Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr stemt in met afschaffen tweedejaars bsa

Gepubliceerd: 21 June 2016 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De cmr heeft gisteravond ingestemd met het afschaffen van het tweedejaars bsa. Dat bevestigde de voorzitter van de raad vanmorgen.

BSA-jarek2

Mocht er nog twijfel hebben bestaan bij de huidige tweedejaars zonder propedeuse, dan lijkt die nu te kunnen verdwijnen. Ook de centrale medezeggenschapsraad (cmr) is namelijk akkoord met het schrappen van het bsa voor de huidige tweedejaars, blijkt uit de laatste openbare vergadering van dit collegejaar van de raad samen met het college van bestuur (cvb) van de Hogeschool Rotterdam.

‘Lijkt’, want het bsa voor de huidige tweedejaars is op de vergadering niet ter sprake gekomen. Het onderwerp stond wel, enigszins omfloerst, op de agenda.

Afgeleide instemming

De cmr stemde expliciet in met de hogeschoolgids voor komend schooljaar. Ook daarin zijn tweedejaars gevrijwaard van een bsa. Maar die gids geldt (uiteraard) alleen voor komend jaar en heeft geen betekenis voor de huidige tweedejaars die geen propedeuse hebben en toch graag zouden willen doorstuderen.

Fons van Maldeghem, voorzitter van de cmr, ziet instemming met de hogeschoolgids voor komend jaar als een vorm van instemming met het direct afschaffen van de regel voor huidige tweedejaars. ‘Je zou dat kunnen zien als een vorm van afgeleide instemming’, zegt hij in een reactie.

Bij medezeggenschap is de regel: wie zwijgt stemt toe

Rommeltje

Omdat het onderwerp wel op de agenda stond, bij het punt over de hogeschoolgids, gaat Van Maldeghem ervan uit dat alle cmr-leden wisten dat ze ook instemden met de onmiddellijke afschaffing van het bsa voor huidige tweedejaars. Of dit voor iedereen duidelijk was, weet Van Maldeghem niet. ‘De vergadering was een beetje een rommeltje’, zegt hij.

Twee weken geleden suggereerden raadsleden op deze site nog dat instemming afhankelijk zou zijn van de nieuwe hogeschoolgids, maar daarvan bleek gisteren niets.

Instemmingsrecht

Er was eerder al onduidelijkheid over de vraag of de cmr überhaupt instemmingsrecht had op de tamelijk urgente bsa-kwestie.

Het cvb schafte het bsa voor tweedejaars op 1 juni halsoverkop af omdat het tegen de wet zou zijn om in het eerste én in het tweede jaar studenten een bindend studieadvies te geven. De haast zat hem erin dat in juni, juli en augustus doorgaans de negatieve adviezen de deur uit gaan. Tweedejaars die hun propedeuse nog niet hebben afgerond, zouden tot het besluit van 1 juni zo’n bsa hebben gekregen. Ze zouden dan met hun studie moeten stoppen.

Waarom moest de cmr nog met deze acute regelwijziging instemmen? Formeel hoeft dat niet, concludeerden de juristen van de hogeschool, maar toen had het cvb de regelwijziging al naar de cmr gestuurd, met in de begeleidende brief de vraag of de cmr ermee wilde ‘instemmen’.

Wie zwijgt…

De raad had vervolgens nog talloze vragen over het afschaffen van het tweedejaars bsa. Daarom stemde de raad er twee weken geleden niet mee in. De cmr wilde eerst weten of bijvoorbeeld eerder gestopte tweedejaars nu weer terug zouden kunnen komen (ja, bleek uit de antwoorden van het bestuur). En hoe zit het met studenten met bijzondere omstandigheden? Of met de propedeuse-eis die sommige opleidingen stellen bij derdejaarsstages?

De antwoorden op deze en meer vragen waren kennelijk voldoende. Gisteren, toen de cmr met het college van bestuur aan tafel zat, kwam het afschaffen van de regel niet meer ter sprake. Daarmee lijkt het tweedejaars bsa nu ook formeel van tafel. Immers, bij medezeggenschap is de regel: wie zwijgt stemt toe.

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Cmr stemt in met afschaffen tweedejaars bsa

  1. Als voorzitter van de CMR moet ik bestrijden dat de CMR zwijgt als het om het wijzigen van het beleid rondom bsa gaat. Integendeel, de raad heeft omstandig met het bestuur, juristen en onderling over de kwestie gesproken en beraadslaagd. De voorzitter van de studentengeleding van de raad heeft zelfs gesuggereerd in dit medium dat het heus wel goed komt. De uitkomst van al dat nietzwijgen was dat de raad zich kan vinden in de aanpak van het bestuur in deze niet onbelangrijke zaak. Het hoger onderwijs in Nederland komt tot de conclusie dat de toepassing van bsa in veel gevallen op de schop moet naar aanleiding van jurisprudentie.
    Om praktische redenen is het bestuur van mening geweest op zeer korte termijn het beleid om te moeten buigen. De CMR heeft vrijwel direct informeel positief gereageerd op deze aanpak, maar vraagtekens gezet bij de concrete uitvoeringseffecten o.a. voor huidige eerste en tweedejaarsstudenten. De reacties op deze vraagtekens zijn grosso modo door de CMR aanvaard. Zoals terecht opgemerkt heeft de CMR ten principale geen instemmingsrecht op de bsa sec. Daarom is er voor gekozen om de gevraagde instemming mee te nemen in de behandeling van de hogeschoolgids als geheel inclusief diverse reglementen.
    Kortom de CMR stemt na zorgvuldige afweging in met de beleidswijziging en doet er zeker niet het zwijgen toe.
    Overigens ben ik van mening, nadat diverse collega’s mij benaderden over bovenstaand artikel,
    dat het artikel een beetje onbegrijpelijk is. Misschien is het zelfs een beetje een rommeltje.
    Met hartelijke groeten,
    Fons

  2. Fons. Jullie hebben dus nog niet ingestemd zoals de titel ons doet vermoeden?

    Is het bsa nou officieel afgeschaft of niet. Hoezo blijft het altijd bij gissen vraag ik me af? Wat meer duidelijkheid zou op zijn plaats zijn.

    Groetjes,

    Roy

  3. Kennelijk heeft mijn stukje proza nog steeds niet tot algemene en volledige duidelijkheid geleid en is het zeker in het belang van studenten nodig de uitslag van de overlegvergadering op dit thema in kapitalen neer te zetten.
    Nou daar gaat ie dan:
    De CMR heeft WEL INGESTEMD en wel per direct.
    Met hartelijke groeten,
    Fons van Maldeghem
    voorzitter CMR

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top