Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe internationaal is de internationale IvG-week?

Gepubliceerd: 22 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

600 studenten van het instituut voor gezondheidszorg doen deze week mee aan de ‘International Week’. Maar hoe internationaal is die week als je als Nederlandse student vooral onderzoek doet in en over Charlois?

Viktoria

‘Er zijn wel colleges in het Engels maar voor ons groepje is het weinig internationaal’, vertelt verpleegkundestudent Hanna. Ze maakt deel uit van een groepje van acht studenten van de HR, van verpleegkunde en logopedie, dat zich bezighoudt met de leefwereld van kinderen in Charlois. Hanna: ‘We zoeken bijvoorbeeld uit wat er te doen is voor kinderen, hoe veilig het is. We moeten het donderdag presenteren.’ En, je kan het onderwerp internationaal bekijken, voegt Evelien eraan toe. Hanna: ‘Het leuke is wel dat je met studenten van andere opleidingen samenwerkt.’

Interprofessioneel samenwerken
Kim Bisschop, woordvoerder van de International Week, geeft aan dat dat laatste een deeldoel is van de week. ‘Interprofessioneel samenwerken doen ze gedurende het hele semester, en deze week duiken ze in één thema. Ze moeten dat thema internationaal bekijken, en dus vergelijken met de situatie in andere landen. Wellicht ligt dat bij deze studenten nog niet zo goed op het netvlies. Aan de andere kant moet je ook kijken naar het perspectief van de internationale stad die Rotterdam is, zeker zo’n wijk als Charlois.’

IvG heeft deze week ook buitenlandse studenten en docenten op bezoek, maar dat zijn er slechts resp. twaalf en vijf. Veronika (studeert in Finland verpleegkunde) is een van de studenten. Ze volgt in Rotterdam het thema ‘user-centered design in healthcare technology’ over technologische toepassingen in de zorg. ‘Ik leerde over een onderwerp waarmee een docent van mij in Finland ook bezig is.’

Pannenkoeken bakken
Veronika heeft contact met een paar Nederlandse studenten, die uit de internationale klas waar ze tijdens de International Week deel van uitmaakt, en met de derdejaars die zorgdragen voor het sociale programma. Vanmiddag is er een citytour, gisteren werd er samen pannenkoeken gebakken. ‘Erg leuk was dat’, vertelt de Finse. ‘Ook dat die studenten mee hebben geholpen bij de voorbereidingen.

IvG had liever een stuk of 45 buitenlandse studenten over de vloer gehad, maar dat is dus niet gelukt. Bisschop: ’We hadden er eerst wel meer maar er hebben zich ook weer studenten afgemeld. We moeten ons denk ik nog bewijzen; onze partnerscholen in het buitenland willen eerst zien hoe ons programma er precies uitziet.’

Eisen aan zorgberoepen
Het internationale zit er ook bij de studenten op de HR nog niet zo goed in. Maar een enkeling gaat voor stage of studie naar het buitenland. Bisschop: ‘Dat komt onder andere ook omdat bij zorgberoepen de stages aan bepaalde eisen moeten voldoen, eisen die per land verschillen.’

Maar is het nodig? Ja, vindt Bisschop. ‘We gaan er bijvoorbeeld van uit dat de benodigde kennis voor evidence based care uit de hele wereld komt. En: het is ook heel Rotterdams, we zitten in een internationale stad. Culturele sensitiviteit door een buitenlandervaring helpt dan heel erg.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Hoe internationaal is de internationale IvG-week?

  1. The girl is called Veronika, not Viktoria 😉

  2. Ik nodig de volgende studentengroep uit (of het nou techniek, social works, WdK of wat dan ook) eens uit om alle positieve projecten die al in zuid bestaan te gaan onderzoeken en die eens naar buiten te brengen.

    Het goede van Charlois komt nooit naar buiten. Het is een prachtig historisch gedeelte van Rotterdam zuid waar prachtige dingen gebeuren, Veel communities, kunstenaar kolonies (bv stichting BAD), Biotuin Charlois door bewoners, buurtfeesten / initiatieven etc etc.

    Altijd alleen die focus op achterstand doet de wijk geen goed. Het is daar prima, onze kinderen gaan ook naar havo/vwo en gymnasium. Het lijkt wel alsof ik in een dierentuin woon waar af ze af en toe vanuit het Noorden naar afdalen om eens te kijken wat er allemaal mis is. En dan vertrekken de studenten weer. En laten niets achter.

    Wat ze meenemen is een negatief gevoel over een prachtig deel van Rotterdam. Laten we een de focus eens op een andere gemeente leggen. Ik hoor dat er in bv Capelle aan den IJssel ook van alles aan de hand is….

  3. @PAULINE Ik vind het ook niet raar dat Charlois en gewoon heel Rotterdam wel eens gezien wordt als een dierentuin. De gemeente heeft ten tijde van een linkse regeringsperiode met pro-immigratie-opvattingen te veel etnische groepen binnen gelaten en in bepaalde wijken gestopt. Als er nou vooraf eens werd nagedacht over gentrificatie en gestructureerde integratie om al die sociaal-economische en sociaal-culturele tegenstellingen tegen te gaan had er nu minder sprake geweest van polarisatie en ongelijkheden bij de verschillende wijken.

    Misschien dachten ze aan de verschillende wijken in New-York……

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top