Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Quincy: De grote overgang van hbo naar universiteit

Gepubliceerd: 13 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Quincy Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Quincy studeerde tot voor kort financial services management aan de Hogeschool Rotterdam. Nu studeert hij aan de Universiteit van Tilburg. De komende maanden schrijft hij voor ons over de overgang van hbo naar universiteit.

Quincy Brassers

Na vier jaar studie op de Hogeschool Rotterdam had ik het idee dat ik nog niet was uitgeleerd. Ik vond – gek genoeg – de schoolbanken wel relaxed. Het idee dat ik 40 uur moest gaan werken, terwijl ik nog niet eens wist wat ik wilde gaan doen, gaf mij niet echt een fijn gevoel. Daarom koos ik ervoor om te gaan doorsturen aan de Universiteit van Tilburg. Hier doe ik nu de pre-master strategic management.

Is er verschil?

Ja! Toen ik overwoog om te gaan doorstuderen heb ik met verschillende mensen gesproken over het niveauverschil tussen hbo en universiteit. Daar werd ik niet echt wijzer van, want ik hoorde verschillende verhalen. Maar niveauverschil is er zeker.

Op de universiteit gaat het gewoon allemaal een stuk sneller, moet je zelfstandiger werken en is de lesstof complexer; in mijn geval is die ook nog in het Engels.

Er is veel meer literatuur om door te nemen. Het is normaal dat je twee hoofdstukken voorbereidt voor een college. En voorbereiden betekent: kennen.

Het is zelfstandiger werken omdat niet elke theorie, begrip of model kan worden toegelicht in de klas. Helaas, want het is best veel wat je moet doen. Hoewel ik soms met 500+ in een collegezaal zit, is het voorbereiden en leren zelfstandig. Thuis of op de campus leren is de normaalste zaak van de wereld.

Persoonlijk ervaar ik de leerstof ook als zeer complex. Iets wat ik op het hbo in een aantal weken leerde – bedrijfseconomische ratio’s bijvoorbeeld – krijg ik daar in één college.

Is het dan nog wel leuk?

Het is superleuk! Je moet niet vergeten dat ik in de klas zit met alleen maar pre-masterstudenten. Deze hebben dus al een bachelor achter de rug en er bewust voor gekozen om door te gaan. De groep waar ik in zit, is ontzettend gemotiveerd en dat motiveert mij ook enorm. Vaak gaan we in een groepje opgaves maken en als iemand het niet snapt, gaan we het elkaar uitleggen. Dat is gezellig, leuk en super leerzaam.

Tot de volgende keer,

Quincy

Quincy Brassers studeerde financial services management op de Hogeschool Rotterdam. Nu doet hij de pre-master strategic management aan de Universiteit van Tilburg. Meer van Quincy lezen kan op zoherkenbaar.com.

 

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een tweewekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top