Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Ellen: De laatsten der deeltijd-Mohikanen

Gepubliceerd: 13 May 2016 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Ellen Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wij, de deeltijders die begonnen in september 2014, zijn de allerlaatsten die in deeltijd verpleegkunde op de HR studeren. Na ons zijn de deeltijders op, verdwenen, in rook opgegaan (tenzij je al werkzaam bent als verpleegkundige, maar dan met een mbo-diploma, dan kan het wel).

ellen van de velde

De hogeschool is ermee gestopt, mikt op de grote aantallen. En eerlijk is eerlijk, wij (studenten zoals ik, zonder zorgachtergrond) zijn niet met zoveel.

Toch zijn wij in onze ogen bijzonder. De mix tussen oud en jong, ervaren en onervaren, elders afgestudeerd of beginnend student, werkzaam in de zorg of juist niet…. Iedereen is gemotiveerd. Iedereen heeft een reden om verpleegkundige te willen worden en heeft daar over het algemeen goed over nagedacht.

Er valt in onze klas altijd wel een mening te horen, ervaringen op verschillend vlak worden uitgewisseld. Ieders inbreng is waardevol. We hebben het anderhalf jaar lang goed met elkaar gedaan. De meesten van ons liggen op schema, een enkeling haakte onderweg af of liep vertraging op.

Nu lopen we onze eerste stage. Wij doen dat in de tweede helft van dit jaar omdat een aantal mensen in onze klas zijn of haar baan dan wat langer kon aanhouden. Het is voor de meesten jongleren met dagen, uren en minuten. Gezin, werk, financiën, studie en gezondheid dringen om onze aandacht. Het is soms lastig om alles voor elkaar te krijgen en ik heb bewondering voor mijn klasgenoten die dat toch maar voor elkaar krijgen.

Docenten zijn uitgesproken over ons. We krijgen veel complimenten: ‘Jullie zijn zo’n leuke groep’ of ‘Jullie doen het zo goed’, maar er zijn ook docenten die ons liever geen les geven omdat we kritisch zijn, uitgesproken en niet bang voor een discussie hier en daar. Wij zijn niet de weg van de minste weerstand.
Binnenkort is het over, zijn de deeltijders zonder relevante werkplek verdwenen uit de verpleegkunde-opleiding. Dan hoeft er helemaal geen discussie meer te zijn of wij nu wel of niet zo leuk zijn.

Ik vind het een gemiste kans. De combinatie tussen al die achtergronden en leeftijden heeft een toegevoegde waarde voor het leren. We leren van elkaar en met elkaar. Gaat verpleegkunde niet ook over verschillende mensen met verschillende achtergronden, verschillende leeftijden en verschillende levensstadia? Waarom daarmee niet beginnen tijdens de studie met gemotiveerde studenten?
Met veel minder contacturen zouden wij toch de gemakkelijkere groep moeten zijn? Goed organiseren, dan heb je er weinig last van want we zijn er haast nooit. Ik zie kansen, geen problemen. Helaas ziet de hogeschool dit anders en is de beslissing inmiddels genomen.

Volgend jaar gaan de laatste deeltijders duaal verder. Aangenomen in ziekenhuizen of instellingen als leerling zullen zij de rest van hun studie werkend en lerend afronden.

Ik doe dat niet; ik word alsnog voltijder, want ik wil niet in één instelling verder studeren, maar door verschillende stageplekken het werkveld in de volle breedte leren kennen. Ik denk dat ik daardoor een betere verpleegkundige kan worden. Zo veel mogelijk ervaring opdoen, snuffelen aan waar ik goed in ben. Of niet natuurlijk, maar ook dat is belangrijk.

Ik ga mijn volgende stage in het buitenland vervullen. Afrika lonkt, deze Mohikaan wordt voor vijf maanden Tanzaniaan!

Ellen van de Velde (49) was tot voor kort debiteurenadministrateur.  Zij is nu tweedejaars verpleegkunde deeltijd, loopt stage bij Laurens en gaat eind augustus (als derdejaars voltijd) vijf maanden stage lopen in Tanzania. Zij is ook goudsmid en verkoopt haar sieraden op braderieën en markten.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Ellen: De laatsten der deeltijd-Mohikanen

  1. Het is trouwens best jammer dat alles tegenwoordig maar met geld gemoeid móet zijn…al het andere lijkt onbelangrijk….

  2. Een leven lang leren wordt op deze manier steeds lastiger, dat is jammer. Ik ben nu vierdejaars deeltijdstudent bij de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving. Het is lastig om op latere leeftijd weer te gaan studeren en om alles met elkaar te combineren. Dat van een lastige en fijne groep herken ik wel, dat is bij ons ook vaak het geval geweest. Toch ben ik heel blij dat ik de stap gezet heb en wens ik veel meer mensen de kans toe om in deeltijd kennis op te doen en een diploma te kunnen halen. Mooi dat dit gedeeld wordt, het wordt tijd dat deeltijd studeren juist meer gestimuleerd en ondersteund wordt! Van de motivatie en drive bij deeltijders kunnen voltijd studenten nog veel leren. Veel succes en plezier in Tanzania gewenst!

  3. Mooi stuk geschreven Ellen. Super! Kan mij er dan ook alleen maar bij aansluiten en je mening delen.

    Wens jou heel veel succes en plezier in Tanzania. Geniet ervan. Het is een waardevolle ervaring.

  4. Hoi Ellen.
    Echt een mooi stuk!
    En ja we hebben veel van elkaar geleerd. Ik zeker van jou!
    Bedankt voor je aanmoedigingen 🙂
    Veel succes in Tanzania.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top