Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Gunstige leenvoorwaarden niet voor iedereen weggelegd

Gepubliceerd: 4 November 2016 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zullen we alle studenten en oud-studenten de soepele afbetalingsregeling van het nieuwe leenstelsel gunnen? Nee, zegt minister Bussemaker, dat wordt te duur.

onderzoek onderwijs leenstelsel geld goed fout

Het leek Kamerlid Paul van Meenen (D66) wel een aardig idee. Afgelopen woensdag, bij de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer, vroeg hij minister Bussemaker of studenten en oud-studenten die nog volledig onder het oude leenstelsel vallen niet mochten kiezen voor de ‘nieuwe, sociale voorwaarden van het studievoorschot’. Dan kunnen ze volgens hem bijvoorbeeld makkelijker een huis kopen.

Maar Bussemaker voelt daar weinig voor. ‘De gunstige leenvoorwaarden hebben gediend als flankerende maatregel bij de invoering van het studievoorschot. Voor studenten die geen basisbeurs meer krijgen en die dus mogelijk meer moeten lenen, heb ik de lasten van die lening in de terugbetaalfase gedempt door de terugbetaalvoorwaarden socialer te maken.’

Extra lasten

Studenten die nog een basisbeurs hebben ontvangen, hebben die extra lasten niet en dus is die maatregel voor hen niet nodig, schrijft ze. Dat zou ook erg duur zijn: ‘Het gaat immers om honderdduizenden oud-studenten en de kosten van hiervan zijn dan ook aanzienlijk.’
Dat zou ten koste zijn gegaan van de opbrengst van het nieuwe leenstelsel en dus van de beloofde miljoeneninvesteringen in het hoger onderwijs.

Studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen mogen het aflossen van hun studieschuld uitsmeren over 35 jaar en zijn nooit meer dan vier procent van hun inkomen aan maandelijkse aflossing kwijt.

Studenten die tijdens hun bacheloropleiding nog een basisbeurs kregen maar voor hun master niet meer, zijn de enigen die mogen kiezen onder welke afbetalingsregeling ze willen vallen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Illustratie: Maus Bullhorst

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top