Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Bas: Sluit de blanke man niet buiten

Gepubliceerd: 26 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Bas Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Will Smith boycot dit jaar, samen met zijn vrouw, de Oscaruitreikingen. Smith noemde de prestigieuze film-awards te ‘wit’. Heeft hij gelijk met zijn opmerking, of is hij een slechte verliezer?

Bas Koedood +

Wat me opvalt is dat de kaarten van seksisme en racisme in het maatschappelijk debat tegenwoordig makkelijk worden getrokken. De te witte Oscars, het uitbuiten van vrouwen en de Zwarte Pieten-discussie: allemaal de schuld van de blanke, rijke man.

Is dat terecht? Wellicht. Wie de geschiedenis bestudeert, zal opmerken dat er altijd al groepen zijn geweest die achtergesteld werden. Was de overheersende groep vaak blank, man en rijk? Ja. Heeft een gemiddelde blanke man daar nu nog wat aan? Nee.
Ik ben blank en man. Als student ben ik helaas niet rijk. Natuurlijk ben ik in het juiste land geboren en ken ik de geschiedenis. Ik weet van de onderdrukking van vrouwen en anders gekleurden. Ik ben een voorstander van gelijke rechten en vind dat daar ook voor gestreden moet worden.

Ongelijkheid ontstaat denk ik niet zozeer meer door sekse of etnische verschillen, maar eerder door een ongelijke verdeling van geld. We hebben in honderd jaar al vele stappen gezet richting een gelijke(re) wereld. Nu lijkt het me tijd om ervoor te zorgen dat iedereen financieel gezien wat dichter bij elkaar komt. En dat betekent dat we allemaal moeten samenwerken. Ook de blanke man zal zijn deel moeten dragen en daar moet hij ook de kans voor krijgen.

Sluit de blanke man dus niet continu buiten met seksisme- en racismekaarten. De meeste blanken mannen zijn ook voor gelijke rechten en een eerlijkere wereld. Zorg ervoor dat de blanke man niet de volgende onderdrukte groep is.

(Will Smith is trouwens geen slechte verliezer. En om dat te bewijzen ging ik dit jaar uit solidariteit ook niet naar de Oscaruitreiking.)

Bas Koedood is derdejaars student aan de lerarenopleiding maatschappijleer en vierdejaars aan de lerarenopleiding geschiedenis. Hij is artistiek leider en regisseur bij theatergezelschap ShadowProductions (www.shadowproductions.nu).

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Blog Bas: Sluit de blanke man niet buiten

 1. Ik ben diep teleurgesteld in het gebrek aan geschiedkundige inzicht van een toekomstig onderwijzer. Het bevestigen van het stereotype dat een blanke man vaak de overheersende groep is, onderstreept de valse beschuldigingen aan het adres van de blanke man. Ik ga er even vanuit dat meneer Koedood doelt op de Europese koloniën in de Amerika’s, Afrika en het Verre Oosten. Alsof voor de Europeaan arriveerde in deze gebieden er overal pais en vree was? Inheemse volken vochten al eeuwen, zo niet decennia, met elkaar waarbij voor de verliezer de dood de meest vredige optie zou zijn. Dat de blanke man die vele malen effectiever en efficiënter kon betekend niet dat de context waarin dit gebeurde vergeten moet worden. Daarnaast, zijn we de Barbarijse zeerovers alweer vergeten? De Moorse overheersing van het Iberische schiereiland? Het Ottomaanse rijk dat tot Wenen reek? En nog recenter, de Jappenkampen waar onze grootouders nog gevangen hebben gezeten?

  Ik vrees voor de maatschappij nu zelfs de personen die tégen ‘white guilt’ zeggen te strijden, hun ‘white guilt’ bevestigen en accepteren. Daarnaast zal ik maar niet beginnen over gigantische aanname dat we als mensheid moeten streven naar een gelijkere verdeling van financiën. Naar mijn mening zal dit volgen uit een ‘betere’ wereld, en niet de aanleiding zijn tot.

 2. Hoe kan jij zoiets zeggen; ‘Sluit de blanke man niet buiten’?
  Je hebt nooit gevoelt wat ‘de zwarte man’ ooit heeft gevoelt. Je hebt witte privileges waar je je helemaal niet bewust van bent, je zal nooit begrijpen hoe het voelt om je dagelijks buiten gesloten te voelen, lekker makkelijk om te zeggen dat je voor gelijkheid strijdt.

 3. Wat zal de zwarte man van nu moeten voelen dan? AUB niet over slavernij beginnen hun voorvaderen hebben net zo goed hieraan meegedaan. Indirect heeft iedereen bloed aan zijn handen dus geen voortrekken of zogenaamd medelijden voor iets wat hier in Nederland niet aan de orde is.

 4. Het is All Lives Matter.

  Iedereen die zegt Black Lives Matter is bij voorbaat al af in mijn ogen. Slavernij kwam vroeger voor en nu nog steeds. Niet in “blanke landen” maar in Afrikaanse landen met daarin “zwarte”heersers. Probeer de situatie daar eerst maar eens te veranderen en ga niet klagen over te weinig kleur op het witte doek. Wanneer niet de beste meer kunnen winnen dan kan je alle prijzen tegenwoordig met een korreltje zout nemen. Zelfs als iemand meer geluk heeft met zijn geboorteland (en kleur), succes bereik je (in de westerse wereld) zelf en niet op basis van een mildere “hij is anders dus moet meer kansen krijgen” retoriek.

  Ik strijdt voor rechtvaardigheid, niet voor gelijkheid. Kennis, kunde en ervaring moeten beloond worden en niet door een “racistisch”glas worden bekeken en vergeleken

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top