Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Ellen: Op weg naar Tanzania. Hakuna matata

Gepubliceerd: 5 July 2016 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Ellen Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op een haar na ben ik klaar met het tweede jaar verpleegkunde. Met goed gevolg op naar jaar drie. Ik zie ernaar uit, hoewel ik het ook wel spannend vind want ik ga namelijk stage lopen in Tanzania.

ellen van de velde

Eind augustus vertrek ik voor vijf maanden. Ik ken er niemand, ga er alleen naartoe. Ik laat mijn man hier achter, maar ook mijn klasgenoten en docenten. Wat zal dat raar zijn, om alleen via mail en Skype contact te hebben straks.

Ik wil leren hoe de gezondheidszorg daar is georganiseerd, kunnen vergelijken hoe het is om te denken dat je weinig geld hebt (hier) en écht weinig geld te hebben (daar) en creatief met minder middelen om leren gaan. Waar kan dat beter dan daar, waar de middelen zo beperkt zijn.

Wat zijn de keuzes als er gewoon geen geld is en hoe overweeg je dan wat en hoe te behandelen? Dementie, dubbele vergrijzing (80-plussers, red.), obesitas, nieuwe heupen of knieën verwacht ik niet of weinig te zien. Malaria, kindersterfte, HIV en aids waarschijnlijk wel. Ook vind ik resistentie tegen bacteriën het onderzoeken waard. Hoe gaan artsen om met het voorschrijven van medicatie en zijn pillen ook zonder recept verkrijgbaar? Ik kan niet wachten met het onderzoeken van overeenkomsten en verschillen en hoop creatiever en wijzer terug te komen met een rugzak vol ervaringen.

Nu ben ik druk met de voorbereidingen. Volgens de checklist werk ik alles af: visa, inentingen, contact leggen met mensen die er al zijn geweest. Aan hen heb ik veel vragen: Wat moet ik in het ziekenhuis aan? Hoe werkt het in het ziekenhuis? Kan ik mij voldoende verstaanbaar maken in het Engels? Moet ik nog iets bijzonders meenemen?

En last but not least ben ik begonnen met een cursus Swahili. Hakuna matata kent iedereen wel en jambo (hallo) lukt ook nog wel, maar dan houdt mijn kennis van de taal wel op. Tijd voor woordjes leren. Dat heb ik de laatste dertig jaar niet meer gedaan, dus ik ben benieuwd of ik mijn geheugen nog zover kan krijgen.

Ik hoef mij deze zomer dus niet te vervelen. Naast vakantiewerk in de zorg kan ik de voorbereidingen treffen voor het grote avontuur! Ik ben reuze benieuwd en kijk ernaar uit. In september kunnen jullie lezen hoe het mij daar vergaat…

Tot dan!

Ellen

Ellen van de Velde (49) was tot voor kort debiteurenadministrateur.  Zij is nu tweedejaars verpleegkunde deeltijd, loopt stage bij Laurens en gaat eind augustus (als derdejaars voltijd) vijf maanden stage lopen in Tanzania. Zij is ook goudsmid en verkoopt haar sieraden op braderieën en markten.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Ellen: Op weg naar Tanzania. Hakuna matata

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top