Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 september 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Afgestudeerd: Rachid doet prestigieuze researchmaster

Gepubliceerd: 30 May 2016 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Afgestudeerd Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Na je hbo-studie toegelaten worden tot een prestigieuze research master, dat lukt niet veel studenten. Rachid Bouzid wel. Hij kwam er op het hbo achter dat hij de wetenschap in wil en geeft die droom nu vorm.

Foto van Rachid Bouzid

Rachid Bouzid (21)
Tot 2015: biologie en medisch laboratoriumonderzoek
Nu: research master infection & immunity, Erasmus MC

En weer is hij de jongste in de klas. Rachid Bouzid is geboren in september en begon als twintigjarige aan de research master infection & immunity, tussen de bachelors geneeskunde en biomedische wetenschappen. Rachid is als enige afkomstig van het hbo.
Om aan deze master deel te nemen moest hij solliciteren, twee referenties laten zien en zijn cijferlijst meesturen. Slechts zestien mensen, voor de helft afkomstig uit het buitenland, volgen de master dit collegejaar.

Geleerd op de HR: ‘Het praktische deel. In het labwerk ben ik verder dan de geneeskundestudenten.’

Dat Rachid een van die uitverkorenen is, heeft alles te maken met de twee stages die hij tijdens zijn HR-studie liep in het Erasmus MC. ‘Ik was op zoek naar een pittige stage en solliciteerde bij een onderzoeksgroep die onderzoek deed naar de invloed van een herpesinfectie op het immuunsysteem van jonge kinderen. Een interessant onderzoek, uitgevoerd onder kinderen die deelnemen aan het grote Rotterdamse generatieonderzoek GenerationR. De groepsleider motiveerde ons om de verdieping te zoeken. We hadden speciale meetings waarin we vakliteratuur doornamen. Daardoor leerde ik veel meer dan alleen pipetteren en hard werken in het lab.’

Foto van Rachid Bouzid

Topbegeleiding
Zijn interesse in de wetenschap was gewekt en in het vierde jaar kwam Rachid voor zijn stage terecht bij een onderzoek naar tumor-immunologie, ook in Erasmus MC. ‘We namen zogenaamde T-cellen af bij patiënten met uitgezaaide huidkanker, manipuleerden deze cellen met als doel de cellen terug te plaatsen en de tumor aan te vallen. Het ziektebeeld is voor mij als onderzoeker heel interessant.’

Gemist op de HR: ‘Voor mij was het theoretische deel van de studie niet diepgaand genoeg.’

Ook deze laatste stage legde Rachid met goed gevolg af. De laatste stap was afstuderen, maar Rachid wist toen al dat hij verder wilde in de wetenschap. Het was spannend of hij aangenomen zou worden bij infection & immunity. De research master staat internationaal goed aangeschreven en er zijn altijd meer belangstellenden dan opleidingsplaatsen. Het ‘schepje erbovenop’ waar Rachid op het hbo naar verlangde, heeft hij gekregen. ‘We begonnen in augustus met colleges van negen tot vijf, en dan thuis ook nog de literatuur induiken. Na afloop kregen we een toets van 47 pagina’s. Die heb ik gehaald. Nu ben ik bezig aan mijn eerste stage bij inwendige geneeskunde. De lat ligt heel hoog, maar de begeleiding is dan ook geweldig. Hier kom je in aanraking met de rocksterren van de wetenschappelijke wereld. Onze eerste collegereeks werd gegeven door viroloog Ab Osterhaus, om een voorbeeld te noemen. Niet alleen de professoren en docenten zijn inspirerend, ook de studenten zijn heel gedreven.’

Als Rachid over ruim een jaar klaar is met zijn master wil hij promoveren, en daarna aan de slag als postdoc. ‘Het buitenland is dan een serieuze optie.’ Zijn jongere broertje heeft zich inmiddels ook ingeschreven voor een laboratoriumopleiding.

Tekst: Esmé van der Molen
Fotografie: Frans Hanswijk

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Afgestudeerd: Rachid doet prestigieuze researchmaster

 1. Fantastisch, zo’n ambitieuze student. En dan te zien dat Rachid erin slaagt om dit niveau te bereiken. Ga zo door Rachid en blijf ons inspireren. Een schepje erbovenop, dat is een mooi streven voor het hbo. Want onze ‘h’ staat daarvoor.

 2. De ‘h’ staat voor ‘hoger’, niet voor ‘een schepje erbovenop’. Desalniettemin een mooi resultaat!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top