Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Ellen: Naar tranen moet je zoeken

Gepubliceerd: 7 October 2016 • Leestijd: 2 minuten en 3 seconden • Ellen Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ellen loopt stage op de afdeling verloskunde in het Kivunge Hospital op Zanzibar. Ze werkt er nu enkele weken en begint het reilen en zeilen een beetje te kennen.

img_20160926_130401k

Het gaat natuurlijk sowieso over kindjes die op de wereld komen en alles wat daarbij komt kijken. Dat vinden we bij ons heel bijzonder maar dat is het hier een stuk minder. Daarbij wil ik niet voorbij gaan aan de gevoelens die de moeders hier voor hun kindjes hebben, maar als een moeder al negen kinderen heeft, is ook hierbij routine te bespeuren. De vrouwen zijn minder emotioneel dan wat ik in bevallingprogramma’s op tv zag. Naar tranen moet je echt zoeken en die zijn er bij pijn, niet bij de aanblik van de baby.

Toch zijn er in mijn ogen bijzondere kindjes en gebeurtenissen. De tweeling die werd geboren bijvoorbeeld, zonder dat de mama wist dat er twee zouden komen. Eentje was net zo blank als ik en de ander was donker. Er was nog een tweeling. Het eerste kind werd thuis geboren en het tweede in het ziekenhuis. De eerste navelstreng was met touwtjes dichtgeknoopt met daaraan een stokje als handvat voor het verwijderen van de placenta. Het tweede kind lag in stuit en ik kon het nog maar net opvangen, omdat er niemand in de buurt was toen hij met de billetjes eerst werd geboren.

Ik schoot vreselijk in de stress toen een kindje niet ademde bij de geboorte en de vroedvrouw het rustig aan deed om een vacuümpompje te halen en ik was heel bezorgd om een prematuur kindje van wie de longen en darmen nog niet goed functioneerden en dat moest worden doorverwezen naar het ziekenhuis in de stad in de hoop dat het zal overleven.  img_20160926_093115k

Er zijn geen mannen, familieleden of vriendinnen op de afdeling. De vrouwen bevallen helemaal alleen tussen de andere vrouwen, vreemden voor elkaar. Er is geen enkele pijnstilling, maar de vrouwen wordt gevraagd in het eerste stadium niet te veel herrie te maken. Er zijn geen lakens, de vrouwen liggen op een zelf meegebracht stuk bouwplastic.

Na de bevalling delen de moeders met hun net geboren baby, als het nodig is, een bed met een andere moeder en kind. Daar lopen ze overigens zo’n tien minuten na de bevalling zonder hulp naartoe. Als verband dient een stuk dubbelgevouwen stof. img_20160926_092956k

Wanneer er een canule (holle buis) voor een infuus nodig is, moet een familielid die eerst kopen. Een stukje verderop zit een winkeltje met medische benodigdheden. Ik kan alleen maar hopen dat de familie in een noodgeval heel hard kan rennen.

Kortom: zo’n beetje alles is anders dan in Nederland. Ik verwonder mij elke dag, leer veel, maar vraag me nog meer af. Mijn verbazing is in positieve, maar ook in negatieve zin ruimschoots aanwezig.

Ik zoek veel op en verdiep me in wat ik elke dag meemaak. De indrukken en ervaringen die ik opdoe zijn enorm. In combinatie met de vriendelijke mensen en het tropische landschap hou ik het hier wel even uit.

 

Ellen van de Velde (49) was tot voor kort debiteurenadministrateur. Zij is nu derdejaars verpleegkunde en loopt vijf maanden stage in Tanzania. Zij is ook goudsmid en verkoopt haar sieraden op braderieën en markten.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top