presenteren zelf. Hoe fijn zou het dan zijn dat je iets in kan nemen waar je helemaal rustig van wordt?

Onlangs kwamen er studenten op tv die volgens hen dé studeerpil hebben bedacht. Volgens hen zorgt de pil voor een verbeterde concentratie. Precies wat je nodig hebt voor het leren van een tentamen. En dat trekt dan toch mijn aandacht. Misschien is het wel wat voor mij?

Waarom ook niet?

Als ik hier echt wat over wil schrijven, dan moet ik zelf natuurlijk wel een beetje ervaring hebben, dacht ik. Dus ik besloot om eens te kijken of het nou echt werkt. Ik heb niet voor de wonderpil gekozen, maar voor een rustgevend middel genaamd Nervovit. Ook dit middel belooft gouden bergen als het op concentratie aankomt. Volledig gemaakt van het extract van de valeriaanwortel moet het daarnaast ook mijn reactievermogen vergroten. Ik besloot er eentje te nemen en ging aan de slag met een flink aantal opdrachten.

Na zo’n twee uur bezig te zijn geweest weet ik niet goed wat ik van het middel moet denken. Oké, ik heb inderdaad een hoop werk verzet in de afgelopen twee uur. Maar of dat nou per se door dat middel komt? Ik weet het niet precies. Het speelt denk ik ook mee dat ik in een compleet stille omgeving zat. Niemand die me stoorde. Wel lag m’n telefoon vlak naast me, maar die wist ik redelijk goed te negeren. Ik merkte wel dat ik iets minder afgeleid was dan normaal. En ook leek mijn concentratie iets hoger dan normaal. Maar of dat nou echt door dat middel komt? Speelt het aantal uur nachtrust ook niet een rol? Met zo’n negen uur slaap ben je natuurlijk al een stuk fitter dan als je bijvoorbeeld maar vijf uur hebt geslapen. Het is denk ik de combinatie van een aantal factoren die zorgt voor een goede werking.

Ik ben niet negatief, maar ook niet positief. Ik denk dat het per persoon verschilt of het echt werkt. En ook de mate waarin je erin gelooft. Het placebo-effect zal zeker bijdragen aan een ‘betere concentratie’. Ik ga het voorlopig zonder deze pil doen. Hopelijk lukt het dan ook om flink wat werk te verzetten.

Anniek van der Hoek is tweedejaars crossmediale communicatie aan de Rotterdam Academy. Je kunt meer van Anniek lezen op: mignon-et-chouette.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top