Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen tentamenboete aan HR

Gepubliceerd: 7 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van de minister mag het: een boete in rekening brengen voor een te late tentameninschrijving. Maar de Hogeschool Rotterdam voelt hier niks voor.

tentamenboete-jarek

Een jaar geleden liet minister Bussemaker van Onderwijs weten dat zij de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek zou wijzigen om de tentamenboete bij te late inschrijving te maximeren op 20 euro. Het is voor hogescholen en universiteiten mogelijk om late inschrijvers tegen een eigen bijdrage – in de volksmond tentamenboete – toch te laten deelnemen aan het tentamen. Wat de minister daarbij belangrijk vond, is dat er een grens zit aan de hoogte van deze eigen bijdrage, namelijk 20 euro.

Een wetswijziging heeft veel tijd nodig. Daarom gaf de minister in april 2015 ook aan dat ze instellingen niet zou bestraffen als zij al in het huidige collegejaar met deze tentamenboete zouden gaan werken. De HR koos ervoor dat niet te doen.

Studievertraging
Wel ging het college van bestuur (cvb) in gesprek met de instituutsdirecteuren om te peilen of er vanuit het onderwijs belangstelling is voor deze tentamenboete. Maar de directeuren gaven aan hier niet voor te zijn. Naar hun ervaring vergroot het aanmelden na de deadline het risico op studievertraging, zo schrijft de cvb-secretaris Ali Akboga in een brief aan de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

Het cvb volgt de directeuren en is tegen een regeling die te late aanmelding altijd mogelijk maakt. Wel wil het cvb iets doen met het preadvies dat de cmr eerder uitbracht. De bestaande regeling in de hogeschoolgids (artikel 11.1) zal in het nieuwe collegejaar worden aangevuld met een uitzonderingsbepaling.

Studenten die zich te laat hebben aangemeld, kunnen de examencommissie om toegang vragen. Als er bijvoorbeeld sprake is van overmacht, kan de examencommissie besluiten om de student toch aan het tentamen te laten deelnemen. Het cvb en de instituutsdirecteuren zijn er niet voor om in deze uitzonderingsgevallen administratiekosten op te leggen.

Dat de HR niet voor een tentamenboete kiest, is voor studenten natuurlijk goed nieuws. Maar het betekent ook dat studenten altijd uitgesloten zijn van deelname aan het tentamen als ze zich te laat inschrijven – tenzij er sprake is van enorme pech of overmacht. De student die gewoon laks of vergeetachtig is, kan zich niet met twee tientjes alsnog ‘inkopen’.

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Geen tentamenboete aan HR

  1. Bij het HRO vind ik vooral irritant dat per instituut verschillende regels gehanteerd worden. Zo ben je op een instituut automatisch ingeschreven en bij het andere moet je dit expliciet doen.

  2. En dat heet nou ‘couleur locale’. Elk instituut heeft vrijheid om binnen kaders zijn eigen koers te bepalen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top