Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Controle op nut en noodzaak studies ‘te veel gedoe’

Gepubliceerd: 23 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Bussemaker wil niet dat opleidingen periodiek worden doorgelicht om te kijken of ze nog nuttig zijn. “Dat zou een enorme bureaucratische last met zich meebrengen”, reageerde ze op een plan van de VVD.

Er zijn te veel studies die opleiden tot werkloosheid, zei VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg vandaag in een Kamerdebat over selectie. Opleidingen moeten hun nut en noodzaak wel aantonen voordat ze van start gaan, maar daarna niet meer.

Daar wil de VVD verandering in brengen: alle opleidingen moeten eens in de zoveel jaar opnieuw tegen het licht worden gehouden. Studentenorganisatie ISO steunde dat pleidooi vanmorgen.

Sceptisch
Maar de minister is sceptisch. “We moeten hier echt mee oppassen”, reageerde ze. “We hebben recent een hele discussie gehad omdat we de bureaucratische last bij accreditatie willen verminderen, maar dit zou enorm veel bureaucratie met zich meebrengen.”

Het voorstel van de VVD is om de beoordeling van nut en noodzaak van studies in handen te leggen van de Commissie doelmatigheid hoger onderwijs (CDHO), die opleidingen al toetst voor ze van start mogen.

Hoewel de minister daar niets in ziet, grijpt ze de gelegenheid om het hele functioneren van die commissie onder de loep te leggen. Ze beloofde de Kamer vandaag “een verkenning naar de beleidsmaatregel doelmatigheid”.

Vaag en wollig
Daar betrekt ze niet alleen het VVD-voorstel bij, maar ook de vraag of “de lijn die we de afgelopen jaren hebben gevolgd” nog de goede is. “Vragen die ik zelf stel bij het functioneren van de CDHO”, aldus de minister.

Duisenberg zei blij te zijn met zo’n verkenning maar vond de antwoorden van de minister “nogal vaag en wollig”. “De minister benadrukt dat universiteiten en hogescholen verantwoordelijkheid moeten nemen. Daar ben ik het in principe mee eens. Ik heb er alleen weinig vertrouwen in dat dit gebeurt.”

De minister wil de Kamer nog voor het zomerreces informeren over de uitkomsten van de verkenning.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Controle op nut en noodzaak studies ‘te veel gedoe’

  1. Deze hele discussie komt mij voor als nogal overbodig. Er zijn in de bestaande procedures al waarborgen voor het draagvlak van de opleiding voorzien. Die heten werkveldcommissie en alumni-onderzoek. Alle opleidingen moeten al periodiek checken of het curriculum nog aansluit bij de (beroeps-)omgeving. In opleidingscommissies en studentenoverleggen kunnen de uitkomsten hiervan besproken worden. Gewoon doen, zou ik zeggen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top