Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr wil groot netwerk met stagebedrijven

Gepubliceerd: 4 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De studieloopbaancoach (slc) moet zich meer richten op de loopbaan in plaats van op de studie, stelde de commissie-Kuijpers eerder. Dan zijn er meer stageplekken nodig en zou er een groot netwerk moeten komen, vindt de cmr nu.

Stage zoeken met een loep -F

Dat laatste stelde Paul Reinders vanmiddag tijdens de vergadering van de cmr (centrale medezeggenschapsraad).

Commissie-Kuijpers
De cmr, meer specifiek de student uit de cmr, maakte zich vorig jaar sterk voor een slc die vooral aandacht besteedt aan de loopbaan van de betere student. Daarop gaf het collegebestuur de zogenoemde commissie-Kuijpers de opdracht de behoeften en knelpunten rond slc te onderzoeken.

Meer aandacht voor de loopbaan, luidde een van de conclusies, met als consequentie dat er meer zogenoemde ‘loopbaanleermomenten’ moeten komen. Met andere woorden snuffelstages en meeloopdagen bij bedrijven en instellingen.

‘Dat zijn mooie idealen’, vindt Reinders. ‘Maar kunnen we dat wel waarmaken, voor alle studenten?’ Zijn er dus voldoende plekken waar je kunt ‘meelopen’ beschikbaar?

Recht en plicht
Collegevoorzitter Ron Bormans vindt in elk geval dat de opleidingen zich er verantwoordelijk voor moeten voelen. ‘Want studenten hebben er recht op’, meent Bormans die er wel aan toevoegde dat je dat ook weer niet 100 procent in de hand hebt. ‘Zelf spreek ik bestuurders van grote bedrijven en organisaties en vertel dat het hun plicht is om plekken aan te bieden!’

Een mogelijke oplossing is, vindt Reinders van de cmr, het opzetten van een groot netwerk, in een database, met daarin stagebedrijven. Bormans stemde in met het verzoek van de cmr om er onderzoek naar te doen. De collegevoorzitter: ‘We hebben eerder pogingen gedaan om zo’n netwerk bij elkaar te krijgen, maar dat is nooit echt gelukt. Dat moeten we misschien weer eens afstoffen.’

Dat zei hij na een opmerking van Brian van der Sluijs, voorzitter van de studentengeleding van de raad (sgmr), die suggereerde dat opleidingen zich bij het zoeken naar (snuffel)stages niet per se hoeven te beperken tot de organisaties waar die opleiding, of het instituut waar de opleiding bij hoort, al contact mee heeft. Een hogeschoolbreed netwerk kan dan uitkomst bieden.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Cmr wil groot netwerk met stagebedrijven

  1. Ik vind het te gemakkelijk om van de HR te verwachten dat ze een netwerk opzetten zodat het voor studenten makkelijker wordt om een stage te vinden. Om een goede stage te vinden moet je tijd investeren, je eigen netwerk aanspreken, creatief zijn. Mijns inziens hoort dit ook bij het leerproces. Als je straks bent afgestudeerd zal je ook zelf op zoek moeten naar een geschikte baan.
    Vraag jezelf daarnaast af wat voor stagiair het bedrijf liever heeft; de student die het bedrijf uit eigen initiatief benaderd uit oprechte interesse, of de student die het bedrijf benaderd omdat de HR daar toevallig iemand kent?

  2. Ik geloof veel meer in kleinschalige netwerken. Wat heeft het beroepenveld van de opleiding Elektrotechniek (waar ik werk) te maken met bijvoorbeeld een zorgopleiding? Zo’n hogeschoolbreed netwerk zul je dan dus toch weer moeten categoriseren, naar bedrijf en naar afdeling… En wie regelt het relatiebeheer van zo’n breed, groot netwerk? Is m.i. op kleine schaal beter te beheersen.
    Ik sluit mij aan bij Joost dat de student op eigen initiatief bedrijven moet benaderen – dat is namelijk een belangrijk deel van het leerproces. Natuurlijk hebben wij een netwerk dat de student kan raadplegen en natuurlijk begeleiden we bij de sollicitatieprocedure – maar als wij zelfsturende studenten willen, moeten we ze niet te veel aan de hand nemen.

  3. Als een van de grondleggers van praktijklink vind ik het jammer dat praktijklink ( https://praktijklink.hr.nl ) niet wordt genoemd.

    Thans werken er meerdere instituten van de Hogeschool met praktijklink waar bijna 12.000 bedrijven geregistreerd zijn en een veelvoud aan contactpersonen. Waar bedrijven hun stages afstudeerplaatsen en projecten aanbieden.

    Gemiste kans!

  4. Aad je hebt gelijk! Wij maken sinds kort ook volop gebruik van Praktijklink: een prima platform voor bedrijven en studenten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top