Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Rieneke: Pasen, meer dan een lekker ontbijt

Gepubliceerd: 22 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Blogs

Pasen. Je hebt er vrije dagen en lekkere paaseitjes door, maar wat is het eigenlijk? Ik merk dat mensen steeds minder weten over deze bijzondere dagen en ze steeds vaker zien als een leuke gelegenheid voor een uitgebreid ontbijt.

Rieneke_Brouwer-1000

Pasen is een christelijk feest. Eigenlijk is het wel het belangrijkste feest, want we vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood. Vóór Pasen zijn ook nog enkele belangrijke dagen. Mocht je die wel eens op de kalender tegengekomen zijn, maar niet weten wat ze betekenen, dan leg ik je dat in deze blog uit.
Ik zou je kunnen vermoeien met allerlei details over de gebeurtenissen die zich destijds hebben afgespeeld, maar dat laat ik achterwege. Dat is te veel. Dat past niet in een blog…

Witte donderdag. Op deze dag wordt het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen herdacht. Na dit maal wordt Jezus gearresteerd door het Joodse gerechtshof, het Sanhedrin.

Op Goede Vrijdag wordt Jezus onschuldig bevonden, maar krijgt hij toch de doodstraf opgelegd. Hij krijgt de gruwelijkste dood die er maar bestaat: de kruisdood. Op Goede Vrijdag staan we stil bij het lijden en overlijden van Jezus. De naam van deze dag lijkt ongelukkig gekozen, maar het is écht een goede dag. Wij geloven dat Jezus voor onze zonden gestorven is, waardoor wij nu vergeven kunnen worden.

Op de avond van Goede Vrijdag herdenken we dat toen, ’s avonds, het lichaam van Jezus gehaast is begraven in een spelonk (zoals dat daar toen gebruikelijk was). Gehaast omdat het de volgende dag Sabbat was.
Op deze avond ga ik altijd naar de kerk. De sfeer in die kerkdienst vind ik meestal bedrukt. Toch ervaar ik zo’n dienst ook als hoopvol. De afloop van het verhaal is immers al bekend.

Na Goede Vrijdag volgt Stille Zaterdag. Op deze dag gebeurde er niets. Het lichaam van Jezus lag in het graf. Als ik heel eerlijk ben, doet deze dag mij niet zo veel. Ik ben er ook niet heel bewust mee bezig.

En dan is het Pasen! Enkele vrouwen gingen naar het graf van Jezus om hem wat netter te begraven. Toen zij bij het graf aankwamen, zagen zij dat de zware steen die de spelonk afsloot weg was en er was een engel die hen vertelde dat Jezus was opgestaan. Door zijn opstanding kunnen onze zonden worden vergeven en kunnen wij weer in contact komen met God.

Ook op Eerste Paasdag ga ik naar de kerk. Ik kan echt genieten van deze dienst. De sfeer is beduidend vrolijker dan op Goede Vrijdag. Het lijkt wel of ik op die dag Gods liefde en betrokkenheid bij de wereld sterker ervaar dan anders.

Voor ons als christenen is Pasen dus veel meer dan een lekker ontbijtje… (maar daar kunnen we ook van genieten hoor).

Rieneke de Kreek-Brouwer (21) is vierdejaars civiele techniek en vaak het enige meisje in haar klas. ‘Tot nu toe loop ik nominaal, iets waar ik trots op ben.’ Ze volgt het honoursprogramma want ze ‘zet graag dat stapje extra’. Rieneke is overtuigd, maar niet radicaal christen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Rieneke: Pasen, meer dan een lekker ontbijt

  1. Beste Rieneke,

    U schrijft en ik citeer: ‘Op Goede Vrijdag staan we stil bij het lijden en overlijden van Jezus. De naam van deze dag lijkt ongelukkig gekozen, maar het is écht een goede dag. Wij geloven dat Jezus voor onze zonden gestorven is, waardoor wij nu vergeven kunnen worden.’

    waarna u vervolgens beweert dat onze zonden werden vergeven door de wederopstanding van Jezus, door het volgende (wederom geciteerd): ‘Door zijn opstanding kunnen onze zonden worden vergeven en kunnen wij weer in contact komen met God.’ Hier maak ik uit op dat de zonden tweemaal worden vergeven…

    Beste Rieneke, wat is de waarheid?

    Mvg, Anoniempje

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top